Канапе на шпажках на святковий стіл - прості рецепти в домашніх умовах
У перекладі з французької «канапе» означає «крихітний». І переклад в точності відповідає його змісту. Маленький крихітний закусочний бутерброд, що називається «на один зубок», який готується як правило зі шматочка хліба, або крекеру з якою-небудь начинкою.
Є і ще один переклад цього слова, і звучить він як «крихітний диван». Здавалося, що може бути спільного? А виявляється все досить просто. Шматочок хліба, батона служить якійсь платформою для всіх інших інгредієнтів. Він як диван, або лава, на якому можна розмістити поєднуються між собою інгредієнти.
І тут уже є де розгулятися фантазії. Адже з чим тільки не готують канапе! Рецептів просто маса. Мало того, зовсім не обов'язково буквально слідувати рецептом. Можна придумувати свої варіанти і варіації, починаючи від вмісту і закінчуючи оформленням.
Саме це робить канапе улюбленою закускою. Вона користуються величезною популярністю при проведенні фуршетів, корпоративів. А останнім часом займають міцне місце на святкових столах будь-якого рівня. Дні народження, ювілеї і такі свята, як Новий Рік, 8 Березня, 23 лютого не проходять без їх присутності на столі.
Тому я пропоную розглянути приблизні варіанти, як їх готувати. А також звернути увагу на їх оформлення. Готуються вони максимально швидко. І якщо в голові ми будемо мати кілька варіантів приготування і оформлення, то завжди зможемо їх повторити, або придумати щось своє. З тих простих продуктів, які практично завжди знайдуться на кухні або в холодильнику.
зміст:
- Канапе з оселедцем і чорним хлібом
- Оригінальний рецепт приготування з оселедцем
- Красиві канапе з сьомгою для святкового столу
- Простий рецепт з креветками на шпажках
- Десертний варіант оформлення з фруктами
- Смачні рецепти канапе з сиром і виноградом
- Прості і смачні рецепти маленької закуски з сиром
- Рецепти канапе для дитячого святкового столу
- Оригінальне оформлення канапе до свята в домашніх умовах
Канапе з оселедцем і чорним хлібом
Один з найпоширеніших і простих варіантів приготування. Готується швидко і легко, а з'їдається завжди миттєво.
Кількість інгредієнтів береться в залежності від того, скільки штук Ви хочете приготувати.
Нам знадобиться:
- філе оселедця - 1 - 2 шт
- картопля відварна - 1 - 2 шт
- яйце варене - 1 - 2 шт
- чорний хліб, краще «Бородинський»
- зелена цибуля, петрушка - для прикраси
- сіль за смаком
Для заправки:
- майонез - 3 - 4 ст. ложки
- зернова гірчиця - 1 ст. ложка
- оливкова олія - 1 ст. ложка
приготування:
1. Заздалегідь відварити і остудити картопля і яйця.
Потім очистити їх і порізати кружальцями приблизно в 0,5 см. Товщиною. Бульби картоплі не беріть дуже великі. Бажано, щоб їх розмір відповідав в діаметрі розміром курячого яйця.
2. Чорний хліб, краще сорту «Бородинський» порізати на невеликі квадратики, щоб їх розмір приблизно відповідав розміру кружечка картоплі. Скоринки краще зрізати.
Обсмажити скибочки хліба на сковороді. Можна лише підсушити їх на сухій поверхні. А можна обсмажити на невеликій кількості вершкового або оливкової олії.
3. Оселедець очистити від кісток і шкіри і нарізати невеликими скибочками. Щоб закуска виглядала красиво, намагайтеся, щоб всі шматочки виглядали однаковими за розміром і формою.
4. Приготувати заправку. Для цього змішати всі інгредієнти для неї в однорідну масу.
5. Всі компоненти готові. Тепер залишилося їх тільки зібрати. І тут все дуже просто.
На шматочок хліба викласти кружечок картоплі. Злегка посолити за бажанням. Потім покласти круглешок яйця. Змастити його невеликою кількістю заправки і зверху викласти шматочок оселедця.
6. Викласти на тарілку. Прикрасити пір'ям зеленого лука. або петрушкою. Або і тим, і іншим.
7. Все, наша смачна і проста закуска готова, і її можна подати на стіл.
Оселедець з картоплею улюблене поєднання мільйонів людей. І тому така закуска розлітається зі столу, як «гарячі пиріжки».
А зверху для зручності можна всю цю чудову конструкцію проколоти шпажками.
Оригінальний рецепт приготування з оселедцем
А ось так, у вигляді корабликів, можна красиво прикрасити будь-який стіл. А рецепт ще простіше, ніж попередній.
