Черемховий торт
Одним з найяскравіших кулінарних спогадів дитинства є черемховий торт. Пам'ятаю, як аромат черемхи розлітався по всьому будинку, коли муку запарювали на молоці і пекли темний бісквіт. Якісне борошно з черемхи робила моя бабуся по татовій лінії. І ось нещодавно я побачив борошно у продажу. З неї я приготував тортик, рецепт якого вам і пропоную. Почнемо!
Щоб приготувати черемховий торт, нам знадобляться:
- Черемхова борошно — 150 г
- Борошно — 300 г (вищий сорт)
- Молоко — 250 мл (1 склянка, жирність 3,2%)
- Цукор — 150 г
- Яйце — 3 шт.
- Масло вершкове — 180 г
- Сметана — 2 ст. ложки
- Розпушувач — 1 ч. ложка
- Сіль — щіпка
- Форма для випічки — d=25−30 см
- Для глазурі: Мед — 4 ст. ложки
- Сік половини лимона
- Горіх волоський — 1 склянку
Як приготувати черемховий торт
- У сотейнику розігріваємо молоко, не даємо закипіти. Поступово, невеликими порціями додаємо борошно черемхи, постійно помішуючи. Не повинні утворюватися ковтуни. Коли додамо все борошно, даємо закипіти, помішуємо 20−30 секунд, вимикаємо вогонь, накриваємо сотейник і даємо постояти приблизно 1 годину, щоб борошно набухла і віддала свій аромат.
- Готуємо основу для черемухового торта — я використовую кухонний комбайн або міксер. Яйця збиваємо з цукром до однорідної маси, в кінці трохи посолити. Потім додаємо пачку розм'якшеного при кімнатній температурі масла, яку рубаємо або ріжемо кубиками. Збиваємо до кремоподібного стану. В отриману масу додаємо набряклу на молоці черемхове борошно, ретельно перемішуємо.
- Наше тісто вже виходить шоколадного кольору. Далі ми додаємо розпушувач, сметану і просіяне пшеничне борошно. Перемішуємо все до однорідного стану. Тісто виходить рідким, але на ньому видно сліди від віночка. Тісто для черемухового торта готово.
- Розігріваємо духовку до 180 °C верхній і нижній нагрів. Форму для випічки присипаємо борошном. Виливаємо тісто у форму і розподіляємо по всій поверхні рівномірно. Відправляємо пектися на 1 годину. Готовність можна перевірити, як і у звичайного бісквіта — за допомогою зубочистки; якщо тісто не залишається, значить тортик готовий. Дістаємо з духовки і даємо охолонути — 1−1,5 години.
- Готуємо глазур. Я використовував саме цю глазур, тому що вона підсилює смак черемхи і додає кислинку. У сотейнику розігріваємо мед, додаємо 1 ст. ложку кип'яченої води і, постійно помішуючи, нагріваємо. Як тільки з'являються бульбашки, додаємо сік половини лимона (без кісточок, волокон тощо), доводимо до кипіння і даємо покипіти кілька хвилин, щоб глазур закарамелизовалась і стала трохи тягучим.
- Волоські горіхи підсмажуємо на сковорідці з тонким дном протягом декількох хвилин на середньому вогні. Після цього горіхи необхідно подрібнити, але не сильно, щоб їх смак відчувався. Потім додаємо горіхи в глазур, перемішуємо і прикрашаємо наш черемховий торт зверху, акуратно розподіляючи по всій поверхні. Даємо охолонути.
І ось наш черемховий торт готовий!
Додатково прикрашаємо торт свіжими фруктами або ягодами при подачі. Ось що вийшло у мене:
Обов'язково спробуйте спекти такий тортик з черемхового борошна — вам сподобається!
Приємного чаювання!
Радуйте вкусняшка себе і своїх близьких!