Свинина запечена в духовці - 9 простих і смачних рецептів
Блюдо, про який сьогодні хочеться поговорити, це свинина, запечена в духовці цілим шматком. М'ясо приготоване таким способом ще називають бужениною. Ця страва з повною упевненістю можна вважати одночасно і святковим блюдом, і повсякденним. Святковим, тому що за накритим столом воно завжди сприймається дуже позитивно.
Коли виносиш його в гарячій формі, або на блюді до столу - рум'яне, ароматне, соковите, у гостей це завжди викликає велике пожвавлення. І навіть якщо вони вже наїлися різних салатів і закусок, від шматочка такого смачного м'яса не відмовляється ніхто.
зміст:
- Свинина запечена в духовці у фользі в гірчиці і меду
- М'ясо запечене в духовці у фользі цілим шматком
- М'ясо запечене з овочами в гірчичною шубці
- Бажання з часником, томління в духовці в пакеті для запікання
- Свинина запечена в майонезі і гірчиці
- Бажання під маринадом з меду і соєвого соусу, запечена в рукаві
- Свинина запечена з картоплею, помідорами і сиром
- М'ясо, запечене з куркою в журавлинним соусі
- Глазурована свинина з овочами і пивом
- Як приготувати свинину в духовці, щоб вона була м'якою і соковитою
Але зараз багато хто пристосувався його запікати і просто так, наприклад, для сніданку. І для цього є ряд причин. Перша і найголовніша та, що Ви самі вибрали шматок м'яса і самі його приготували. Ви точно знаєте, що це м'ясо без всяких добавок і без хімії. Що воно містить лише м'якоть без всяких жив, прожилок, хрящів і жиру.
Друга причина та, що приготоване самостійно, воно виходить значно дешевше, ніж навіть найдорожча ковбаса. І це при 100% якості.
Ще однією причиною є те, що приготувати його не складає абсолютно ніяких труднощів. Весь процес приготування можна описати двома словами - «Простіше простого».
І нарешті, воно просто смачне. І вже точно смачніше всіх магазинних аналогів. Тому ми вже давно не купуємо ковбасу та м'ясні продукти подібного роду. І намагаємося готувати самі.
Ось сьогодні я і хотіла б поділитися з Вами рецептами. Сподіваюся, що вони Вам сподобаються.
Свинина запечена в духовці у фользі в гірчиці і меду
За цим рецептом я запікаю м'ясо для сніданку. Воно виходить не дуже соковитим, і підходить для приготування бутербродів, для загортання його в лаваш. Якщо потрібно приготувати м'ясний салат, то цей спосіб також підійде.
М'ясо виходить смачним. Та й як інакше, адже в складі маринаду багато всякої смакоти. Тут є і кислий смак, і солодкий, і гіркий, і пряний. З'єднавшись, всі вони проникають в м'якоть і зберігаються на скоринці. Тому і результат завжди просто відмінний.
Нам знадобиться:
- свинина окіст - 1.2 кг
- гірчиця - 2 - 3 ст. ложки
- мед - 2 ст. ложки
- кетчуп - 2 - 3 ст. ложки
- паприка - 1 - 2 ст. ложки
- естрагон - 1 ст. ложка
- лавровий лист - 1 шт
- сіль за смаком
Також нам знадобиться фольга.
приготування:
У мене куплений шматок м'якоті в 1 кг і 200 гр. Але не дивіться на цю цифру. Шматок м'яса може бути і більше, і менше. Відповідно з цим беріть і інші інгредієнти. На фото буде видно скільки чого знадобиться.
1. Окорок помити і гарненько обсушити паперовими рушниками. Зробити кілька глибоких проколів тонким гострим ножем з усіх боків. Щоб маринад міг безперешкодно проникати всередину.
2. Обсипати окіст сіллю і втерти її в м'якоть. Дрібно покришити лавровий лист і обсипати їм зверху. Дати постояти 5 - 7 хвилин, щоб сіль встигла проникнути всередину.
3. Обсипати меленим сухим естрагоном. Якщо у Вас його не виявилося, то мелена петрушка теж підійде. Втерти зелень в м'якоть.
4. Потім обсипати паприкою і повторити маніпуляцію.
