Чорничний пиріг зі сметаною заливкою з пісочного тіста
Мені дуже подобається це літній час, коли настає ягідний сезон! Ягода встигає в садах, на дачних ділянках, в лісі. І від її виду та аромату прямо - таки кружляє голову. Достаток суниці, малини, смородини, чорниці ..., і інший ягоди нікого не може залишити байдужим. Адже кожен її любить, хто - то одну, хто - то іншу. Ну а хто - то не відмовиться ні від якої з них.
Ми із задоволенням збираємо її, де можемо; а ту, що нам з якої - то причини недоступна, купуємо на ринках у торговців, або у бабусь, які виховують її, і продають, вийшовши до найближчого магазину. А якщо якась з ягід у нас не вродила через негоду, привозять з інших, більш успішних в цьому плані місць.
Загалом ягоди в наших краях багато! Уже наїлися нею досхочу, заготовили на зиму - наварили чорничного варення і наморозили. І тепер настала пора пекти пироги. Адже всі знають не з чуток, які вкуснющіе вони виходять з ягід. І один з найбільш таких вкуснющій - це звичайно ж чорничний.
Для мене його смак починається вже з назви, тільки вимовиш його, і відразу ж виникають смакові і зорові асоціації. У самому слові чорниця багато м'якості і ніжності, соковитості і дивного смаку. І пиріг з нею виходить точно з такими ж характеристиками.
Коли починаєш його готувати, вже не можеш дочекатися кінця приготування. Так хочеться скоріше відкусити шматок і відчути смак чорниці, не кислим, не солодким, і саме такою, якою її хочеться їсти не зупиняючись

Ось таку випічку я і пропоную сьогодні приготувати. Вірніше я вже приготувала, але його вже благополучно з'їли, а від пирога залишилися тільки одні спогади, та фото, якими я з Вами також поділюся разом з рецептом.
Відкритий чорничний пиріг зі сметаною заливкою
Таку випічку можна готувати як зі свіжої, так і з замороженої ягодою. Я розповім сьогодні, як можна зробити це і так, і так.
А також можна приготувати цей же пиріг і з іншими ягодами, та й з фруктами теж. Тісто і заливка для всіх них буде однаковою, а начинку можна змінювати.

Але сьогодні у нас на чолі рецепта чорниця, і їй все наше увагу.
Нам знадобиться для тіста:
- борошно - 300 гр
- цукор - 30 гр (1 ст. ложка з гіркою і ще трохи)
- масло вершкове 82,5% - 150 гр
- сметана - 40 гр (2 ст. ложки без гірки)
- яйце - 1 шт
- розпушувач - 1 ч. ложка
Для начинки:
- сметана - 250 гр
- цукор - 100 гр (можна ще 100)
- ванільний цукор - 10 гр
- яйце - 1 шт
- крохмаль - 30 гр (1 ст. ложка), можна муку
- чорниця - 300 гр
Як приготувати пісочне тісто
Способів приготування пісочного тіста існує багато. І я вже ділилася такими рецептами в окремій статті. І в принципі, для сьогоднішнього варіанту приготування можна приготувати тісто за допомогою одного з них. Але я б хотіла порекомендувати саме цей варіант, тому що саме він якнайкраще відповідає нашому сьогоднішньому запитом.
Випічка виходить м'якою всередині і злегка хрусткою зовні. Усередині вона прекрасно поєднується з ніжною ягодою, а зверху нею можна злегка похрумтіти, що дуже багато особливо цінують в випічці такого характеру.
Тісто можна приготувати дуже швидко за допомогою блендера, або просто швидко за допомогою ложки. Тому вибирайте самі прийнятний для себе спосіб.
1. Дістати заздалегідь з холодильника масло, щоб дати йому злегка підтанути. Як написано в рецепті, використовуйте масло 82,5%. Коштує воно не набагато дорожче 72,5%, але зате його можна вважати справжнім маслом.
Звичайно, можна брати масло і 72,5% і навіть маргарин, але варто знати, що в їх приготуванні використовується пальмова олія, і невідомо ще якої якості. Про це я вже писала статтю, кому цікаво можете перейти по посиланню і почитати.
Я, чесно кажучи, масло дістати заздалегідь забула, і тому буду використовувати його холодним. Нарізала я його невеликими кубиками і помістила в миску. Так як масло містить велику частку тваринного жиру, воно і так досить м'яке. І я думаю, що з труднощами при замішуванні тіста я не зіткнемося.

