» » Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів


Раніше в селах капусту квасили в діжках і бочках, які зберігали в погребі, закопуючи на 30 - 40 см в землю. Зараз льох або яма є не у кожного, і найпопулярнішим, став спосіб квасити її в банках. При такому способі, зберігати заготовку можна в холодильнику. І готувати можна стільки, скільки хочеться.

Засолили, з'їли і можна готувати наступну партію. Тим більше, що існують дуже швидкі способи засолювання. Так, якщо квасити її з використанням розсолу, то через два - три дні її вже можна їсти.

У минулій статті ми вже розглядали, як це робити. Також як дуже докладно розглянули класичний спосіб квашення. А сьогодні я хочу поділитися з Вами рецептами, як можна це зробити виключно в банках.

Існує таке народне жарт - приказка «Капустка - мила закуска: і подати не соромно, і з'їдять - не шкода!» А якщо говорити серйозно, то дійсно, хоч на святковий стіл таку закуску став, хоч кожен день їж - завжди вона до місця доводиться .

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Існує народне повір'я, що квасити овоч необхідно на зростаючу Місяць. А ще в народі казав, що не можна квасить її в неділю, але зате краще за все робити це у вівторок, середу і четвер. Тобто в ті дні, які мають у своїй назві букву «Р». Так і Місяць зростаюча, якщо приставити до півкола паличку, схожа на таку ж букву. А ось якщо виглядає вона, як буква «С» - значить стара. І роботу слід відкласти.

А найголовніше, квасити потрібно капусту, прихоплену першим морозцем, качан при цьому вибирати тугий, соковитий, зі світлими листям. У минулій статті багато на цю тему розмірковували, і багато корисних порад в ній можна відшукати. Тому прочитайте їх обов'язково. І ось посилання на статтю. Тут я вже не буду повторяться. Зате приділю більше часу новими рецептами.

зміст:

  • Дуже смачна капуста, квашена в банку з яблуком і лимонним соком
  • Як заквасити капусту в розсолі з оцтом швидким способом
  • Капуста квашена на зиму з буряком
  • Класичний рецепт приготування в банках
  • Капуста квашена в розсолі з медом
  • Хрустка капуста квашена в воді

Дуже смачна капуста, квашена в банку з яблуком і лимонним соком

За цим рецептом виходить смачна хрустка квашена капуста. Квасити її можна просто так, без всяких добавок. А можна додати ще й яблука. Причому викласти їх не цілком, а порізати кубиками, або невеликими шматочками. У цьому випадку вони за смаком будуть нагадувати злегка кислуваті ананаси. Як так виходить, до сих пір зрозуміти не можу. Але щось там таке відбувається, що яблука набувають такої невластивий для себе смак.

Нам знадобиться (на 3 літрову банку):

  • капуста - 2 кг (або трохи більше)
  • яблука - 2 шт (середніх)
  • морква - 2 шт (невеликих)
  • лимонний сік
  • сіль - 60 гр (2 ст. ложки з гіркою)

приготування:

1. Підготувати капусту. Зняти з неї верхні покривні листя, обполоснути холодною водою, тримаючи качан донизу листям, потім обсушити за допомогою серветок або рушники.

Цього можна і не робити, якщо вона чиста, тим більше своя, вирощена на власному городі.

2. Нарізати її тонкою соломкою. Якщо є спеціальна шинкування, то це було б просто здорово. Нашаткувати нею овоч не складе ніяких труднощів. А якість нарізки перевершить всі очікування.

3. Пересипати нарізку у великій таз, всипати сіль і злегка пом'яти вміст до стану, поки нарізаний овоч не зволожиться.

При будь-якому способі квашення використовуйте не йодовану сіль середнього або грубого помелу, без всяких смакових добавок. Також не використовуйте дрібну сіль сорту «Екстра».