5. Слідом чергу кетчупу. Якщо хочете, щоб м'ясо вийшло гостріше, то можна додати гострий сорт. Якщо це не дуже важливо, то додайте будь-хто.
6. Мед у нас також не буде зайвим. Він злегка карамелізуются корочку. І завдяки цьому вона буде виглядати дуже апетитно.
І кетчуп, і мед також потрібно буде втерти в м'якоть.
7. І ще у нас залишилася гірчиця. Її також намазуємо і втираємо. Стільки, скільки візьме м'якоть.
8. Форму для запікання вистелити фольгою і викласти на неї підготовлений окіст. Загорнути у фольгу і дати постояти хвилин 20, щоб м'ясо встигло замаринувати.
9. Тим часом можна поставити духовку для розігріву. Нам буде потрібна температура 180 градусів. Коли вона прогріється, поставити в неї форму з м'ясом.
10. Запікати 1,5 години. Після чого форму дістати і розгорнути фольгу, звільнивши м'ясо. Тепер дамо йому трошки зарум'яниться. Для цього знову поставимо форму в духовку.
Потримати в духовці у відкритому вигляді ще 15 хвилин. І знову дістати. Знову прикрити фольгою, щоб м'ясо при охолодженні не пересихали. І дочекатися, поки воно повністю не охолоне.
11. Загорнути в шматок пергаментного паперу і прибрати в холодильник. На ранок дістати, порізати шматочками і подати до сніданку.
Смак м'яса вийшов дуже цікавим. Завдяки проколів, які ми зробили в самому початку, весь маринад зміг просочити його глибинні шари. Тому смачне вийшла не тільки диплом, але і сама м'якоть.
А якщо хочете приготувати свинину за цим рецептом як гарячого страви, то після того, як дістанете його з духовки, спочатку прикрийте фольгою. В такому стані дайте йому постояти 15 хвилин. Після чого м'ясо можна перекласти на блюдо, порізати шматочками і гарячим подати до столу.
М'ясо запечене в духовці у фользі цілим шматком
Цей рецепт відрізняється від попереднього тим, що перед тим, як запекти м'ясо, ми його посолимо. І якщо за минулим рецептом м'ясо виходить трохи сухуватим, то тут воно вийде соковитим і м'яким.
Нам знадобиться:
- свинячий окіст - 1600 гр
Для маринаду:
- вода - 1 літр
- сіль - 2 ст. ложки або 50 гр
- лавровий лист - 2 - 3 шт
- перець горошком - 7 - 8 шт
- коріандр зерна - 1 ст. ложка
приготування:
1. Приготувати розсіл, або як його ще називають тузлук. Для цього в каструлю налити воду. Можна використовувати будь-кип'ячену, хоч сиру. Але бажано не з під крана.
Всипати сіль і розмішати її до повного розчинення. Додати зерна коріандру і порвати руками лавровий лист на шматочки. Перець горошком розмолоти в ступці і всипати в каструлю.
2. М'ясо помити. Зробити на ньому вузьким гострим ножем проколи.
Помістити в воду і залишити на 12 годин при кімнатній температурі. Потім прибрати в холодильник, прикривши кришкою. Загальний час настоювання повинно скласти 3 дня. Це разом з тим часом, що м'ясо стояло при кімнатній температурі.
Щоб все м'ясо виявилося в тузлуке. придавите його блюдцем.
3. Коли час вийде, м'ясо дістати і дати стекти розсолу. Потім помістити його в фольгу, укутати і поставити в розігріту до 200 градусів духовку.
4. Випікати 1,5 години. Потім зменшити температуру до 180 градусів, розгорнути фольгу і випікати в відкритому вигляді ще 15 - 20 хвилин. Поки не зарум'яниться корочка.
5. Після чого дістати з духовки і знову прикрити фольгою. Залишити в такому стані до повного охолодження. Потім прибрати в холодильник.
Зберігати найкраще, загорнувши м'ясо в пергаментний папір.
Якщо ж будете подавати, як гаряче блюдо, то дати постояти в закритому вигляді 15 хвилин. Після чого розрізати на порційні шматки і подати до столу.
Інший раз м'ясо змащують вершковим маслом. Так скоринка стає більш блискучою і привабливою.
