Яблука, запечені з медом і горіхами під шапочкою з тіста
Напевно немає такої людини, яка не знає про виняткову користь печених яблук. Але цим звичайним і простим стравою вже давно нікого не здивуєш. Але ж можна перетворити його на смачний і цікавий десерт за допомогою всього лише кількох додаткових інгредієнтів і 15-ти хвилин додаткового часу: додайте жменю горіхів, змішаних з медом, а зверху покладіть красиву шапочку з рубленого тесту - і у вас вийде незвичайне, витончене, шалено корисні ласощі. Яблука, запечені під шапочкою з тіста, виглядають дуже ошатно, а тому їх можна приготувати і для святкового застілля як варіант легкого, корисного десерту після ситної вечері.
Поєднання меду і горіхів в якості начинки - це класика. Така начинка чудово підкреслить смак самих яблук. А ніжну м'якоть запечених яблук підкреслить хрустке тісто. Неодмінно спробуйте.
Інгредієнти (на 2 порції)
- 2 великих за розміром яблука
- жменю очищених волоських горіхів
- 2 ч. Ложки меду
- 30 грамів вершкового масла
- 60 грамів борошна
- 1-2 ст. ложки води
- 1 ст. ложка цукру
- дрібка солі
- трохи цукрової пудри для прикраси
Найкраще вибирати сорти яблук із щільною м'якоттю, яка не розпадається під час термічної обробки, а зберігає форму - Антонівка, Семеренко, Голден.
Рецепт яблук, запечених в тісті
Спочатку приготуйте рубане тісто для шапочки. Це краще робити за допомогою блендера або комбайна, тому що від тепла рук масло буде підтавати, а рубане тісто виходить хрустким саме тоді, коли масло максимально холодну.
Змішайте в блендері борошно і холодне вершкове масло, а також цукор і сіль.
Подрібніть ці інгредієнти до стану крихти, а потім додайте воду.
У вас повинно вийти м'яке тісто. Загорніть його в пакет і відправте в морозилку на 15 хвилин.
Потім розкачати тісто швидкими рухами на добре присипаному борошном столі. Пласт повинен мати товщину 1-1,5 мм.
За допомогою простого або фігурного ножа для тесту наріжте пласт тесту на смуги шириною в 1 см.
З цих смуг вам необхідно сплести «полотно».
Тепер візьміть яблука, помийте їх, зріжте верх і видаліть насінну коробочку, щоб вийшло поглиблення для начинки.
Порубати горіхи ножем.
Змішайте їх з медом до однорідного стану.
Отриману начинку акуратно укладіть всередину яблук.
Склянкою виріжте з сплетеного «полотна» з рубленого тіста кола діаметром близько 8-10 см.
Дуже акуратно укладіть тісто на верхівку нафаршированих яблук.
Надішліть яблука в духовку і запікайте їх при температурі 180 градусів 40 хвилин. За цей час м'якоть повинна стати м'якою, а тісто - рум'яним і хрустким, всередині ж яблук сік з медом утворюють дуже смачний і ароматний соус.
Готовий десерт присипте цукровою пудрою і подавайте. Це страва смачна як у гарячому, так і в холодному вигляді.