4. Морква очистити і потерти на крупній тертці. Всипати половину в таз і перемішати все разом. Тиснути вже не треба. Злегка вологе і солона, вона посприяє тому, щоб морква також почала пускати сік. Але при цьому колір заготовки залишиться світлим.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

5. Яблука очистити від шкірки (хоча шкірку можна і залишити) і серцевини. Потім нарізати їх невеликими скибочками зі стороною в 1,5 см, або кубиками розміром 1,5 - 2 см. Скропити соком лимона, щоб вони не потемніли.

6. Додати їх і залишилася моркву в таз і все знову перемішати.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

7. Банку вимити з содою і ошпарити окропом.

8. Викласти в неї нарізану масу, придавлюючи кожен шар кулачком. Тобто лежати вона повинна досить щільно. Чи не викладайте її до самого горлечка, залиште трохи місця. Коли вона пустить сік, необхідно, щоб він покрив її всю. Капуста повністю повинна перебувати в розсолі.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

9. Поставити банку в глибоку миску і залишити в такому положенні на три дні при кімнатній температурі. При цьому, кожен день по три - чотири рази на день протикати вміст дерев'яною паличкою.

Таким чином ми випустимо з банки утворюється усередині газ. Так як вміст у нас утрамбована, то без Вашої допомоги вибратися йому звідти буде вкрай важко. А якщо його там залишити, то заготовка вийде злегка гіркуватою на смак.

Стежити також за тим, щоб сік покривав весь вміст банки. Його буде утворюватися багато від процесів бродіння, що відбуваються всередині. І він буде зливатися в миску. Після того, як проткнули кілька разів вміст банки, і побачили, що в ній залишилося мало соку, сік можна налити прямо з миски. Тобто звідти, куди він і витік.

10. Після закінчення 3 днів, банку потрібно обтерти сухою серветкою, закрити капроновою кришкою і поставити в холодильник, або в льох. Зберігати її слід при температурі не вище 4 градусів.

І що Ви думаєте, смак у заготовки вийшов просто чудовим, а найцікавіше, так це те, що яблука дійсно за смаком будуть злегка нагадувати ананаси.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Рецепт дуже простий і дуже смачний. Спробуйте приготувати по ньому, і тоді зможете оцінити це самі.

Як заквасити капусту в розсолі з оцтом швидким способом

Капусту можна квасити не тільки з сіллю, або сіллю і цукром. Є методи, завдяки яким процес квашення можна прискорити, і також швидко зупинити. Завдяки цьому, смачну закуску можна вже їсти через 24 - 36 годин. І ось одним з таких методів я б хотіла сьогодні поділитися.

Нам знадобиться (на трилітрову банку):

  • капуста білокачанна - 2 кг (або трохи менше)
  • морква - 300 гр
  • оцтова есенція 70% - 1 ч. ложка
  • лавровий лист - 3 шт
  • чорний перець горошком - 9 шт
  • аспірин - 3 таблетки

За бажанням можна додати часник, але трохи, лише для додання легкого аромату та смаку. Досить буде одного - двох невеликих зубчиків.

Для розсолу:

  • вода - 1 літр
  • сіль - 2 ст. ложки з гіркою
  • цукор - 2 ст. ложки без гірки

приготування:

1. Овоч очистити від верхнього листя. Чим соковитіше вона буде, тим смачніше вийде. Хоча цей рецепт підійде і в тому випадку, якщо купили качани з товстими не надто соковитими листям.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Зараз такі сорти часто можна зустріти на прилавках магазинів. Для звичайного квашення вона не підходить, тому що в ній мало соку для початку процесів бродіння. А в цьому рецепті ми будемо використовувати розсіл, або як його ще називають тузлук. Тому він і дасть необхідну для процесу рідку складову.

Овоч порізати соломкою за допомогою ножа, або можна використовувати спеціальну шатківницю.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Порізаний продукт складати у велику миску, або таз. Тобто в посуд достатнього обсягу, в якій зручно буде її перемішати.

