Сіль! Цікаві факти і властивості солі
Сіль цінувалася в усі часи, а в стародавні часи вона цінувалася на вагу золота. Але ж і справді, як прожити без неї? Без золота можна, а ось без неї - ніяк. На Русі говорили «Без солі і жито - трава!»
В середні віки її ціна була настільки висока, що вона грала роль грошей, як і інші цінні предмети. У Стародавньому Римі нею платили воїнам платню, а чиновникам її видавали як пайок ». Ще з тих давніх часів, вона підносилася всім гостям в знак розташування і дружби.
На Русі, як відомо, теж зустрічають гостей хлібом з сіллю. Вважається, що вона захищає від ворожих сил і чар. Раніше вважалося, що якщо гість скуштував її разом з господарем, то у них встановилися дружні, довірчі відносини. А якщо гість відмовлявся від пропозиції, то це могло бути розцінено, як відношення вороже.
Звідси і російське слово - гостинна господар, тобто привітний, готовий приймати у себе гостей, пригощати їх, тримати відкритий стіл і давати звані обіди.
Значення солі з давніх часів до наших днів
Приказка «Хліб, сіль водити» - значить дружити з людиною, знатися з ним. Або інше вислів «Так ми з ним пуд солі з'їли» - значить хороші добрі друзі, які пройшли разом вогонь і воду.
Знаменитий вислів «Хліб, та сіль», яке використовується і до цього дня, означає, що людині бажають доброї трапези. Щоб ніяке лихо, і ніяка хвороба до людині не причепилася.
Розсипати її -погана прикмета, яка означає накликати біду, посваритися з ким-то. Існує навіть ряд заходів, щоб цього не сталося. Перекинути крупинки через ліве плече, наприклад. Або переплюнути 3 рази, знову ж через ліве плече. Вважається, що саме там і знаходиться диявол. Так ось як раз такий захід і допоможе впоратися з ним. Все швидше за все використовують цей метод і зараз, коли розсипають її випадково.
Вона є символом вічності і безсмертя, адже слово це, походить від старовинного слов'янського назви сонце, що означає Солона. Йти посолонь, означає йти за сонцем.
Саме тому батьки на весіллі виносять молодятам хліб, та сіль. Щоб йшли вони рука об руку, і сонце світило їх життєвий шлях. Щоб ніякі злі сили не гасили їх сімейне вогнище. Щоб могли вони, проживши довгі роки разом сказати, що теж «з'їли не один пуд разом».
У Франції вважалося, що вона є єдиним засобом, якого бояться відьми. Тому новонародженому дарували наповнену сільничку. На випадок якщо з'явиться відьма і захоче заподіяти зло малюкові. Їй доведеться спочатку правильно перерахувати всі крупинки, а не перерахує, або помилиться, чари не подіють. І доведеться тоді відьмі відправлятися на пошуки іншого новонародженого, у якого немає такої заповненої сільнички.
У Греції дітям також вішали на шию мішечок з сіллю, для цих же цілей.
Погана прикмета позичати сіль, а повертати - ще гірше. Краще за все не давати і не брати її від чужих людей.
У Росії з давніх часів готували четверговий сіль чорного кольору. Приготувати її не просто. Брали звичайну, змішували її з житнім борошном, різними травами, капустяним листям, квасний гущею. Потім обпалювали в печі, тим самим вони очищаючи її від шкідливих сполук. Вона більш корисніше, ніж звичайна.
Всю четвергового сіль вважають сильним оберегом, а також засобом від різних недуг. Також її використовують для зняття вроків.
Роблять її і до цього дня. У Великий (Чистий) четвер, коли за традицією наводять чистоту у всьому і всюди, спозаранку купаються. А потім готують і її, як раз за три доби до Великодня.
Вона має потужну силу, вона ніколи не псується і більш того вона охороняє від псування продукти. У деяких країнах вона вважається символом безсмертя і вічності. Не дарма її використовували язичники в своїх жертовних ритуалах для захисту від зла.
Всі ми знаємо таку прикмету. Кажуть, що якщо жінка пересолила їжу, значить закохалася. А чому так кажуть? Це магічний ритуал, яким користувалися дівчата, щоб приворожити коханого. Її заговорювали такими словами: «Як сіль люди люблять в їжі, так і чоловік дружину б любив». А потім, не шкодуючи солили їжу, яку готували для коханого чоловіка.
