Минтай тушкований в сметані з морквою і цибулею - дуже смачний рецепт
Минтай - це одна з різновидів риби, яку люблять, мабуть, все - від мала до велика. Починаючи з того, що він легко і просто чиститься, також легко і готується. Він недорогий, дуже смачний, навіть якщо просто обсмажити його на сковороді, обваляти в борошні. І ще в ньому дуже мало кісток, особливо дрібних, що робить його однією з найбільш улюблених рибою у дітей.
Все це неймовірно приваблює при виборі в магазині риби на вечерю. А якщо проявити мінімум зусиль, то можна приготувати з неї смачні страви. Так, що навіть ті, хто вже їли минтай не раз, і не два, і прекрасно знають його смак, неодмінно запитають «А що за риба у страві?» І коли відповідаєш на запитання, бачиш здивування на обличчях. Часом навіть просять поділитися рецептом.
А рецепт і склад продуктів настільки простий, що там і ділитися особливо нічим.
Пропоную сьогодні один з таких рецептів. І якщо Ви ніколи по ньому не готували, то спробуйте обов'язково. Він Вам сподобається!
Минтай з цибулею і морквою тушкований в молочно-сметанному соусі
Нам знадобиться:
- минтай - 1 -1,2 кг (3 великих риби)
- борошно - 4 - 5 ст. ложок
- сіль за смаком
- спеції - за смаком і бажанням
- масло - для смаження (не менше 0,5 склянки)
- морква - 1 шт (велика)
- цибуля - 1 шт (великий)
Для соусу:
- сметана - 8 ст. ложок
- молоко - 250 мл
- борошно - 1,5 ст. ложка
- вершкове масло - 2 ст. ложки (40 гр)
- сіль, перець - за смаком
- мускатний горіх - щіпка
смажимо рибу
У цьому рецепті я вирішила трохи погосподарювати, і приготувати рибку не тільки під сметанним соусом, а й додати до нього молоко. Тобто соус у нас вийде схожим на знаменитий і улюблений усіма «Бешамель».
1. Для початку займемося рибою. У мене сьогодні будуть використані цілі тушки (якщо їх можна так назвати). Але взагалі, якщо у Вас є філе, то це буде звичайно ж, набагато краще.
З такої риби не треба буде прибирати кісточки. І якби я готувала страву до приходу гостей, то неодмінно заздалегідь купила б філе. Сьогодні в магазині його не виявилося, довелося купувати цілі рибини. Але нічого, будемо готувати так як є. Тим більше, що і часу обробляти рибу на філе також немає.
2. Очистити минтай від нутрощів і чорної плівки, що знаходиться всередині. Зрізати плавники і ретельно промити рибу зовні і зсередини. У риби дрібна темна луска, яку не треба чистити, вона легко і просто змивається, якщо її ретельно потерти.
3. Розрізати на шматочки. Їх розмір можете варіювати самостійно. Хтось любить різати шматочки тонший, а хто - то товстіший. У мене досить велика риба, і я розрізаю її на 4 частини, тобто досить великими частинами.
4. Рибу посолити, посипати спеціями, натерти зовні і зсередини, і дати полежати хвилин 20, щоб сіль і спеції проникли в м'якоть.
В якості спецій я сьогодні вирішила використовувати мелений коріандр, суміш чебрецю з базиліком, і захотілося мені посипати рибку зирой. Просто захотілося і все. Її я розтерла в долонях і посипала шматочки. Запах пішов просто чудовий.
Добре поєднується з рибою і перець. Я теж додала суміш перців, буквально пару пучок.
5. Після того, як риба трохи полежала і ввібрала в себе всі смаки і запахи, можна приступати до смаження. Налити в сковороду масло і гарненько прогріти його.
6. У плоску тарілку насипати борошно. Обваляти кожен шматочок у борошні і викласти в розігріту сковорідку.
Занадто сильний вогонь робити не треба. Риба повинна смажитися, а не нудитися і не горіти. Приблизно по 3 - 4 хвилини з кожного боку буде досить, причому обсмажити потрібно не тільки збоку, але і в місці розрізу (тут час може скласти лише хвилину, або півтори).
На цьому етапі важливо зберегти сік всередині риби. Тому важливий вогонь і жар. Якщо спека буде досить, то боки минтая швидко покриються скоринкою, і сік залишиться всередині. Якщо ж риба буде нудитися, то сік витече в масло. А його потім доведеться вилити. І навпаки, якщо вогонь буде надто великим, риба швидко покриється скоринкою, а всередині залишиться сирою. Що теж не діло.
Так як риби у нас багато, то одна партія смажиться, а інша поки чекає своєї черги. У борошні її обвалювати поки не треба.
7. Підсмажену рибу викласти на кілька шарів паперових рушників, щоб дати можливість стекти зайвому маслу. Жаліти його не треба, інакше страва вийде надмірно жирним.