2. Моркву почистити і потерти на крупній тертці. Я вказала, що необхідно 300 грамів овочу, але це приблизну кількість. Є любителі, які додають зовсім мало моркви. Це також є недопустимим. Морква в основному також потрібна для запуску процесу бродіння, тому що містить цукор. Але в сьогоднішньому варіанті, в тузлуке у нас також буде міститися цукор. Тому кількість помаранчевого овочу можна сміливо зменшити.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Можете додати тільки 100, або 200 грамів моркви. Тоді закуска вийде більш світлої.

3. Додати терту моркву і перемішати вміст, злегка придавлюючи овочі. М'яти їх не треба, а лише злегка придавлює, як би перемішуючи масу з якимось тиском. Так закуска вийде не тільки смачною, а й хрусткою.

4. У нас повинні бути заздалегідь помиті банки. А ще краще і правильніше їх ще і простерилізувати, або просто ошпарити окропом.

5. Приготувати розсіл. Для цього закип'ятити літр води і додати в неї сіль і цукор. Акуратно, щоб не лопнула банку, влити в неї розсіл. Для цього можна в порожню банку помістити столову ложку, і вливати розсіл через неї.

А є й інший спосіб, щоб банка не лопнула від гарячого. При його використанні під дно порожній банки потрібно просто підкласти лезо ножа.

Тобто вилити в банку потрібно буде гарячий розсіл, відразу весь літр.

6. І відразу ж покласти в неї таблетку аспірину, один невеликий лавровий листочок і три горошини чорного перцю.

Я вже пропонувала рецепт консервованих огірків з використанням аспірину, а ось тепер він стане в нагоді нам і для сьогоднішньої заготовки.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

7. Потім заповнити овочевою сумішшю банку наполовину. Можна злегка придавлює її ложкою, хоча це може і не знадобитися на цьому етапі. Розсолу у нас цілком достатньо для того, щоб вміст просто купалося в ньому.

8. Коли наповнили банку до половини, викласти в неї ще одну таблетку аспірину, лавровий лист і три горошини чорного перцю.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Якщо Ви вирішили використовувати часник, то можна порізати зубчик, так як захочеться. Але щоб він не перебивав смак, то краще, як можна дрібніше. І покласти його в серединку. Якщо приготували ще один зубок, то залиште його для верхнього шару.

9. Потім заповнити банку овочевою сумішшю приблизно до плічок. Злегка притиснути вміст, щоб воно лежало досить щільно. При цьому розсіл також підніметься, і зовсім не обов'язково, щоб він доходив до самого краю. Досить, щоб він просто прикрив всю масу. Почнуться процеси бродіння, і для них краще залишити трохи місця.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Поставити банку в миску. Щоб в той момент, коли з'явиться бродить сік, йому було куди випливати. Хоч ми і залишили для нього місце, але раптом йому буде його недостатньо.

10. Зверху покласти залишилася таблетку аспірину, лавровий лист і три горошини чорного перцю. Прикрити банку зворотною стороною капронової кришки, і залишити на 12 годин, а краще на ніч, при кімнатній температурі.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

11. Вранці можна буде побачити, що бродіння почалося. Для цього просто візьміть дерев'яну шпажку або паличку і почніть протикати вміст банки до самого низу. Ви побачите, що на поверхні з'являться бульбашки газу. Їх слід обов'язково випустити назовні, інакше вони стануть размягчать заготовку і вона придбає гіркуватий смак.

Тому протикаємо вміст паличкою в кількох місцях до самого дна.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

12. Протягом дня цю процедуру треба буде повторити ще не менше 3 - 4 разів. Як правило, вже до вечора, тобто рівно через 24 години після початку приготування, заготівля вже стає повністю готової до вживання. Але це в тому випадку, якщо вдома досить тепло. Якщо ж в будинку прохолодно, то час приготування може збільшитися ще на 12 годин.

Але стежте, щоб вона не перекисло. Адже тут ми не побачимо закінчення процесу по таким непрямими ознаками, як припинення виникнення бульбашок. Ми визначаємо готовність закуски лише по її смаку. Подобається смак, і Ви відчуваєте, що вона заквасити, значить вона готова.

Якщо залишаємо її ще на 12 годин, то протягом цього часу також треба випускати бульбашки газу.