Не робіть масло м'яким за допомогою мікрохвильової печі, при її впливі губляться всі корисні властивості продукту.
2. Викласти масло в глибоку миску. Я буду замішувати тісто за допомогою блендера, і як раз у такій мисці зробити це буде зручніше.
Також скласти туди цукор, сметану і вбити яйце. Збити всі складові за допомогою блендера в однорідну масу.
Якщо масло буде злегка підталим, то маса вийде рідшою. Але так як масло у мене зовсім не підтале, то вона вийшла ось така «кудлата».

3. Додати в отриману масу борошно, відразу ж її туди просіюючи через дрібне сито. Разом ній просіяти і розпушувач.

Ця процедура обов'язкова бо
- по - перше, частки борошна наситяться киснем, і тісто буде більш повітряним і смачним
- по - друге, щоб не потрапили грудочки і сторонні предмети (рідко, але буває і таке)
4. Перемішати масу спочатку ложкою, а потім замісити вже руками. Робити це можна прямо в мисці.
Спочатку здасться, що тісто рідкувато, і треба додати ще борошна. Не треба! Продовжуйте місити, і все буде як треба! Вийде ось такий невеличкий клубочок м'якого еластичного тесту. Його приємно тримати в руках, і тісто до них зовсім не липне.

5. Візьміть форму для випікання, підійде силіконова або скляна, ну або інша форма для випічки, яка є. Змащувати маслом її вже не обов'язково, в тесті його вже і так достатньо. Розмір форми може варіюватися від 22 до 26 см в діаметрі.
6. Зробіть товстий млинець і викладіть його по центру.

Потім почніть пальцями і долонею розтягувати тісто в різні боки, формуючи в формі високі бортики.

Намагайтеся при цьому стежити, щоб товщина стінок всюди вийшла однаковою. Особливо добре промніте тісто в місці з'єднання стінок і дна. Часто залишають там потовщення і тісто там не встигає пропектися.
Стінки робіть високими до 5 - 6 см заввишки, не менше.

7. Гарненько все перевірте і якщо залишитеся задоволені результатом, приберіть форму разом із заготівлею в холодильник. Поки вона буде там охолоджуватися, займемося начинкою.
начинку приготувати так
Як ми вже сьогодні домовилися, основою начинки у нас буде чорниця. Вона у мене сьогодні свіжа, так як її сезон в самому розпалі. Але на зиму я ягідки мороз, і з таким же успіхом печу такі ж пироги і з замороженої чорницею. Причому смак у тих і інших виходить просто винятковим!
1. Чорницю перебрати і видалити лісової сміття, в основному це листочки. Вони жорсткі, і якщо потраплять в випічку, то їх буде там не дуже приємно виявити. Обполоснути прохолодною водою і відкинути на друшляк, щоб вся вода стекла.
2. Перекласти ягоди на шар паперових рушників, щоб води не залишилося взагалі. Це важливо для того, щоб начинка не «попливла».
Якщо готувати будете із заморожених ягід, треба додавати їх в форми не розмороженими, щоб вони не потекли.
3. А поки водичка стікає і вбирається, яйце збити разом з цукром в глибокій мисці за допомогою міксера.

Повинна вийде густа однорідна світла суміш.

З приводу цукру: у мене вказано два значення. По першому значенню пиріг вийде помірно солодким, для ласунів доречно буде друге значення, тобто 100 гр + 100 гр. А я люблю в усьому «золоту середину», тому додаю 150 гр, або 6 ст. ложок.
А Ви вибирайте значення для себе. Як правило воно завжди залежить від двох критеріїв - від смакових уподобань, і рівня вмісту кислоти в ягодах.
4. З цукром розібралися, і красива тягуча маса вже готова. Додати в неї сметану і ванільний цукор. У мене цукор з натуральної ваніллю, і тому на фото видно такі чорні точки.

5. І для того, щоб начинка наше не розповзалася і не роз'їжджалася, в масу потрібно додати крохмаль або борошно. Я додаю крохмаль, так як вважаю, що муки у нас вже і без того досить. Тобто це наш так званий «скріплює елемент.»

Але додати потрібно лише половину необхідного крохмалю, іншу половину припасти. Вона нам ще знадобиться.
Все перемішати, знову ж за допомогою міксера. Якщо ж міксера немає, буває і таке (у мене ось недавно зламався, і доводилося працювати віночком), то збити за допомогою віночка.