Нам знадобляться (на 10 шт):
- філе оселедця - 1 - 2 шт
- перепелині яйця - 5 шт
- чорний хліб
- майонез - до смаку
І ще нам знадобляться шпажки, або на крайній випадок зубочистки.
приготування:
1. Хліб порізати маленькими однаковими скибочками. Зрізати з боків все скоринки.
2. Змастити шматочки невеликою кількістю майонезу.
3. Перепелині відварені яйця розрізати на дві половинки і розкласти їх на шматочки підготовленого хліба.
4. Заздалегідь підготувати філе оселедця, очистивши його від кісток і шкіри. З одного оселедця вийде два філе. Порізати його на рівномірні шматочки і кожен з них проткнути шпажкою так, щоб вийшов «парус».
Для прикраси канапе в даний час можна придбати велику кількість красивих шпаг, або тематичних зубочисток. Тому намагайтеся придбати їх заздалегідь.
5. Встановити «парус» на наш імпровізований кораблик і поставити кожен з них на блюдо.
6. Прикрасити гілочками зелені і подати до столу.
Їсти з задоволенням! Такий варіант приготування, а головне оформлення страви не залишить байдужими Ваших гостей. І кожен захоче продегустувати таку «човник».
Красиві канапе з сьомгою для святкового столу
Червона риба завжди бажана на святковому столі. Тому я пропоную приготувати смачну маленьку закуску ось в такому виконанні.
Для її приготування знадобляться просто лічені хвилини.
Нам знадобляться:
- сьомга - 100 - 150 гр
- сирний сир - 100 - 150 гр
- свіжий огірок - 1 - 2 шт
- хліб для тостів
приготування:
1. Тостовий хліб нарізати на невеликі, однакові за розміром шматочки. Можна порізати їх на квадрати і акуратно відрізати з усіх кінців скоринки. Можна, як у нас, продавити хліб чаркою і вийдуть однакові кружечки.
А якщо у когось є спеціальні пластмасові формочки, то краще і не придумаєш.
Перевага тостового хліба в тому, що він вже нарізаний шматками однакової товщини. І якщо нам вдасться поставити їм красиву акуратну форму, то успіх закуски буде забезпечений!
2. Огірок порізати кільцями товщиною приблизно 0,6 - 0,7 см. І покласти на кожен шматочок хліба.
3. Сьомгу порізати довгими тонкими смужками. Потім намазати на кожен шматочок сирний сир і згорнути рулетиком. Розмір рулетика регулюйте самостійно.
4. Встановити кожен маленький рулетик вертикально. Він повинен триматися за рахунок сиру, який трохи спуститься вниз.
І ось яка красива закуска у нас вийшла в підсумку. Любо - дорого дивитися. А як смачно їсти! Просто пальчики оближеш! Для зручності вживання покладіть на піднос шпажки, або зубочистки. Ними буде зручно брати і їсти канапе.
А ще з сьомгою можна приготувати ось такий гарний варіант закуски. Тут сьомга красується в центрі композиції у вигляді трояндочки. Я описувала вже в статті про бутерброди з червоною рибою, як його зробити. Тому повторюватися не буду. Якщо Вам сподобалося оформлення, то переходите за посиланням, і знайдете рецепт там.
Скажу лише, що в якості основи «диванчика» можна використовувати і шматочок чорного хліба, і хлібець, і крекер. А замість сьомги можна взяти і іншу червону рибу.
Простий рецепт з креветками на шпажках
А це, мабуть найпростіший рецепт приготування. А як красиво і смачно виглядає готову страву!
Нам знадобиться (на 10 шт):
- креветки варені - 10 шт
- помідори дрібні - 4 - 5 шт (можна черрі)
- хліб житній - 3 - 4 шт
Також нам знадобляться шпажки для прикраси.
приготування:
1. Креветки відварити в злегка підсоленій воді протягом 2 - 3 хвилин, в залежності від їх розміру. Краще, щоб вони були побільше, інакше закуска просто загубиться на столі.
Потім відкинути їх на друшляк, злити воду і дати обсохнути. Після чого очистити, прибравши панцир і голову. Хвостик краще також прибрати. Так як закуска вийде на «один укус», то краще, щоб хвостик не заважає.
2. Помідори помити, обсушити і порізати кружальцями. Головне, щоб все кружечки, або половинки, якщо це черрі, були приблизно однаковими.
3. Вирізати в хлібі виїмкою будь-яку форму. Якщо помідори у нас порізані круглешкі, то краще, щоб і хліб був порізаний також.