13. Але хочу повторитися, що зазвичай капуста буває вже готова через 24 години. І ми не чекаємо, коли повністю закінчиться процес бродіння. Ми його просто зупиняємо самі. І робимо це за допомогою оцтової есенції. Тобто просто виливаємо зверху чайну ложку кислоти. Після чого ще раз протикаємо вміст банки паличкою, щоб кислота проникла всередину.

14. Потім банки потрібно закупорити капроновими кришками і обов'язково поставити в холодне місце. Найкраще в холодильник. Заготівля відмінно зберігається в холоді, і її можна заготовлювати відразу по кілька банок.

Виходить вона хрусткою, кисло - солодкого і дуже приємною на смак.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Зазвичай за допомогою оцту готується маринована капуста, і на моєму блозі вже є стаття, як таку приготувати. Але даний спосіб цікавий тим, що ми спочатку квасимо її природним способом, а вже потім в потрібний «смакової» момент зупиняємо цей процес, додаючи оцет. Завдяки чому наша закуска отримує всі смакові якості квашеної капусти, і в той же час в якості бонусу набуває легкий приємний кислуватий смак.

Капуста квашена на зиму з буряком

Дуже смачною і красивою виходить квашена капуста з буряком. Я вже описувала подібний варіант приготування з оцтом. У ньому варіанті вона виходить маринованої. Таким чином готується улюблена в народі «Пелюстки». А ще так її готують в Грузії, і там цей рецепт вважають своїм. Є і ще схожий рецепт іменований «Гурійський», його також можна подивитися, перейшовши за посиланням.

Всі вони схожі, хоча і мають особливі відмінності. Особливістю сьогоднішнього рецепта є те, що закуску можна готувати і без оцту, тобто попросту квасити. Що буде не менш смачно, та ще й корисно. До речі, зробити це зовсім просто. Час квашення в такому випадку складе від 3 до 4 днів, в залежності від температури повітря в приміщенні, де вона буде перебувати.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Квасити її можна як в трилітрових банках, так і в літрових. Тобто так, як буде зручно зберігати. Після того, як вона закваситься, її потрібно буде зберігати в холодильнику, або в холодному підвалі.

Нам знадобиться (на 2 літрові банки):

  • капуста білокачанна - 1,5 кг
  • морква очищена - 300 гр
  • буряк очищена - 300 гр
  • часник - 1 - 2 зубчики (за смаком)

Для розсолу:

  • вода - 1 літр
  • сіль - 3 ст. ложки
  • цукор - 2 ст. ложки
  • коріандр - 0,5 ч. ложки

приготування:

Як і в попередніх рецептах вибирайте качан капусти білого кольору, соковитий і тугий.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

1. Зняти верхні листки. Якщо потрібно вилок обполоснути у воді, то це потрібно зробити. Обполосніть його, тримаючи за качан, щоб вода не потрапила між листям. Потім дати стекти воді, і обтерти качан серветкою.

Розрізати на дві частини і видалити качан.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

2. Нарізати овоч великими шматками приблизно в 4 - 5 см завтовшки.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

3. Моркву натерти на крупній тертці.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

4. Буряк також натерти на крупній тертці.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Часом овочі теж ріжуть досить крупно, але в цьому випадку часу для заквашування знадобиться трохи довше. Великі шматки будуть кваситиметься набагато повільніше. А якщо овочі потерти на тертці, то можна буде їсти готову закуску вже на 3 - 4 день.

5. Часник подрібнити за допомогою преса, або ж можна просто дрібно порізати його ножем. Якщо не дуже любите часник в страві, то додайте тільки один зубчик, для додання смаку і аромату. Якщо ж любите, то додати можна і два, і навіть три зубчики.

Однак, захоплюватися цим не варто, щоб не перебити основний смак.

6. Банки помити і обшпарити окропом. Дати стекти воді.

7. Почати заповнювати банки шарами. Першим шаром викласти часник. Якщо використовуєте дві літрові банки, то розділіть його кількість на дві порції. І викладіть в кожну з них рівні частки.