Чи потрібна нам сіль, а якщо потрібна, то для чого
Мабуть невипадково, що цього продукту завжди надавалося і досі надається таке велике значення. А чи потрібна вона нам (ми говоримо зараз чисто про харчову, кухонної солі), або ми цілком можемо обійтися без неї. Виявляється - потрібна, та ще й як. Як відомо зі шкільної програми її формула NaCl, тобто натрій і хлор.
Кожен з цих елементів виконує в нашому організмі свою роботу. Іони натрію разом з іонами інших елементів беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні м'язових волокон, в підтримці водного і кислотно-лужного балансу. Тому недостатня їх концентрація в організмі призводить до загальної слабкості, підвищеної стомлюваності і іншим нервово-м'язових розладів.
Іони хлору в її складі є основним матеріалом для вироблення соляної кислоти - важливого компонента шлункового соку.
Сіль - це практично єдиний і незамінний джерело хлору, так як в інших продуктах харчування його зміст вкрай мало.
Добова потреба в ній складає 10-15 г, а в умовах жаркого клімату, внаслідок підвищеного потовиділення, - до 25-30 м Додаючи до їжі щодня близько 15-20 грамів солі, людина з'їдає в середньому в рік 5-6 кілограмів. Так що пуд (приблизно 16 кг) удвох можна з'їсти за півтора року. Раніше в рік її з'їдає менше, і природно термін цей збільшувався.
До речі можна порахувати скільки взагалі людей її з'їдає протягом життя. До сімдесятому році життя це число складе 350 - 400кг.
Деякі вчені вважають, що повна відсутність солі, людина може витримати не більше 10-11 днів. А якщо її виключити з раціону людини, то можуть виникнути судоми, слабкість, швидка стомлюваність, задишка, перебої в роботі серця і травної системи. Її недолік може привести до депресій, нервових і психічних захворювань.
Цікаві факти про сіль
- відомий американський натуропат Пол Брегг вважав, що людський організм абсолютно не потребує кухонної солі, і називав її отрутою. Помилковість подібних поглядів в даний час вважається повністю доведеною.
- продавана в магазинах сіль складається з NaCl приблизно на 97%, інша частка припадає на різні добавки. Так наприклад в неї додають фториди для профілактики захворювань зубів і запобігання карієсу.
- відомий факт, що вже за дві тисячі років до н.е., китайці навчилися одержувати поварену сіль шляхом випарювання морської води.
- до недавнього часу соління було основним способом тривалого зберігання харчових продуктів
- вона дала ім'я багатьох страв. Так наприклад салат - це по-італійськи солоні овочі. Салямі - ковбаса з солоною шинки.
- тисячоліття тому вона була настільки дорога, що через неї влаштовували війни. Зокрема, в Росії в XVII столітті стався Соляний бунт, викликаний непомірно високими цінами на неї. Зараз вона є найдешевшою з усіх відомих харчових добавок.
- бруски солі, що називалися Амол, служили в Ефіопії грошовими коштами до кінця XIX століття.
- до XIX століття в Росії існував звичай «частування водяного». Його задобрювали для того, щоб він стеріг рибу в річці, не рвав мереж, забезпечував хороший улов і рятував потопаючих. Частуванням служила кінь - її голову натирали медом і сіллю, вивозили на середину річки і скидали в воду.
- з її допомогою ворожать, і такий спосіб ворожіння називається аламантія
- якщо до льоду додати одну двадцяту солі, то вона розчинить лід і утворюється розчин, який замерзне при більш низькій температурі, ніж вода. На цьому засновано посипання нею проїжджої частини і тротуарів, коли треба, щоб розтанув злежаний сніг або лід при ожеледі.
Насправді про цю дивовижну добавці можна ще говорити, і говорити. Коли я починала готувати сьогоднішню статтю, я чесно кажучи хотіла написати про те, як правильно солити їжу при її приготуванні.
Але, сама того не відаючи, натрапила на величезний пласт інформації про неї, про який не знала. І знайшла це настільки цікавим, що вирішила поділитися з Вами.
Насправді, в одній статті неможливо написати все про цей продукт. Тому що ми ще не торкнулися теми про шкоду солі. Так, і такий існує, не дивлячись на всю користь, яку ми отримуємо при її вживанні.
Ми також не торкнулися теми, як можна її застосовувати крім її звичайного призначення. Як це робилося в нотатках про горілку і про кока колі.
І звичайно ж я не написала, про те як правильно солити бульйони, каші, супи і салати.
Ну що ж, значить буду вивчати інформацію про солі далі. І ділитися нею з Вами, дорогі читачі.