М'ясо запечене з овочами в гірчичною шубці
Це мій найперший рецепт, за яким я вчилася запікати м'ясо цілісним шматком. І пам'ятаю, що воно у мене вийшло смачним з першого ж разу. Свинина по цьому рецепту виходить дуже соковитою, і смачна як у гарячому вигляді, так і в холодному.
Нам знадобиться:
- окіст або шия - шматок більше 1 кг
- морква - 1 - 2 шт
- часник - 5 - 6 шт
- гірчиця - 3 ст. ложки
- сіль, перець чорний мелений
- рослинне масло для смаження
Для приготування краще використовувати фольгу.
приготування:
1. М'ясо помити і обсушити за допомогою паперових рушників. Обсипати шматок сіллю і втерти її в м'якоть. Потім обсипати меленим чорним перцем, і теж втерти. Однак перцю додайте лише для аромату. Не забувайте, що у нас є ще і гірчиця.
Перець краще розтовкти самостійно. У такому вигляді він дає просто божевільний запах.
Беріть великий шматок м'яса вагою 1,5 - 2 кг. Тоді страва вийде соковитим.
2. Зробити поздовжні проколи ножем з двох сторін шматка. Після проколу ніж провернути всередині шматка на 90 градусів.
3. Очистити моркву і часник. Морква розрізати на довгі сегменти і просунути в місце, де робили проколи. Якщо морква щільна, то вона проходить в отвір досить легко.
4. Для часнику також зробити проколи. Якщо нашпигували моркви досить багато, і для часнику не залишилося місця, то можна зробити проколи зверху і знизу шматка.
5. Обмастити гірчицею шматок з усіх боків, і дати полежати 30 хвилин, щоб м'ясо трохи замаринувалося.
6. У велику сковороду налити трохи рослинного масла. Гарненько його прогріти і викласти шматок свинини цілком. Масло має бути досить гарячим. Це дозволить дуже швидко обсмажити м'ясо до рум'яної скоринки.
Таким способом ми «запечатує» сік всередині. І він під час запікання не випарується. А залишившись всередині зробить блюдо дуже соковитим.
Обсмажувати кожну зі сторін на великому вогні потрібно всього лише по 1,5 - 2 хвилини.
7. Потім дістати і перекласти в форму, застелену фольгою. Гарненько укутати і поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати шматок вагою 1,5 кг - 1,5 години, а 2 кг - 2 години.
8. Коли час вийде, дістати форму і розгорнути фольгу. Проткнути ножем або зубочисткою. З отвору не повинен виділятися рожевий сік. Якщо його немає, то поставте м'ясо знову в духовку, але вже у відкритому вигляді, хвилин на 15. Якщо ж сік виділяється, то потрібно знову накрити фольгою і поставити запікатися ще хвилин на 15. І вже потім можна «рум'яні» корочку.
9. Потім дістати м'ясо з духовки, полити верх соком, що виділився і знову прикрити фольгою. Залишити на 15 хвилин. Потім порізати на шматочки і можна подавати до столу.
Або ж залишити у фользі до повного охолодження. Потім перекласти в пергаментний папір і прибрати в холодильник.
Бажання з часником, томління в духовці в пакеті для запікання
Цей рецепт схожий за своєю структурою з другим рецептом. Але в ньому не треба витримувати м'ясо в розсолі три дні. Швидкий посол виходить шляхом додаванням більшої кількості солі.
І хоча м'ясо не буде таким же соковитим, як у попередньому рецепті, але все одно вийде апетитним і смачним.
Нам знадобиться:
- свинина шийна частина - 1 кг
- часник - 1 головка
- спеції для м'яса - 1 ч. ложка
Для розсолу:
- вода - 1 літр
- сіль - 3 ст. ложки
- коріандр насіння- 1 ч. ложка
- лавровий лист - 1 шт
- чорний перець горошком - 6 - 7 шт
приготування:
1. Закип'ятити воду. Додати в неї сіль, поламаний на частини лавровий лист, коріандр і перець горошком. Прокип'ятити все разом 2 - 3 хвилини і вимкнути газ. Дати можливість воді повністю охолонути і насититися ароматом спецій.
2. У холодний розсіл помістити помиті м'ясо. Найкраще беріть шийну частину. Вона сама ніжна і не потребує тривалого соління і маринаду. З неї ми готували шашлик, і він завжди виходив м'яким і ніжним.