8. Потім всипати трохи буряків.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

9. Наступний шар - морквяний. Його також робимо не дуже великим, порівнюючи кількість на «око».

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

10. Потім акуратно шматочками викладаємо капусту. Можна намагатися викласти прямо шматочки цілком, але нічого страшного не станеться, якщо шматочки розпадуться.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Кожен шар злегка ущільнюють, але не сильно. Так, щоб розсіл зміг проникнути всередину кожного з шарів.

11. Потім знову викласти моркву і буряк. Потім черга нового шару капусти. І так, поки повністю не заповнимо всю банку. Краще, щоб останнім був капустяний шар.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

До самого верху ж не наповнювати, залишити місце для розсолу.

12. Розсіл можна приготувати заздалегідь, щоб він встиг охолонути. Для цього закип'ятити воду. Додати в неї необхідну кількість солі і цукру, а також насіння коріандру. Дати покипіти 5 хвилин, щоб спеція віддала свій смак і аромат заливці.

Дати розсолу охолонути і холодним залити вміст банок.

Заздалегідь приготуйте дерев'яну паличку, або щось гостре. Можна використовувати звичайний шампур для шашлику. Потихеньку протикаючи вміст банок, розсіл буде проходити всередину.

13. Поставити банки в глибоку ємність. Прикрити зверху листом, і можна поставити на нього склянку з водою.

Весь час, поки капуста кваситиметься, вона повинна перебувати повністю в розсолі. А часу може знадобитися від 3 до 4 днів. Вже на наступний день можна буде побачити, що на поверхні з'являються ознаки бродіння.

Почне витікати сік, а зверху будуть з'являтися маленькі бульбашки.

14. Щоб процес закваски йшов швидше, треба тримати її 3 - 4 дні при кімнатній температурі.

При цьому протикати вміст банок чимось гострим до самого дня. Відмінно для цієї справи підходить китайська паличка, або знову ж шампур.

Робити це обов'язково, інакше вона придбає гіркуватий смак. Справа в тому, що всередині буде утворюватися газ, який в зіткненні з природним, злегка гіркуватим смаком капусти, може дати такий же смак всієї закусці в цілому.

Саме тому, газ потрібно випускати. Якщо при цьому буде витікати сік, то його не виливайте, а підливайте назад, в разі потреби. Вміст банок завжди має бути прикрите розсолом.

15. Коли закінчиться процес бродіння, а це Ви побачите, коли перестануть утворюватися нові бульбашки, тобто продукт «заспокоїться», то банки потрібно буде поставити на зберігання в холодне місце. У квартирі це може бути або холодильник, або холодна лоджія.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Зберігати при закритій кришці, підійде звичайна капронова кришка.

Класичний рецепт приготування в банках

А на основі цього рецепта Ви не тільки зможете завжди приготувати смачну заготовку за класичним рецептом з розсолом, але також і побачити всі важливі моменти, як і що відбувається під час процесів бродіння і квашення.

Адже рецептів дуже багато, а суть скрізь одна. І наше завдання - домогтися того, щоб процеси запустилися і успішно пройшли. А також вчасно прибрати нашу заготовку на зберігання в холод.

Ось це відео і буде Вам на допомогу. Подивившись його, Ви зможете використовувати отримані знання в будь-якому із запропонованих сьогодні рецептів.

Ось так все зовсім не складно. І звичайно ж, така заготовка на зиму не зрівняється з магазинними аналогами. Коли в холодильнику стоїть така заповітна баночка з смачною заготівлею можна не боятися, що сім'я залишиться голодною. Просто відварити картоплю, і зробивши з неї легкий салат з цибулею та олією, Ви зможете швидко і без клопоту накрити стіл.

Капуста квашена в розсолі з медом

Капусту можна квасити тільки з додаванням солі, а можна додати і цукор. Але часом замість цукру використовується мед, і це завжди додає заготівлі на зиму ще більше смаку. А використання розсолу дозволить зберегти нашу заготовку ще і хрусткою.

