Запечені яблука в беконі, фаршировані селерою
Фаршировані яблука - це дуже ніжна закуска і для святкового столу, і для повсякденного. Гармонійне поєднання ніжного яблука і злегка пряного селери доповнюється фундаментальною основою з бекону. За апетитний хрускіт в цій страві відповідає обсмажений сухий білий хліб. Незважаючи на гадану складність, ця закуска під силу навіть початківцям господаркам. Потрібна лише любов до яблук і селері! Решта - справа техніки і послідовного виконання кроків. На приготування запечених яблук з начинкою йде близько півгодини, де попрацювати доведеться тільки перші 10 хвилин. Дуже непогано, коли ще стільки всього потрібно встигнути перед обідом або вечерею!
Інгредієнти (на 2 порції)
- 2 середніх яблука
- 1 стебло селери
- 2 широких смужки грудинки або бекону
- 1 кусень білого «вчорашнього» хліба
- 40 г вершкового масла
- сіль за смаком
Яблука для цієї страви слід вибирати досить щільні і не дуже солодкі, інакше навіть надійна обгортка з бекону не збереглося їх форму. Оптимальний варіант - яблука Гренні Сміт.
Як приготувати фаршировані яблука
Розтопити в сковороді на повільному вогні 20 грам вершкового масла.
У селери обрізати кінчики, розрізати його по довжині навпіл і потім поперек навпіл, скласти в пучок і нарізати дрібними кубиками. Надіслати селера в сковороду, перемішати і обсмажувати на повільному вогні 3 хвилини.
У яблук видавити серединку спеціальним пристосуванням. Обрізати трохи верхівку. Цим же пристосуванням акуратно вийняти велику частину м'якоті яблука, щоб вийшов бочонок. Особливо обережно слід виймати м'якоть до низу, щоб не зробити зайвих дірок в яблуці, через які просочиться сік від селери і яблук, і тоді страва вийде сухим.
Яблучну м'якоть посікти дрібними кубиками і відправити в сковороду до селері, обсмажувати ще 3-4 хвилини, помішуючи. Приправити сіллю за смаком.
Барила з яблук підрізати трохи знизу, щоб вони стояли рівно, обернути смужками бекону і закріпити бекон шпажками в двох місця по шву для міцності.
Начинку з яблук і селери розкласти в яблука, трохи утрамбувати. Поставити яблука в лоток для запікання. Запікати яблука близько 20 хвилин в розігрітій духовці при 180 градусах.
Для сервіровки страви приготувати хлібну паніровці. З скибки хліба зрізати скоринку, відкласти. Порізати м'якоть хліба спочатку тонкими смужками, а потім дрібними кубиками.
У сковороді, на якій обсмажувалася начинка, розтопити масло, що залишилося і на невеликому вогні обсмажити порізаний хліб, постійно помішуючи, протягом пари хвилин, до золотистого. Хліб пересипати на обробну дошку і прокатати його кілька разів качалкою, до подрібнення.
Готові фаршировані яблука дістати з духовки, вийняти з яблук зубочистки і увіткнути на їх місце красиві відповідні шпажки. На середину тарілки встановити яблуко і посипати його зверху щедрою жменею хлібних крихт.
Подавати негайно, поки запечені яблука теплі! До такої страви відмінно підійде напівсухе біле вино з фруктовими нотами.