До речі, якщо все ж у Вас є трохи вільного часу, то можна витягнути у злегка остигнула риби всі кістки. Коли вона обсмажена, кісточки витягти досить легко і швидко!
8. А поки смажиться риба, займемося овочами. Їх почистити, цибулю порізати дуже тонкими півкільцями, а моркву потерти на тертці.
І на даному етапі є два шляхи подальшого приготування.
- обсмажити цибулю і моркву на сковороді на олії
- НЕ обсмажувати, і залишити в сирому вигляді
Я обираю другий варіант, тому що вважаю, що смажити рибу, та ще й овочі - це занадто! Але мушу сказати про нюанси, якщо овочі не обсмажувати, то вони будуть злегка хрустіти на зубах, особливо цибуля. Зате в сирому вигляді він краще віддасть свій сік рибі, і вона вийде більш соковитою.
Мене це не бентежить, і до хрусткому цибулі у нас все ставляться добре. Якщо у Вас не так, то обсмажте цибулю, а моркву просто потріть на тертці. Або ж можна цибулю обдати окропом і дати трохи полежати, щоб він став м'якше.
Якщо залишається вільний час, то поки обсмажується риба (встигаємо її вчасно перевертати), а в цей час готуємо соус «Бешамель»
готуємо соус
1. На невелику за розміром сковорідку або в сотейник викласти вершкове масло і дати йому повністю розтанути і зігрітися.
2. Покласти борошно і постійно помішуючи, злегка обсмажити. Тобто борошно повинно більше зігрітися, ніж обсмажити. При цьому не допускати зміни кольору на коричневий.
3. Поступово влити молоко, постійно перемішуючи, використовуючи віночок. Він допоможе розбити всі грудочки, які будуть утворюватися від переміли борошна.
4. Коли молоко зігріється, суміш почне густіти. При цьому її треба не забувати помішувати, щоб нічого не пригоріло.
Додати в соус дрібку мускатного горіха, він дасть прекрасну горіхову нотку смаку.
5. Коли суміш загусне, додати сметану і знову перемішати. Посолити і поперчити за смаком.
Дати закипіти, але не кип'ятити. Вимкнути. Соус готовий.
Запікаємо рибу в духовці
1. Приготувати жароміцних форму і викласти в неї обсмажені шматочки риби, досить щільно один до одного.
У мене овальна форма і в неї якраз щільно помістилася вся риба.
2. Зверху викласти шар цибулі, або ошпарені, або обсмаженого, або сирого. Плюси і мінуси того й іншого ми розглянули.
3. Наступний шар - морква. Цей шар необхідно трохи посолити, інакше прошарок буде вибиватися із загального смаку і залишиться несоленой.
4. І завершальний шар - молочно - сметанний соус «Бешамель». Викладаємо його, намагаючись робити це рівномірно, щоб вся риба виявилася, як в шубці.
5. До цього часу духовка у нас повинна бути розігріта до 180 градусів. Ставимо в неї форму з викладеними інгредієнтами. Пекти вся ця краса буде 15 - 25 хвилин, до стану, поки верх не покриється красивою рум'яною скоринкою.
Як тільки це відбудеться, можна діставати форму з духовки. Блюдо готове.
Подавати минтай можна як окремо, так і з гарніром. Як гарнір можна використовувати рис, або стручкова квасоля, овочі, запечені на сковорідці гриль, або картопля, запечена в духовці.
Якщо гарнір для страви не використовується, то приготуйте салат, краще овочевий, або огірки з помідорами, або капустяний салат. Я вирішила натерти зелену редьку з морквою, заправила її сумішшю сметани і майонезу.
Подавати блюдо в гарячому вигляді, викладаючи шматочки шарами. Щоб верх залишився, як би в шубці.
Риба в такому блюді виходить не сухий, ми змогли зберегти сік всередині. А також ще і додали соковитості за допомогою свіжого лука і свіжої моркви. А шубка з сметанно - молочного соусу допомогла зберегти соковитість при запіканні.
Що порадувало, так це те, що хоча риба і обсмажувалася, вийшла вона зовсім не жирної, як і всі блюдо в цілому.
Ну і звичайно, смак, та й запах, просто божевільні. Швидше хочеться приступити до трапези. І це найголовніший аргумент до того, щоб готувати таке блюдо частіше.
До речі, тим хто любить майонез, можна приготувати цей же блюдо під майонезній шубкою. Весь рецепт при цьому залишається без змін, а замість соусу «Бешамель», просто промазуємо верхній шар цим соусом. Точно також запікаємо і їмо з задоволенням.
Цей спосіб ще швидше, ніж запропонований. Не треба буде витрачати час на приготування соусу.
Тільки лише варто відзначити, що це блюдо буде містити більше калорій. Але якщо Ви не вважаєте калорії під час їжі, то такий варіант також доведеться Вам до душі.
Смачного!