Можна зробити проколи гострим ножем, щоб розсіл проник і у внутрішні шари м'якоті.
3. Придавити м'ясо блюдцем і залишити солитися на 3 - 4 години. Прикрити каструлю або миску харчовою плівкою або кришкою.
4. Потім дістати, дати стекти воді і обсушити паперовими рушниками.
5. Нашпигувати часником. Для цього розрізати зубчики на дві - три частини вздовж зубчики. Потім зробити проколи ножем по всій поверхні м'якоті і просунути в них часник.
6. М'якоть натерти сіллю і спеціями.
7. Помістити в пакет для запікання або рукав, затягнути його кліпсами. Проткнути ножем в двох місцях, щоб був вихід пара. Покласти у форму або деко і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину.
Якщо випікати будете на деку, то підкладіть під м'ясо дерев'яні китайські палички, щоб пакет не прилип до поверхні.
Якщо шматок м'яса у Вас більше, наприклад 1,5 кг, то запікати треба 1,5 години.
8. Потім дістати деко або форму для запікання і акуратно, щоб не обпектися розкрити пакет. Потрібно буде вивільнити верхню частину м'якоті.
Знову поставити в духовку на 15 хвилин, щоб верх покрився красивою рум'яною скоринкою.
9. Після повного приготування дістати, прикрити пергаментним папером і накрити рушником хвилин на 15 - 20, щоб м'ясо «відпочило». Потім можна викласти його на блюдо і подати до столу.
Або ж дочекатися, поки воно повністю охолоне і їсти за сніданком холодним.
Свинина запечена в майонезі і гірчиці
Всі способи запікання м'яса звичайно ж схожі. Однак є відмінності в способах засолювання і маринади. І ось ще один з таких способів.
Нам знадобиться:
- свиняча шия - 2 кг
- часник - 6 - 7 зубчиків
- гірчиця зернова - 2 ст. ложки
- гірчиця звичайна - 1 - 2 ст. ложки
- майонез - 3 ст. ложки
- мелений чорний перець - 6 - 7 шт
- сіль за смаком
приготування:
1. Свинячу шию помити і дати стекти воді. Зробити проколи ножем по всій поверхні.
2. У половині склянки води розмішати сіль і мелений чорний перець, так щоб вода не вийшла надто солоною.
3. Часник очистити і розрізати уздовж на 2 - 3 частини.
4. У кожен прокол влити трохи солоної води і просунути шматочок часнику. Таким чином нашпигувати весь шматок.
5. Потім посолити і поперчити зверху, розтерти все це по всій поверхні. Обмазати майонезом, потім сумішшю зерновий і звичайної гірчиці, гарненько обмазуючи всю поверхню.
Майонез оберігає м'ясо від пересихання, і весь сік збережеться усередині шматка. Також як і додатковий сік, який утворюється за рахунок додавання солоної води.
6. Загорнути м'ясо у фольгу і залишити години на 2 - 3 для того, щоб м'ясо замаринувалося. Таким чином можна маринувати і більшу кількість часу, наприклад ніч.
7. Потім розігріти до 180 градусів духовку. М'ясо помістити в форму і поставити запікатися. Якщо у нас використовується шматок м'яса в 2 кг, то час запікання складе 2 години. Якщо м'яса 1,5 кг, то час перебування в духовці складе 1,5 години.
Після закінчення цього часу, фольгу можна розгорнути і залишити м'ясо в духовці ще хвилин на 15, щоб скоринка зарум'яниться.
8. Потім дістати блюдо з духовки і знову хвилин на 15 - 20 прикрити його фольгою. Дати можливість йому відпочити.
Можна їсти його і в гарячому, і в холодному вигляді.
М'ясо виходить дуже соковитим, завдяки майонезу. Відмінно просолених всередині і зовні і дуже смачним.
Бажання під маринадом з меду і соєвого соусу, запечена в рукаві
Смачний рецепт, за яким я дуже часто запікаю м'ясо. Домашнім воно дуже подобається. Їмо ми його і в гарячому вигляді, і в холодному. І виділити якийсь з них виходить смачніше просто неможливо.