Тут немає особливої потреби в сильному збиванні, досить лише все перемішати до однорідності.
6. І залишилася у нас ще невикористаної чорниця. Всипати її в миску, пересипати залишилися крохмалем (або борошном) і перемішати.

Крохмаль не дозволить ягоді стати рідкою.
Приготування і випічка
Цей етап найпростіший. У нас вже готові всі заготовки, і тепер необхідно все це зібрати і спекти. Цим і займемося!
1. Дістати з холодильника форму зі злегка затверділим тестом.
2. Всипати в неї ягоди пересипані крохмалем. І розподілити рівномірно по всій формі.

3. Залити ягоди заливкою таким чином, щоб всі вони були нею покриті. Які - то з них неодмінно спливуть, але головне, все їх ми «викупали» в заливці, і горіти в духовці вони не будуть.

Все вийшло відмінно, і пиріг вже виглядає приголомшливо!

4. Поставити форму в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 40 - 45 хвилин, до стану поки верх не зарум'яниться.
У перші 20 - 25 хвилин, духовку ні в якому разі не відкривайте, як би не хотілося. Це дуже важливий етап для майбутнього пирога. За цей час він «схоплюється» і піднімається. Тому заважати йому в цьому не треба.
Та й надалі також духовку відкривати не бажано. Навіщо даремно витрачати накопичене там тепло. Якщо в духовці є скло, то підглядати за ним краще через нього.
4. Готовність визначається за двома показниками

- пиріг повинен стати рум'яним і дуже красивим, таким, щоб його тут же захотілося з'їсти
- якщо проткнути серединку зубочисткою, то коли її дістанете, на ній повинен залишитися тільки чорничний слід, і ніяких слідів заливки
У готовому вигляді він «живий», якщо його злегка струснути з боку в бік, то можна побачити, що серединка злегка колишеться. Нехай це Вас не турбує. Все так і повинно бути, він не розтечеться, коли його розріжете.
5. Готовому пирога треба дати можливість повністю охолонути при кімнатній температурі. На це може піти 6 - 8 годин. За цей час він злегка опаде, але тільки дуже незначно.
Якщо різати його гарячим, начинка буде рідкою. Тому враховуйте цей факт при приготуванні. Раптом Вам він потрібен до конкретного часу.
6. Коли він повністю охолоне, його можна буде дістати з форми і викласти на блюдо. Як це правильно зробити?
Змастити плоску тарілку вершковим маслом, щоб верх до неї не прилип, і приготувати другу плоску тарілку. Обидві вони повинні бути розміром по формі пирога, або навіть краще якщо вони будуть трохи більше.
Поставити форму на обробну дошку. Покласти одну тарілку на пиріг і перевернути. Потім прикрити дно другий тарілкою і знову перевернути.

Все, наш красень готовий, і можна подавати його до столу. Ріжеться він прекрасно, нічого не тече і не випливає. Ягідки правда целенькая не залишилися, але це анітрохи не заважає смаку, і навіть навпаки - він вийшов цілісним і гармонійним.
Я готувала його на вихідні до приїзду закордонних гостей. Були гості і наші - росіяни.
Пиріг сподобався всім!)
Хоча перед ним був мій фірмовий самаркандський узбецький плов. А хто їв коли - небудь справжній плов, той знає, що після нього важко що - то з'їсти ще. Коли я запропонувала чай і випічку, то все сказали, що місця для цього вже ні у кого не залишилося. Але після того, як я винесла випічку, то всі ахнули і попросили по маленькому шматочку. З'їли весь, навіть крихти на тарілці не залишилося. А на чай дійсно місця не знайшлося. Це так і є!

Пиріг дуже смачний! Якщо у Вас є чорниця, хоч свіжа, хоч заморожена, готуйте обов'язково. Отримайте просто невимовне задоволення! Як від самого процесу, так і від поїдання.
Готується легкі і просто! Не дивіться, що рецепт великий. Насправді приготуєте все швидше, ніж читаєте! Просто я намагалася написати все найдетальніше. Сама знаю, що коли починаєш готувати по незнайомому рецептом, раз у раз виникає маса питань. І я сподіваюся, що в сьогоднішній статті я відповіла на всі Ваші питання заздалегідь. І тепер кожен зможе приготувати дуже смачний чорничний пиріг зі сметаною заливкою з розсипчастого пісочного тіста.
А якщо любите дріжджове тісто, то з нього готується зовсім інший, але не менш смачний солодкий чорничний варіант. Дуже рекомендую.
Смачного!