Сливовий соус до м'яса
Соус зі слив до м'яса? А чому б і ні, адже це неймовірно смачно! Кисло-солодкий, пряний, густий соус - чудове доповнення до будь-якого м'ясної страви, починаючи від простої буженини і ... не закінчуючи ростбіфом або м'ясним рулетом. Він настільки смачний, що цілком зможе посунути кетчуп як приправу до шашлику.
Цей рецепт сливового соусу до м'яса може нагадати вам про один знаменитому соусі грузинської кухні, популярному і далеко за її межами, - ткемалі. Різниця їх в тому, що ткемалі готують з особливого сорту кислих слив, а для нашого соусу краще вибирати солодкі сорти. Завдяки цьому соус буде мати солодкуватий смак, який буде злегка відтіняє ложкою бальзамічного оцту для балансу і додаткового аромату.
Смак сливи в цьому соусі ви неодмінно відчуєте. Але цей смак не буде простим і прямолінійним, а щедрим і багатим: тут і лавровий лист, і часник, і кориця, і кардамон, бадьян, а також запашний перець. Просто уявіть, наскільки яскравіше стануть ваші м'ясні блюда з таким соусом!
складові
- 500 грамів солодких слив
- 30 грамів цукру
- 1 ст. ложка бальзамічного оцту
- 1 лавровий лист
- 1 зубчик часнику
- 5-6 горошин запашного перцю
- 3 коробочки кардамону
- 1 зірочка бадьяна
- 0,5 ч. Ложки меленої кориці
- сіль, чорний перець за смаком
Вихід готового продукту: 250-300 грамів
Як приготувати сливовий соус до м'яса
Підготуйте сливи: помийте їх, переберіть, видаліть червиві місця, якщо вони є. Розріжте сливи навпіл і видаліть кісточки. Покладіть половинки слив в невелику каструльку з товстим дном і влийте третина склянки води.
Поставте каструльку з сливами на вогонь. Коли вода закипить, зменшіть вогонь до мінімуму і накрийте каструлю кришкою, щоб сливи пропарюють. Готуйте близько 20 хвилин, поки ви не побачите, що м'якоть слив початку розварюються.
Тепер необхідно протерти сливи через дрібне сито.
В отримане сливове пюре додайте цукор, сіль і чорний перець.
Влийте в соус бальзамічний оцет.
У ступці подрібніть запашний перець, зерна кардамону, а також зірочку бадьяна. Часник нарубати дрібними кубиками або пропустіть через прес. Додайте в сливовий соус лавровий лист, підготовлені спеції і нарізаний часник.
Надішліть соус на найменший вогонь і готуйте до загустіння. При цьому сливовий соус почне булькати подібно джему або цукрового сиропу.
Перед тим, як подавати сливовий соус до улюблених страв з м'яса, дайте соусу охолонути.