Також, як і в попередніх рецептах, м'ясо запікається цільним шматком.
Нам знадобиться:
- м'ясо - 1,5 кг
- часник - 5 - 7 зубчиків
- соєвий соус - 3 - 4 ст. ложки
- мед - 3 - 4 ст. ложки
- сіль за смаком
- чорний перець горошком - 8 шт
- спеції сушені - орегано, чебрець, розмарин
приготування:
1. Для запікання краще вибрати шийну частину або окіст. М'ясо помити і обсушити. Потім зробити по всій поверхні не дуже глибокі проколи гострим тонким ножем.
2. Часник очистити і розрізати кожен зубчик вздовж на 2 - 3 частини. Просунути їх в місця проколів, глибше в м'якоть.
3. Змішати суміш спецій. Якщо в готовому вигляді таких спецій у Вас немає, то можна використовувати покупні прованські трави. Там присутні всі перераховані компоненти і додані інші. Можете також замінити їх на будь-які інші улюблені спеції.
Обсипати ними шматок з усіх боків. Також обсипати сіллю. Втерти те й інше в м'якоть.
4. Перець горошком розтовкти в ступці. Можна було б використовувати і вже готовий перець, але свіжий перемелений або потовчений володіє просто чарівним ароматом. Тому краще витратити хвилинку, іншу і потовкти його самостійно. Можна до речі скористатися і млином для перцю.
Перець також рясно втерти в м'якоть з усіх боків.
5. Приготувати соєвий соус. Рясно полити їм шматок свинини. Частина соусу стече в тарілку, але нічого страшного. Коли нижня частина насититься ним, можна буде перевернути м'ясо на іншу сторону.
6. І ще останній штрих. Рясно змастити верх медом. Краще, щоб він був рідким, змастити таким всю поверхню буде легше і простіше.
7. Прикрити мискою і залишити на 2 - 3 години. Періодично перевертати, щоб і верх, і низ наситилися соками рівномірно. Про боки також не забувайте.
8. По закінченню цього часу, м'ясо помістити в рукав, а можна взяти і пакет для запікання. Якщо немає ні того, ні іншого, то використовуйте фольгу.
Зробити в рукаві два проколу для виходу пара.
9. Духовку розігріти до 180 градусів і поставити в неї м'ясо. Помістити його можна на деко або в форму. Якщо будете використовувати деко, то покладіть під пакет дві - три китайських дерев'яних паличок. Це потрібно для того, щоб пакет не пригоріла.
10. Запікати 1,5 години. Потім розкрити рукав і поставити м'ясо вже у відкритому положенні, щоб скоринка стала рум'яною.
Їсти можна як в гарячому, так і в охолодженому вигляді.
Свинина запечена з картоплею, помідорами і сиром
Запекти м'ясо з картоплею можна різними способами. І у мене є вже стаття на цю тему. У ній пропонується 5 смачних рецептів. Можете перейти по посиланню і подивитися їх. Всі вони перевірені часом і цілком заслуговують на увагу.
Але ось один з рецептів мені б хотілося помістити в цю статтю. Тим більше, що він цілком підходить до рецептів сьогоднішньої тематики, де м'ясо запікається цілком.
Скоро Новий Рік, і може бути хтось із Вас захоче таке блюдо приготувати. Воно виходить дуже красивим і неймовірно смачним. А називається воно «Свинина - гармошка». Своїм зовнішнім виглядом воно зобов'язане помідорів і сиру.
Нам знадобиться:
- свинина вирізка - 1 кг
- сир - 250 - 300 гр
- помідори - 3 - 4 шт
- картопля - 6 - 7 шт
- масло вершкове - 60 гр
- бульйон - 0,5 склянки
- спеції - мелений коріандр, чебрець, сушені трави
- сіль, чорний мелений перець - за смаком
приготування:
1. Для цієї страви відмінно підходить вирізка або корейка. Головне, щоб шматок був рівним і акуратним.
2. М'ясо помити, обсушити і зробити глибокі поперечні надрізи. Повинна вийти як би книжка зі сторінками, тільки товстими. Але до кінця не прорізайте, внизу має залишитися незбиране підставу зі стороною приблизно в 1 см.