4. Трохи підсушити його на сухій сковороді. Слідкуйте, щоб хліб сильно не смажився, інакше постраждає зовнішній вигляд закуски. А можна його взагалі не обсмажувати, в цьому випадку він вийде не хрустким.
5. На кожен шматочок хліба викласти помідор і зверху розмістити креветку. Проткнути її зубочисткою і розкласти на блюді.
Креветки люблять все, і тому таке канапе на столі довго не затримається. Закуска проста, смачна і легка. Тому раджу приготувати її побільше. Так як її завжди не вистачає. Скільки б не приготував.
Або ж можна приготувати ось такий простий і цікавий варіант. У складі всього два інгредієнти - відварні креветки і виноград. А як красиво і смачно виходить!
Або ось ще одне оформлення, яке може прикрасити стіл. На основу намазав будь-який м'який сир. Викладені огірочки, відварні креветки і шматочок грейпфрута. А в якості прикраси використаний шматочок лимона і гілочка зелені. Дуже просто, і дуже смачно.
Десертний варіант оформлення з фруктами
Канапе готують не тільки з овочами, рибою і морепродуктами. Особливе місце на столі завжди займають десертні закуски. І приготувати їх можна абсолютно з будь-яких фруктів, хоч свіжих, хоч консервованих.
Відмінність лише в тому, що консервовані фрукти краще викладати на крекери, тобто на «диванчик», а свіжі - мають більш щільну фактуру, і тому їх можна розміщувати на шпажках.
Так як в подібних варіантах описувати особливо нічого, я пропоную просто уважно розглянути фотографії з красивим оформленням. Згодом Ви можете взяти ідеї для себе, і просто повторити. Або вигадати щось схоже.
Наприклад, ось так. Фрукти невеликого розміру залишити цілком, а ті, які побільше розрізати на шматочки. Так як канапе вийшло досить великим, то його краще покласти на тарілку. А зверху можна для краси посипати цукровою пудрою.
Якщо взяти наступну композицію, то вона також хороша і красива. І 100% порадує своїми яскравими фарбами всіх присутніх.
А цей рецепт зовсім простий. І якраз до пари Новорічної шапці Санта Клауса.
Можна приготувати композицію і трохи складніше. Для цього лише треба приготувати шоколадну глазур, або просто розтопити шоколад. Потім нанизати на шпажки фрукти і полити їм, задавши форму зигзага. Поставити в холодильник, щоб глазур застигла. І можна подавати таку красу до столу.
Тобто, як бачите, нічого складного в приготуванні таких композицій немає. Та й часу це багато не займає. До того ж це дуже зручно. Відразу на одній шпазі є всі фрукти. І можна ними ласувати. Як правило, гостям така подача дуже подобається.
Смачні рецепти канапе з сиром і виноградом
Ця категорія рецептів також особливо не потребує описі. Дивишся на фотографії і все ясно і зрозуміло. Єдино на що необхідно звернути увагу, так це на те, що сорт сиру може бути абсолютно будь-яким.
Все залежить від уподобань. Походить будь-який сир - і наш Російський, і все ропні сорти, які включають в себе Адигейський, Сулугуні, бринзу. Можна використовувати і хороший плавлений сир. Ну і верхом вишуканості будуть вважатися такі благородні сорти, як Камабер, Дор Блю, Пармезан.
Сортів сиру багато, і всі їх ми перераховувати не будемо. А краще давайте подивимося варіанти оформлення. Вони одночасно хороші і прості.
Ось цікавий і оригінальний рецепт з виноградом без кісточок і сиром Маасдам. Сир нарізаний смужками однакового розміру і згорнуть трубочкою. А зверху все це прикрашає виноградинка, пришпиленими зубочисткою. А щоб виглядало нарядно, то замініть зубочистки на шпажки.
А в наступному варіанті оформлення використовується виноград різного кольору і розміру. Так як він був з кісточками, його розрізали на дві половинки і кісточки витягли.
А також прикрасили шматочком волоського Орехана
Погодьтеся, що страва вийшла красивим. І на столі воно займе почесне місце.
А ця композиція з благородним сиром з цвіллю Дор Блю. Зазвичай якщо купуєш такий сир, то зовсім трошки. Він у нас дуже дорогий. А саме в такому виконанні його можна красиво подати і пригостити всіх гостей. І блюдо вийде зовсім не маленьким.
А також зверніть увагу, що в складі інгредієнтів також використовується ще і манго. Гуляти так гуляти. Канапе то у нас святкові! Ну а взагалі красиво, правда ?!
