Тонкі млинці на молоці
Млинці готують по-різному: хтось на воді, хто-то на кефірі, хтось на опарі, а я люблю млинці на молоці. Такі млинці смачні, тонкі, золотисті, як сонечко, а їх приготування дуже надихає. Млинці на молоці постряпать нескладно, головне трохи посидючості, терпіння, свіжих продуктів і все обов'язково вийде! До справи, друзі!
Для приготування тонких млинців на молоці ми візьмемо:
- Молоко — 1 літр (краще використовувати молоко натуральне, не нормалізоване за кількістю жиру, на якому пишуть, наприклад, 3,8−5,2%, хоча і молоко 2,5% або 3,2% теж підійде)
- Яйце — 3 шт.
- Цукор — 0,5 склянки
- Сіль -0,5 ч. ложки
- Масло вершкове -1 пачка (200 г)
- Борошно-2 склянки
- Ванілін
- Масло пісне -0,5 склянки
- сковорода Млинна
Як приготувати тонкі млинці на молоці
- Всі продукти для млинців повинні бути теплі, тому дістаємо їх заздалегідь. Насамперед ставимо підігріватися молоко. Деякі воліють його кип'ятити, а я останнім часом, просто добре його нагріваю, поки не почне йти пар (50−60°С).
- масло розтоплюємо на повільному вогні або в мікрохвильовій печі на середній потужності.
- Тепер у ємності, де будемо замішувати тісто на млинці, розбиваємо 3 яйця, додаємо сіль, цукор і збиваємо вінчиком, за допомогою кухонного комбайна, міксера або блендера, поки цукор не розійдеться. Додаємо розтоплене вершкове масло і 3 ст. ложки пісного. Збиваємо до однорідного стану з легкою піною.
- Далі акуратно вливаємо гаряче молоко. Потихеньку. Тонкою цівкою. Виходить однорідна маса. Якщо хочете, можна додати трохи ваніліну, щоб млинці були більш ароматними.
- Настав час для борошна. Просіваємо її і додаємо невеликими порціями (приблизно по 1 ст. ложці), продовжуючи постійно збивати. І ось такий виходить наше млинцеве тісто.
- Залишаємо тісто на півгодини в теплі, накривши його рушником. Це допоможе борошні набрякнути, а тесту стати більш однорідним, без грудочок.
- Через півгодини починаємо процес випічки млинців. Розігріваємо сковорідку для млинців, додаємо трохи соняшникової олії або вершкового масла (це необхідно тільки для першого млинця). Беремо ополоник, набираємо в нього тісто і акуратно розливаємо тісто тонким шаром по всій поверхні сковороди, обертаючи сковороду за ручку в потрібному напрямку руху тесту. Якщо де-то тісто не покрило поверхню, просто додайте трохи тесту з ополоника. Млинці краще пекти на середньому вогні, з двох сторін, щоб вони пропікалися, а не горіли.
- Після того, як одна сторона пропеклась —це можна визначити за краешкам млинця, які починають підрум'янюватися і відходити від поверхні сковороди, акуратно перевертаємо млинчик за допомогою тефлонової лопатки або ножа, допомагаючи собі рукою і печемо другу сторону, яка опікується вже трохи швидше.
- Я складаю всі млинці один на одного на велику тарілку, один за одним. Можна складати готові млинці відразу вчетверо і укладати на тарілку по 4 сектори один на одного. З одного літра молока виходить приблизно 25−30 млинців середнього діаметру. Періодично сковорідку необхідно протирати від утворення нагару і залишків тіста, а також змащувати маслом (вершковим або пісним).
І ось наші тонкі млинці на молоці готові. Вони смачні самі по собі, зі сметаною, згущеним молоком, шоколадною пастою, морозивом і т. д.
А подавати млинці можна з чим завгодно. Наприклад, зі свіжою ягодою:
Або червоною ікрою:
буде Смачно і зі слабосоленої червоною рибою (сьомгою, фореллю, горбушею):
Тонкі млинці на молоці можна фарширувати різними начинками: фаршем з гречкою, цибулею з яйцем, печінкою та ін
Приємного апетиту!
Готуйте з радістю, подавайте з любов'ю!