3. М'ясо обсипати сумішшю спецій. Гарненько втерти все це в м'якоть, промащуючи і розрізані шматочки «гармошки».
Загорнути в харчову плівку. Залишити на 1 годину, щоб м'ясо гарненько замаринувалося.
4. Помідори порізати кружальцями за розміром одержані шматочків. Великі плоди брати не треба. Потрібно, щоб вони як раз входили між розрізами і сильно не виділялися. У мене маленькі помідори, і я буду в кожен розріз поміщати по два шматочки.
5. Сир порізати шматочками за розміром трохи менше м'ясних.
6. Картоплю порізати дуже тонкими скибочками. Якщо порізати її крупніше, то вона не встигне запектися. Буває, що вона готується навіть довше, ніж м'ясо.
7. Замариноване м'ясо обсипати сіллю і перцем і втерти все це в м'якоть з усіх боків і частин.
Раніше не соліть, щоб сіль не витягнула весь сік з м'якоті.
8. Скляну форму вистелити фольгою, залишити краю звисати, щоб ними можна було загорнути наше блюдо. Помістити вниз половину, або трохи більше картоплі. Посолити і поперчити її і вилити бульйон.
9. Викласти зверху підготовлене м'ясо.
У проміжки покласти помідори. Як і говорила у мене як раз розміщується по два круглешкі.
10. Шматочки сиру крупніше, тому вкладаю по одному шматочку.
11. По краях розкласти залишився картопля. Обсипати спеціями і викласти шматочки масла.
12. Загорнути фольгу. Для вірності в потрібних місцях можна сколоти зубочистками.
13. Поставити в заздалегідь розігріту духовку і випікати 1,5 години. Після чого дістати, розгорнути і підвернути всередину фольгу. Спробувати картопля. Він повинен бути вже готовий. А якщо готовий він, то і м'ясо також готове. І знову поставити в духовку, щоб на поверхні з'явилася гарна рум'яна кірочка.
14. Часу для цього знадобиться 12 - 15 хвилин.
15. Блюдо дістати з духовки. Знову прикрити його фольгою і залишити хвилин на 10 відпочивати.
Потім викласти м'ясо на велике блюдо. Навколо розкласти картоплю. У фользі залишився сік, що виділився з м'яса, ну і ми ще додавали бульйон. Його також можна розлити по чашках.
Подавати всі разом.
М'ясо вийшло не дуже м'яким, хоча і добре жується. Якщо любите, щоб воно було дуже м'яким, то маринувати потрібно не годину, а два, або навіть більше. І можна для маринаду використовувати або майонез, або соєвий соус. Різні способи маринаду ми розглядали, коли готували шашлик.
Якщо страва вийшла занадто великим, і Ви з ним не впоралися, то не біда. М'ясо дуже смачне і на другий день. Його можна буде підігріти, або їсти холодним. У смакову плані воно анітрохи не втратить.
М'ясо, запечене з куркою в журавлинним соусі
А це ще один дуже цікавий рецепт, який схожий на попередній. Схожий, але не зовсім. М'ясо також буде приготовлено в вигляді «гармошки», але начинка у неї аж надто цікава. Та й маринад хороший.
Рецепт багатий, цікавий. Якраз вчасно для святкового столу.
Подавати таку м'ясо можна в якості холодної закуски хоч на Новий Рік, хоч на День Народження, хоч до будь-якого іншого свята.
Виходить не тільки смачно, але і дуже красиво і оригінально.
Глазурована свинина з овочами і пивом
За цим рецептом можна запекти вже заздалегідь відварене м'ясо. Готову страву можна подавати на будь-яке свято. Воно гарне і дуже смачне.
Нам знадобиться:
- відварна свинина - 1,8 кг
- картопля - 800 гр
- цибуля - 4 шт
- яблука середні - 4 шт
- апельсиновий джем - 2 ст. ложки
- пиво темне - 6 ст. ложок
- м'ясний бульйон - 1 склянка
- рослинна олія
- сіль
- перець
- гвоздика
- лавровий лист
- чебрець свіжий
приготування:
1. Заздалегідь відварити до готовності м'ясо. Потім обсушити його і зробити по верху неглибокі надрізи у вигляді ромбів. У центр кожного з них увіткнути гвоздику.