А хто ж з нас відмовиться з'їсти на свято шматочок Камабера. Тут і над прикрасою особливо старатися не треба. Сир і буде найкращою прикрасою.
Ну і наостанок ось такий рецепт. Тут в якості основи використовуються маленькі булочки. Верхівку у них необхідно зрізати і змастити основу сирним сиром. Потім дуже тонко порізати шинку, або в'ялене м'ясо. Згорнути його в рулет, поклавши в серединку м'яту, або петрушку. Потім покласти на сир і прикрити кришечкою - верхівкою.
Прикрасити виноградинку і наколоти всю конструкцію шпажкою. Щоб вона добре трималася, і щоб її було зручно брати з загального блюда.
Як бачите, ідей також більше, ніж достатньо. І всі вони гарні і смачні.
Не забувайте лише розрізати на половинки виноград, всередині якого кісточки. Їх необхідно обов'язково витягувати.
Прості і смачні рецепти маленької закуски з сиром
Ми готували закуску з сиром і виноградом, а можна готувати канапе і з іншими компонентами. Тобто з тими, з якими сир поєднується. А це м'ясні та ковбасні вироби, багато овочів і фруктів, маслини і оливки.
Рецепти також дуже прості. Тому залишилося тільки взяти і вибрати рецепт на свій смак. І спорудити вподобану композицію. Давайте розглянемо деякі з них.
Ось так просто і легко можна швидко приготувати закуску з сиру моцарелла і помідорів чері.
Або ж такий варіант, де серед компонентів будь-яке м'ясо, або ковбаса, а також огірок і сир Маасдам. З нього зроблені два вітрила. І ось такі красиві і апетитні кораблики готові пуститися в своє святкове плавання.
А таке блюдо не соромно поставити на стіл до будь-якого свята. Тут ми можемо бачити різні компоненти - копчене м'ясо, підкопчені ковбаски, шинку, помідори, а також сир і виноград. Це такі маленькі бутербродики, які приємно подати на стіл, і також приємно їсти. А благородна цвіль на сирі робить канапе ще більш апетитними.
Я думаю, що тепер Ви і самі зможете придумати свій рецепт. Якщо Ви знаєте з чим поєднується сир, і тим більше любите якісь поєднання, то готуйте продукти і шпажки, і через 10 - 15 хвилин гарна закуска буде красуватися на Вашому святковому столі.
Рецепти канапе для дитячого святкового столу
Останнім часом, стало дуже модним оформляти дитячі столи за допомогою канапе. І потрібно сказати, що це дуже зручно. Поки діти маленькі, їм важко всидіти на одному місці. І тим більше чекати зміни холодних і гарячих страв. До того ж у кожної дитини є свої переваги в їжі. І дуже важко догодити всім.
Але безпрограшним варіантом є будь-яка закуска у вигляді канапе. Багато дітей люблять сир, м'ясо, креветки, фрукти і овочі. А ще вони люблять яскраві соковиті фарби. І якщо зробити їх саме в такій категорії, то дітям це сподобається набагато більше, ніж скажімо наші нудні салати, або м'ясо, запечене в духовці.
Ще одним з переваг такої закуски є те, що якщо раптом чогось не вистачило, то завжди можна дістати з холодильника продукти, і приготувати нову партію.
А щоб знати, що готувати, давайте подивимося варіанти і картинки.
Така «фруктова веселка» точно не затримається на столі. Тому заготовлюйте її відразу побільше. Інакше через 10 хвилин, тарілка виявиться вже порожній.
А ось ще фруктове виконання смачною закуски. Шикарний павич розправив свій багатий хвіст, і пропонує скуштувати різних ласощів.
За тією ж схемою можна приготувати і ось такого веселого їжачка. Груша «Конференція» з'явилася прекрасною основою для створення такої краси.
А ось від таких пінгвінів з маслин навряд чи хто відмовиться. Напевно Ви вже здогадалися, що в черевці у нього сирний сир.
А ось так може виглядати весела гусениця. А змайструвати її можна всього за 5 - 10 хвилин. Так, очі для цього краще прикупити заздалегідь.
Якщо ж Ви маєте в своєму розпорядженні великим часом, то спечіть на деку багато маленьких булочок і одну побільше. Зберіть все заготовки в одну конструкцію у вигляді змійки. Під час випікання все заготовки з'єднуватися в одну велику фігурку. Потім дайте їй охолонути і прикрасьте на свій розсуд.
Діти від такої краси будуть просто в захваті. І кожному дістанеться по булочці, а то і по дві.
А наостанок, я вирішила залишити два рецепта, від якого діти будуть в повному захваті. Всі вони люблять всякі мармеладки і цукерки. Тому така ідея їм точно припаде до душі.
І ось ще одна ідея красивою подачі смачненького до чаю. Постав таку композицію на стіл до дорослих, так і вони напевно не залишаться байдужими. І кожен захоче взяти на своє блюдце хоч одну таку смачну шпажку.
Оригінальне оформлення канапе до свята в домашніх умовах
Сьогодні ми вже розглянули різні рецепти і способи оформлення канапе. Готували ми їх в різних видах, і з різними інгредієнтами. І я сподіваюся, що тепер Ви зрозуміли, як їх можна готувати і оформляти.
А в цій збірці я б хотіла показати ще кілька варіантів оформлення і цікавого поєднання продуктів. Скоро найголовніше свято в році Новий Рік. І я думаю, що у кожного з нас на столі буде стояти блюдо з цієї невеликої за розміром закускою.
Тому в третьому розділі я хочу Вам запропонувати ще кілька оригінальних, на мій погляд, картинок.
Ми вже готували сьогодні канапе з креветками. А ось нове оформлення. Чи могли Ви собі уявити, що креветка може поєднуватися з беконом ?! А ось виявляється прекрасно поєднується. Відваріть креветки, оберніть її шматочком бекону і поставте на нарізаний круглешкі тостовий хліб на підкладку з листа салату. Ваші гості будуть в захваті від такої закуски!
Який же стіл без улюбленої копченої ковбаси. Якщо любите ковбасні копченості, то приготуйте ось такі канапе. Яскраво, смачно і красиво. А приготувати їх можна всього за 5 хвилин.
А якщо любите крабові палички, то можна створити гарне й оригінальне блюдо і з їх участю. І дивіться, як красиво можна оформити блюдо. В якості основи використаний звичайний крекер. А змастити його можна будь-яким м'яким сиром. Хоч сирним, хоч вершковим.
Сьогодні ми ще не торкнулися спосіб оформлення канапе з млинцями. Але ж і тут можна придумати масу цікавих і смачних варіантів. І ось, наприклад, один з них. У складі лише 4 інгредієнта - червона риба, м'який сир, млинці і оливки. При бажанні їх можна замінити маслинами. Або навіть виноградом.
А ось ще один варіант оформлення. Він схожий з попереднім, тільки що вінчає елемент виконаний з помідорів чері. Ну і для яскравості доданий листочок салату.
Помідори черрі, яйце і маслини. І ось який результат можна отримати. Трохи нагадує імпровізованого снеговичка. Та й якщо не нагадує зовсім, то це красиво і оригінально.
Який же російський свято без ікри. Якщо набридло мазати її на шматочок батона і нудно розставляти на тарілці, візьміть за основу ось такий варіант оформлення. Дуже просто і красиво. Яйця можна використовувати перепелині, вони будуть виглядати більш акуратно.
Або ж купіть куряче яйце другої категорії. Вони дрібні, і також добре підійдуть для приготування такого варіанту.
А ось яке оригінальне виконання! Хлібець, копчена ковбаса салямі, диня і листочок зелені. А замість дині можна взяти шматочок консервованого ананаса. Або помідор, або огірочок. Ми вже знаємо, що можна поєднувати будь-які сумісні, а часом і не поєднувані, продукти. Тому поєднуйте їх на здоров'я, аби зовнішній вигляд був на висоті!
Не можу знову обійти увагою маленьких пінгвінів. Дуже вже вони красиві і оригінальні. Їх вигляд викликає посмішку і піднімає настрій.
Ну і наостанок я залишила ось таку картинку. На мій погляд, це просто вищий пілотаж! Напевно розберетеся з чого складається таке витвір кулінарного мистецтва.
Ось такі у нас сьогодні вийшли рецепти. Задіяли просто масу різних продуктів. Як правило, до свята ми всі готуємо по кілька салатів. І у нас завжди залишається якийсь запас продуктів. Якраз з них і можна приготувати канапе. З того, що є, або залишилося.
Величезна перевага канапе від всіх інших кулінарних страв те, що їх можна приготувати просто за лічені хвилини. Навіть якщо не свято, а просто до Вас на вогник заскочили Ваші друзі, приготуйте блюдо з такою закускою і гості відчують, що Ви їм раді.
Ну а в свято готуйте таку закуску обов'язково. І вона своїм барвистим оформленням неодмінно підніме всім настрій і прикрасить Ваш святковий стіл.
Смачного!