Нам знадобиться (на 3 літрову банку):

  • капуста - 2 - 2,5 кг
  • морква - 2 шт

Для розсолу (на 1 літр води):

  • сіль - 1 ст. ложка
  • мед - 2 ст. ложки

приготування:

Як завжди виберіть для засолювання тугий качан зі світло-зеленими листками. Чим він більший, тим соковитіше. Намагайтеся вибрати саме такий.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Хоча даний спосіб приготування допоможе заквасити і не соковиті сорти. Ми будемо використовувати спосіб, при якому вона кваситиметься не тільки у власному соку, а й за допомогою розсолу.

1. Овоч очистити від верхніх покривних листя. Обполоснути качан і обсушити його за допомогою серветки або паперових рушників.

2. Розрізати качан на кілька частин, залишаючи качан недоторканою. Потім її можна буде просто викинути. Потім нашаткувати його тонкою соломкою, як можна тонше. Якщо є шинкування, то використовуйте її. А якщо ні, то не поспішайте, ріжте дуже тоненько. Чим це зроблено більш якісно, ​​тим смачніше вийде результат.

3. Нарізаний продукт викласти в таз і злегка пом'яти, якщо вона надмірно жорстка. Робіть це не дуже сильно. Якщо перестараєтеся, то вона може вийти м'якою. Особливо соковиті сорти можна навіть не м'яти руками. Уже при нарізці Ви зможете побачити, що це не буде потрібно.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

4. Морква намагайтеся вибрати з плоским тупим носиком, вона більш соковита і солодша. Сорти з подовженим носиком поступаються по соковитості, і якщо є можливість вибору, то краще використовуйте перший варіант.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Морква очистити і потерти на крупній тертці.

5. Додати моркву і все перемішати руками. М'яти вже не треба, і придавлює теж.

6. Капуста може вийти, як з невеликою кількістю утворився соку, так і зовсім без нього. Нехай Вас це не бентежить. Це залежить від сорту обраного овоча.

Викласти суміш в банку. Сильно утрамбовувати не треба, лише злегка придавлює кулачком. Не забуваємо, що у нас буде ще розсіл, який братиме участь в засолюванні.

7. Заповнювати банку під саме горло не треба. Потрібно залишити місце для розсолу. Протягом всього процесу квашення, він повністю повинен покривати весь вміст банки.

8. Приготувати розсіл. Для цього закип'ятити літр води і додати в неї столову ложку з великою гіркою солі. Потім розсіл остудити до злегка теплого стану і розмішати в ньому мед. У гарячому розсолі мед заважати не рекомендується, так як він при високій температурі втрачає всі свої корисні якості.

9. Після чого слід дочекатися, поки розсіл повністю не охолоне.

10. Потихеньку влити його в банку.

Так як овочева маса лежить досить щільно, то він насилу буде проходити всередину, а вже до дна йому буде дістатися ще важче. Тому йому треба допомогти. І в допомогу нам буде потрібна китайська паличка, або інше гостре пристосування. Що-небудь гострої, щоб їм можна було б легко проткнути весь щільний шар до самого денця.

При цьому дії сік буде проникати все нижче і нижче. І незабаром його можна злегка підлити, потім знову допомогти йому проникнути в середину за допомогою палички.

І так, поки розсіл не покриє всю капусту. Його необхідно буде налити під саме горло.

11. А щоб він не витікав а стіл, банку потрібно буде поставити в глибоку миску. В якій вона і буде стояти на протязі всього процесу квашення.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

12. Залишити банку в такому положенні на 2 - 3 дні. Час буде залежати від температури повітря в приміщенні. Як правило, буває потрібно 3 дні, це при звичайній кімнатній температурі.

Банку потрібно прикрити або зворотною стороною капронової кришки, або марлею. Головне, дати можливість проходити процесу бродіння і вільно витікати образующемуся соку.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Протягом цього періоду слід по три - чотири рази на день протикати вміст банки паличкою. Це дозволить виходити скопившимся всередині газам назовні. Що в свою чергу застереже нашу заготовку від гіркого смаку.

