Равлики з сиром з тіста філо
Я люблю сир в будь-якому вигляді — з медом і сметаною, у випічці, в запіканках і пироги. Оскільки в холодильнику була знайдена упаковка тесту філо (хоча правильніше філло [φύλλον], як у грецькому), і у мене було півкілограма свіжого сиру, було вирішено приготувати равлики з сиром. За цим рецептом ми приготуємо смачні і красиві сирні равлики, які можна подати на сніданок або до чаю і здивувати всю сім'ю. А чудовий смак тіста філо нікого не залишить байдужим! Приступимо!
Щоб приготувати десяток равликів з сиром з тіста філо, нам знадобляться:
- Сир — 0,5 кг (свіжий, жирністю 9% і більше)
- Сметана — 3 ст. ложки
- Цукор — 0,5 склянки (можна замінити медом у такій же кількості)
- Тісто філо — за кількістю равликів, тобто 10 аркушів
- Масло вершкове — 50 г (для змащування листів тіста)
- Папір для випічки
Оскільки тісто філло висихає дуже швидко, тому що воно дуже тонке, необхідно дотримуватися певних правил при підготовці та формуванні виробів для випічки. По-перше, якщо тісто у вас заморожене, необхідно його розморозити при кімнатній температурі в поліетиленовому пакеті або під вологим рушником 2−3 години. По-друге, тісто, яке в даний момент ми не використовуємо, завжди має перебувати під вологим рушником — це не дає йому висохнути. По-третє, підготуємо все заздалегідь: начинку, масло, деко з промасленим папером для випічки, щоб тільки згортати равлики і викладати на деко.
Як приготувати равлики з сиром з тіста філо
- Спочатку приготуємо начинку. Змішаємо сир зі сметаною і цукром. Я віддаю перевагу використовувати мед, бо він доповнює випічку приємним ароматом. Сир повинен вийти еластичним. Якщо маса вийшла занадто сухий — додамо ще сметани.
- Підготуємо лист для випічки. Виріжемо з паперу аркуш, щоб закрити всю поверхню листа. Візьмемо невеликий шматочок вершкового масла і розітремо його по всій поверхні листа. Масло розтопити в невеликій чашці (на плиті або в мікрохвильовій печі), щоб воно було рідким, т. к. знадобиться для змащування листів тіста філло. Підготовка завершена.
- Беремо один лист тіста філо, акуратно розгортаємо його і змащуємо всю поверхню розтопленим вершковим масло за допомогою кулінарної пензлика. На край викладаємо 2−3 ст. ложки сирної маси і акуратно розподіляємо по всій довжині аркуша тесту філло, залишивши 2−3 см з кожної сторони. Загортаємо краї з сиром у бік протилежного краю рулетиком. Коли до краю аркуша тесту залишиться 10−12 см, нашого краю рулетика підверніть з обох сторін, щоб сирна маса виявилася усередині. Потім продовжуємо згортати до кінця аркуша. Виходить така «ковбаска», з якої ми звертаємо равлика, закручуючи або проти годинникової стрілки — як більше подобається. Готову равлика відправляємо на деко і зверху змащуємо розтопленим маслом.
- Повторюємо крок 3 з кожним листом тесту або поки не закінчиться начинка. Розігріваємо духовку до 190 °C і відправляємо наші равлики з сиром випікатися на 20 хвилин.
- Готовність равликів з сиром можна визначити за їх золотистого кольору, коли вони почнуть підрум'янюватися. Тісто філо дуже тонке, тому печеться досить швидко. Завтра буде готовий буквально за півгодини!
І ось наші равлики з сиром з тіста філо готові!
Кличте всіх до столу — думаю, всім дуже сподобається.
Крім сиру в равликів, в якості начинки, може бути і м'ясний фарш (попередньо обсмажений з цибулею та спеціями), картоплю, курка з сиром та інші наповнювачі. Все у ваших руках!
Приємного апетиту!
Готуйте з посмішкою, подавайте з радістю!