2. Картопля очистити і нарізати кубиками або часточками. Цибулю нарізати не надто великими часточками.
3. У сковорідку налити масло і обсмажити картоплю разом з цибулею до стану напівготовності. Картопля при цьому не повинен стати м'яким, щоб зберегти свою форму.
4. Додати листочки чебрецю і лавровий лист. Залити м'ясним бульйоном і поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Томити 30 хвилин.
5. Тим часом пиво змішати з джемом. Обмазати їм верх підготовленого м'яса. Через 30 хвилин після гасіння овочів, викласти м'ясо в центр форми для запікання, а по краях розкласти овочі. Ще раз змастити верх пивний сумішшю.
6. Поставити запікатися ще на 30 хвилин. Протягом цього часу кілька разів дістати форму і змастити її пивний сумішшю.
Густе пиво і абрикосовий джем зроблять корочку начебто карамельної. Вона вийде блискучою і запеченої.
7. За 10 хвилин до готовності додати в блюдо нарізані часточками яблука. Шкірку на них можна залишити, а можна і очистити. Особливо, якщо вона жорстка.
Дістати з духовки, прикрити і дати постояти хвилин 10. Потім м'ясо порізати на шматочки. І подавати разом з овочами.
Як Ви можете бачити, принципи запікання м'яса в духовці досить схожі. Спочатку його необхідно або засолити, або замаринувати. А потім запекти в який-небудь захисній упаковці - це або фольга, або пакет або рукав для запікання. І здавалося б все легко і просто.
Однак, є деякі секрети, завдяки яким запечена свинина завжди буде виходити дуже смачною. Давайте зупинимося на них детальніше.
Як приготувати свинину в духовці, щоб вона була м'якою і соковитою
Багато з цих загальних правил ми вже розглянули в кожному з рецептів. А тут лише швиденько пробіжить по основним положенням.
- щоб отримати відмінний результат, правильно вибирайте м'ясо. І тут є таке правило, чим більше «робочої» була та частина туші, яку Ви використовуєте, тим більше часу для її запікання потрібно.
Тому, якщо справа стосується свинини, то беріть окіст, грудинку, шию, лопатку. Це «м'які» частини туші, і їх найкраще запікати.
- чим більше шматок, тим краще він підходить для приготування. Сік зберігається всередині і м'ясо не пересихає.
- ніж він більший, тим довше його слід солити або маринувати.
- перед запіканням не треба видаляти ні жир, ні плівки. Часом залишають навіть шкіру. Вони оберігають м'ясо від від випаровування вологи. А це дозволяє зберегти весь сік всередині.
- якщо на шматку м'яса зовсім немає жиру, то його як правило змащують або майонезом, або гірчицею, або медом. Або ж усім відразу.
- фольга, пакет або рукав для запікання служать тієї ж мети.
- якщо м'ясо жирне, то для нього краще не використовувати рідкі маринади. Тут будуть доречні «сухі» маринади, що складаються з суміші спецій, солі і перцю.
Як правило, їх слід активно втирати в м'якоть з усіх боків. Потім давати якийсь час, щоб м'ясо маринувалося. І лише потім можна відправляти його в духовку.
- є таке правило, що чим жирніше м'ясо, тим більше ароматними повинні бути спеції.
Використовуються такі спеції, як коріандр, перець, паприка, мускатний горіх, кардамон, бадьян. Для кращого засвоєння використовують насіння фенхелю. Також не зайвими будуть пряні овочі і трави. Це в першу чергу часник, імбир, орегано, чебрець, розмарин.
- звичайно ж для НЕ жирного м'яса всі ці спеції також використовуються.
Для нього потрібно використовувати і більш делікатні спеції. Такі як зіра, куркума, рожевий перець.
- для пісного м'яса в маринади слід додавати різні рослинні масла. Часто додається і соєвий соус.
Ну ось, мабуть і все. Можна, звичайно, ще поговорити про маринадах, але це ціла окрема тема. Залишимо її для окремої статті. Тим більше, що на цю тему вже написано не одну статтю по шашликів.
Зовсім скоро Новий Рік. І напевно багато хто буде запікати м'ясо в духовці для святкового столу. І я сподіваюся, що сьогоднішні рецепти і поради допоможуть Вам у цьому.
Смачного!