13. Також протягом цього часу треба стежити за тим, щоб вона завжди була покрита розсолом. Коли буде йти процес бродіння, то сік буде активно витікати з банки. Його не виливайте, просто потім його буде там якраз і не вистачати. Ось тоді його можна буде і підлити, стільки, скільки потрібно.

14. Коли належний час вийде, і заготівля вже буде готова до вживання, тобто приблизно через 3 дня, то в банку потрібно буде підлити сік, який витік в миску і закрити капроновою кришкою. Саму банку обтерти і поставити в холодильник. А у кого є підвал, то можна зберігати і там.

Якщо капуста заквашена правильно, то вона зможе довго і добре зберігатися. Чи залишиться хрусткою і смачною на весь термін зберігання.

Використовувати її можна в різних цілях - просто, як салат, приправивши цибулею і присмачивши олією, а також для приготування щей і борщів, і звичайно ж других страв.

Хрустка капуста квашена в воді

Квасити капусту можна просто з використанням холодної води, прямо з під крана, але не хлорованою. Це підходить для тих, хто має в будинку свою свердловину, і вода подається в будинок за допомогою насоса. Вода звичайно ж повинна перевірятися в лабораторії на предмет її якості. Звичайно, про якість води, що біжить в кожному будинку я судити не беруся, але скажу так, що воду краще використовувати фільтровану, або покупну.

Хоча, якщо сумніваєтеся в такому способі, або в якості води, то можете її заздалегідь закип'ятити і охолодити до кімнатної температури.

За цим рецептом закуска виходить неймовірно смачною і незрівнянно хрусткою. А сам рецепт настільки простий, що приготувати з нього Квашенко зможе будь-хто, навіть зовсім недосвідчений у приготуванні їжі людина.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Нам знадобиться (на 3 літрову банку):

  • капуста білокачанна - 2 - 2, 5 кг
  • морква - 300 гр
  • сіль - 2 ст. ложки з гіркою
  • цукор - 2 ст. ложки без гірки

приготування:

У кожному з рецептів нагадую, що слід з особливою ретельністю поставитися до вибору капусти. Вона повинна бути соковитою і стиглої. Коли ріжеш її на дві половинки, вона прямо лопається від дотику ножа. Колір її повинен бути більше білим, ніж зеленим.

Мені подобаються тугі великі качани, злегка «зворушені» першими заморозками. Саме такі і намагайтеся купувати для приготування хрусткої заготовки

1. Кочан розрізати на дві - чотири частини, кому як більше зручно, і порізати кожну частину дрібною соломкою. Можна використовувати будь-який пристрій для шинкування, а можна просто дрібно порізати овоч гострим ножем.

Скласти все в великий таз, в якому буде зручно перемішувати всі складові.

2. Морква очистити від шкірки, обполоснути, обсушити і натерти на крупній тертці. Додати в таз і перемішати. М'яти не треба, це як раз і дозволить отримати смачну хрустку закуску. Досить просто все рівномірно перемішати.

3. Заповнити отриманої овочевий масою заздалегідь промиту і ошпарену окропом банку. Укладаємо досить щільно, що не НЕ трамбуємо. Достатньо лише злегка придавлює овочі кулачком.

Овочі повинні лежати досить щільно, однак не настільки, щоб всередину не змогла проникнути вода. Адже вода рознесе додані сіль і цукор, і це дозволить капусті добре заквасити.

До самого верху заповнювати не треба, залиште трохи вільного місця, щоб було місце, де «бродити» соку.

4. Всипати сіль і цукор і залити все водою. Вона буде проходити, але трохи важко. Можна їй допомогти з цим. Для цього просто потрібно взяти дерев'яну шпажку, або китайську паличку і проткнути вміст в декількох місцях. Вода буде проникати глибше, і її потрібно буде знову підлити. Потім знову проткнути овочеву масу паличкою і знову долити воду.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

І так, поки вода повністю не покриє всю овочеву масу.

Протягом усього подальшого процесу, як бродіння, так і зберігання, вона завжди повинна бути повністю покрита розсолом. Якщовони залишається без рідини, то вона швидко покривається пліснявою, яка хоч і утворюється тільки зверху, псує весь смак. До того ж цвілеві гриби сприяють розм'якшенню всієї маси, що робить її практично неїстівної.

5. Тепер можна поставити банку з вмістом в глибоку миску і залишити її там на два - три дні при кімнатній температурі. Уже через 10 - 12 годині розпочнуться процеси бродіння. З цього часу капусту потрібно протикати дерев'яною паличкою до самого дна по три - чотири рази на день. Тим самим випускаючи пухирці газу, що знаходяться всередині.

Здавалося б, що ці бульбашки сприяють якнайшвидшої заквасці. Так ні, затримуючись всередині, вони псують смак закуски в цілому, роблячи її злегка гіркуватим. Але ми зовсім не таку закуску хотіли б отримати, тому забувати про неї не треба. Проходьте повз неї, проткніть кілька разів. Це зовсім не важко, і не довго. Але обов'язково!

6. А поки вона буде стояти, банку можна прикрити зворотною стороною капронової кришки або просто марлею, складеною в кілька шарів. Кваситиметься вона буде два-три дні, і тому прикривши її, Ви зможете захистити вміст від попадання пилу і бруду.

Час приготування залежить від температури в приміщенні, чим тепліше на кухні, тим менше часу знадобиться (приблизно два дні).

Не давайте їй кваситиметься більше, ніж потрібно. Вона закисне, розм'якне, і їсти таку закуску буде практично неможливо.

Під час бродіння розсіл буде стікати в підставлену миску. Його потрібно буде підливати назад, особливо, якщо соку раптом виявиться мало. Протягом цього періоду стежити, щоб вміст банки завжди знаходилося під шаром розсолу. Навіть, якщо раптом через 12 годин, Ви побачите, що весь він проник всередину і поверхня виявилася без рідини, можна просто ще додати воду.

7. Готовність заготовки можна визначити, спробувавши її. Але в будь-якому випадку, більше трьох днів намагайтеся при кімнатній температурі її не витримує. Зберігати її слід долив розсіл з миски, і щільно прикривши капроновою кришкою.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Банку обтерти вологою ганчіркою і прибрати в холодильник. Вживати готову заготовку можна в будь-якому вигляді, і в якості салатів, і в якості приготування перших і других страв.

Насправді все рецепти приготування в банках описати неможливо. Їх варіантів і варіацій існує безліч. І буває, що перепробуєш їх масу, і тільки тоді знайдеш свій - відповідний до смаку і приготування. Сьогодні я лише запропонувала ті рецепти, які на мій погляд є найбільш цікавими в цій категорії.

Квашена капуста на зиму в банках - 6 дуже смачних рецептів

Я планую і надалі ділитися різними рецептами, які можна заготовлювати як в банках, так і без них. І якщо в сьогоднішній підбірці, і тих посиланнях, які є в статті, Ви не зможете знайти «того самого ...», то може бути в одній з наступних статей на цю тему, я зможу вгадати, що може Вам сподобається.

Яка ж зима без квашеної капусти? !! Це і смачна їжа в різних видах, і вітаміни, і частування! Так нехай же вона буде вона на Ваших столах, і радує Вас своїм чудовим смаком!

Смачного!

Радимо прочитати

Що приготувати на 8 Березня. Рецепти страв на святковий стіл швидко і смачно
Кожен день жінки готують для своєї сім'ї сніданки, обіди та вечері. Але в один з весняних днів на кухню приходять чоловіки, одягають фартухи, беруть в руки гостро - наточені ножі і починають готувати
Квашена капуста швидкого приготування - дуже смачний рецепт хрусткою і соковитою капусти
У зимовий період часу кращої закускою по праву вважається квашена капуста. І скільки існує рецептів її приготування, напевно просто не злічити. Я думаю, що спроба все їх зібрати в одному місці, або

0 комментариев

X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки