» » Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру


Всі знають, що таке ватрушка. І для багатьох - це один з улюблених видів здобної випічки. Багато готують їх з сиром, і це саме використовується поєднання. Навіть є версія, що від слова «сир» і взялося саме яку ви шукаєте. Тобто «сир - сирка - вотрожка«.

Є й інша версія походження слова, яка описується в Вікіпедії, і там йдеться, що назва походить від давньослов'янського «ватра», що означає вогнище, вогонь. Схоже до речі ...

Яким би не було походження цього слова, на даний момент, її готують дуже часто. І на Великдень, і на інші свята, і просто в будні.

Готується вона не тільки з сиром, але і з варенням, і з яблуками, і з ягодами, і з картоплею. З дріжджового здобного і прісного тіста, а також з листкового і пісочного. І все це підтверджує той факт, що випічку цю хочуть готувати і їсти в різних видах, і в різному виконанні.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Тому і я сьогодні пропоную приготувати ватрушки різними способами. А Ви вибирайте, яка Вам сподобається найбільше! А якщо сподобається відразу кілька варіантів, то це буде просто здорово!

зміст:

  • Королівська ватрушка з сиром, покроковий рецепт
  • Ватрушки з сиром з дріжджового тіста в духовці
  • Шаньги з картоплею з дріжджового тіста, як у бабусі
  • Ватрушки з варенням або повидлом з дріжджового сирного тесту
  • Угорська ватрушка в мультиварці
  • Яблучні ватрушки з листкового тіста
  • «Сирки» з пісочного тіста
  • Лінива «сирка» з рідкого тесту

Королівська ватрушка з сиром, покроковий рецепт

На сьогоднішній день це один з найулюбленіших способів приготувати цю смачну солодку випічку. Тому було б правильно почати саме з неї.

Нам знадобиться:

  • борошно - 320 гр (2 склянки)
  • вершкове масло 82,5% - 100 гр
  • цукор - 0,5 склянки
  • сода - 0,5 ч. ложки

Для начинки:

  • сир - 500 гр
  • цукор - 0,5 склянки
  • ванільний цукор - 1 ч. ложка або ванілін на кінчику ножа
  • яйце - 3 шт

приготування:

1. Сир протерти через сито або пробити блендером. Це дозволить приготувати більш ніжну і повітряну по консистенції начинку.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

2. Додати цукор і яйця і збити все в однорідну масу. В кінці збивання додати ванільний цукор і ще раз збити.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Якщо будете користуватися ваніліном, то розмішайте його в невеликій кількості теплої води і введіть в сирну масу. Це дозволить розподілитися йому рівномірно по всій масі.

3. Приготувати тісто. Для цього просіяти борошно в підходящу ємність, додати цукор і перемішати.

4. Холодне масло нарізати невеликими кубиками і викласти в муку. Розтерти інгредієнти до консистенції дрібних хлібних крихт.

5. Додати соду і все ще раз перемішати. Таке тісто має назву «терте». А по суті - це варіант пісочного тіста.

6. У змащену маслом форму викласти половину тіста.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

7. Викласти поверх нього підготовлену заздалегідь сирну начинку.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

І засипати рештою тестом.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

8. Випікати 15 - 20 хвилин при температурі 200 градусів.

Заздалегідь приготуйте вогнетривку миску з водою. Якщо тісто почне підгоряти, то поставте її на дно духовки. Виділявся пар не дасть підгоріти нашої випічці.

9. Дістати форму з ватрушки з духовки. Дати трохи постояти, потім викласти її на блюдо, розрізати і подавати з чаєм!

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

За цим рецептом вийде невеликий за розміром пиріг, приблизно на 6 порцій. Якщо ж Вам потрібно спекти його більшого розміру, то в попередній статті більш докладно описані всі деталі його приготування з потрібною кількістю інгредієнтів.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Там же описані способи приготування і інших королівських ватрушек. А приготувати їх можна з какао, з додаванням будь-яких фруктів і ягід. А також не тільки в духовці, але і в мікрохвильовці. Так що переходите за посиланням, читайте і готуйте задоволенням!

Ватрушки з сиром з дріжджового тіста в духовці

Таку випічку я пам'ятаю з самого раннього дитинства. Її пекли всі мої бабусі, до цього дня пече моя мама, печу я, і пече моя дочка. Це, так скажемо, традиційна домашня ватрушка, в її не менше традиційному вигляді і формі.

Як вже зрозуміло з назви, готується вона з дріжджового здобного тіста. Таке тісто можна приготувати різними способами - на молоці, на топленому молоці, на сметані, з різною кількістю яєць, на свіжих або сухих дріжджах.

Я хочу поділитися самим моїм улюбленим рецептом, за яким завжди виходить смачна, пишна випічка, без всяких сюрпризів.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Готується тісто досить легко і просто. Але, як і будь-яке подібне дріжджове тісто, воно вимагає часу для розстоювання. Причому, чим свіже дріжджі, тим цей час зменшується.

Нам знадобиться:

  • борошно - 4 - 5 склянок
  • молоко - 350 мл
  • цукор - 150 гр (6ст. ложок)
  • ванільний цукор - 1 ч. ложка, або ванілін на кінчику ножа
  • вершкове масло 82,5% - 100 гр
  • яйце - 3 шт
  • дріжджі свіжі - 50 гр
  • сіль - щіпка

Для начинки:

  • сир - 500 гр
  • цукор - 0, 5 склянки (або за смаком)
  • сметана - 4 - 5 ст. ложок
  • яйце - 2 шт (для змащування)

приготування:

1. Перше, що нам треба зробити, це приготувати опару. Готується вона традиційно. Половину молока зігріти на водяній бані. Зігріти його треба до стану, щоб воно було злегка теплим. Перевірити це можна пальчиком.

Якщо молоко буде сильно гарячим, то в ньому загинуть всі дріжджі і тісто не підніметься.

2. Додати дві столові ложки цукру і чотири столові ложки борошна, розкришити руками дріжджі. Перемішати, якщо грудочки погано розходяться, то можна розбити їх за допомогою віночка.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Я зазвичай намагаюся для здобної випічки завжди використовувати свіжі дріжджі. Можливо це звичка, раніше ніяких сухих дріжджів і в помині не було, тому пекли завжди з свіжих.

Звичайно можна готувати тісто і на сухих дріжджах. Але там треба розбиратися з кожним конкретним видом, які - то з них не використовуються для опарного способу, а кладуться відразу в борошно, тобто не вимагають попередньої активації. Які - то можна використовувати, тобто їх бажано спочатку активувати. Як правило, інформація написана на пакетику. І треба уважно читати, щоб все зробити правильно.

Щоб не експериментувати, я завжди купую для здобного тіста тільки живі свіжі дріжджі. І вони ніколи мене не підводять. Результат завжди виходить передбачуваним.

3. Накрити опару харчовою плівкою і поставити для підйому. Якщо дріжджі свіжі, то вже через дві - три хвилини почнеться процес бродіння. На поверхні почнуть з'являтися бульбашки, а сама опара почне поступово підніматися.

І через 10 - 15 хвилин на поверхні з'явиться «жива шапочка», а сама опара збільшиться в об'ємі в два рази.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

4. А поки опара піднімається, можна просіяти всю підготовлену борошно. Бажано зробити це двічі, щоб вона краще наситилася киснем.

Всю борошно відразу використовувати не будемо, але підготуємо її всю, про всяк випадок, щоб потім не відволікатися.

5. У миску розбити яйця і змішати їх з цукром, солю і ванільним цукром. Можна збити виделкою, а для кращого ефекту краще використовувати віночок. Збивати не обов'язково, але потрібно домогтися, щоб цукор розійшовся.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Кількість цукру дається мінімальний. Якщо любите дуже солодкі ватрушки, то збільште його кількість.

Яйця і вершкове масло бажано заздалегідь дістати з холодильника, щоб яйця не були холодними, а масло встигло злегка підтанути.

6. Додати тепле молоко і розм'якшене масло. Перемішати до однорідності.

7. Влити в отриману масу підійшла до того часу опару. Перемішати.

8. Поступово додавати потроху борошна і постійно перемішувати. Має піти 4 склянки. Спочатку перемішувати ложкою, але потім у міру загустіння тесту, треба буде замішувати його руками.

Зайвий склянка борошна ми приготували про всяк випадок. Дивіться тісто по консистенції, в разі потреби, додайте трохи борошна, але зовсім небагато. .

9. Вимішувати тісто руками треба не менше 7 хвилин. Готове тісто має вийти не сильно густим, але й не рідким. Готовність визначається тим, що тісто практично не липне до рук.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

10. Накрити його рушником, або харчовою плівкою і поставити в тепле місце для розстоювання. Якщо на кухні прохолодно, я ставлю тісто на стіл поруч з включеною газовою плитою, і періодично повертаю його різними бочками.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Як правило перший раз тісто підходить за 1,5 - 2 години. Тісто, що підійшло збільшується в об'ємі в 2, 5 - 3 рази.

11. Тісто, що підійшло обмять, відокремити від стінок, і залишивши його в посуді, знову накрити серветкою. Чекати другого підйому ще приблизно годину.

12. Тим часом приготувати начинку. Якщо у Вас сильно зернистий сир, то його треба пробити міксером або протерти через сито.

Потім змішати з цукром і сметаною. Кількість цукру регулюйте самі. Насипте скільки вважаєте за потрібне і спробуйте, якщо недостатньо, то можна досипати ще. Те ж саме і зі сметаною. Вона буває різного ступеня жирності і густоти. Тому додавайте її пропорційно, начинка не повинна вийти сухою, і рідкої також не повинна вийти.

13. Коли тісто підійшло вдруге, не шкодуючи, знову його гарненько обмять. Треба випустити все гази зсередини, щоб при випіканні тісто не опало.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

14. Поставити духовку для розігріву, нам буде потрібно температура 180 градусів. А поки вона розігрівається, змастити деко олією.

15. Тісто розділити на невеликі кульки однакового розміру. З даної кількості інгредієнтів у мене вийшло 16 досить великих ватрушек. Викласти потрібну кількість кульок на деко (як правило в одній партії 9 штук), сформувати з них коржики, розтягуючи їх пальцями.

В серединку викласти начинку і рівномірно її розподілити.

16. Залишити тісто для підйому.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

17. Яйця збити виделкою. Коли ватрушки піднімуться, акуратно змастити яйцем за допомогою силіконової пензлика спочатку тісто по краях, а потім і саму начинку.

18. Поставити в духовку і випікати 20 хвилин. Якщо духовка пече сильно, то може знадобитися від 16 до 20 хвилин. У будь-якому випадку треба спостерігати за кольором наших виробів. Але бажано духовку при цьому не відкривати, дивитися через скло.

Відкривати духовку в перші 10 - 12 хвилин не можна! Інакше тісто западе! Плескати дверцятами духовки також не можна. Дріжджове тісто не любить шуму і протягів. Все це може вплинути на пишність нашої здоби!

19. Готові красиві ватрушки дістати, вони стали рум'яними і неймовірно красивими. А запах стоїть такий, що навіть дух захоплює! Дати їм трохи постояти, щоб вони злегка охолонули. Потім зняти їх за допомогою лопатки, виклавши на велике блюдо.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

20. Їсти теплими, або холодними з гарячим чаєм або молоком. М-м-м-ммм ...., Пальчики оближеш!

Дуже смачні, пишні і повітряні ватрушки у нас вийшли! А красуні, так просто око не відвести!

Їжте на здоров "я! Пекла їх на свій День Народження, цієї неділі, якраз закінчувалася пасхальний тиждень. Хотілося спекти в цей день що - небудь смачненьке!

І незважаючи на те, що в десертах ще був і смачний тірамісу, гості із задоволенням з'їли і те, і інше!

Шаньги з картоплею з дріжджового тіста, як у бабусі

На Уралі дуже люблять пекти несолодкі ватрушки, і називають їх дуже ласкаво «шанежки». Готуються вони з прісного дріжджового тіста на воді. Тісто можна приготувати самостійно, або купити в магазині.

Також потрібно буде приготувати картопляне пюре. Як це зробити, ми вже розглядали в одній зі статей.

А в іншому рецепт дуже схожий на попередній. І тому я вирішила не повторюватися, а просто включити в статтю відео, щоб Ви могли це наочно побачити.

У цьому відео рецепті автор замішує тісто в хлібопічці. Дуже зручно, не треба з ним возитися. До того ж можна приготувати його до потрібного для Вас часу. Давайте швидше дивитися, як готувати шанежки.

Дуже смачно!!! Ми часто готуємо шанежки будинку. Любимо їх їсти з пилу, з жару, прямо з духовки, поки вони ще гарячі. І як правило, з'їдаємо все відразу, без залишку. Та це й не дивно! Що може бути смачніше, ніж домашня випічка ?!

А наступна ватрушка буде і зовсім незвичайної!

Ватрушки з варенням або повидлом з дріжджового сирного тесту

Зазвичай сир в даному виді випічки завжди використовується в якості начинки. А що якщо приготувати її, використавши сир в складі інгредієнта для приготування тіста. А для начинки у нас буде густе варення або повидло. Скажете, що не уявляєте, що з цього вийде?

А я скажу Вам, що вийде дуже смачна випічка з дуже смачного тіста. До речі, його можна також використовувати для випічки рулетів, булочок і навіть пасок. Так що беріть рецепт на замітку, таке тісто не часто зустрінеш в описах.

Нам знадобиться:

  • борошно - 600 гр (4 неповних склянки, в склянці 160 гр)
  • дріжджі живі - 50 гр
  • яйце - 2 шт
  • вершкове масло 82,5% - 100 гр
  • молоко - 180 мл
  • сир - 250 гр
  • цукор - 150 гр (6 ст. ложок)
  • ванілін - на кінчику ножа
  • сіль - щіпка

Для начинки:

  • густе варення або повидло - 500 -650 грамова банка
  • яйце для змащування ватрушок - 1 шт
  • рослинне масло - для змазування дека

приготування:

Приготування сирного дріжджового тіста по суті нічим не відрізняється від приготування звичайного дріжджового тіста. Але давайте разом розглянемо, як це робити.

1. Перше, що потрібно зробити, це приготувати опару. Для цього нам знадобиться ледь теплою (не гарячою!) Молоко. Зігріти до потрібної температури його найкраще на водяній бані.

2. У тепле молоко розкришити руками дріжджі, додати дві столові ложки цукру і 3 - 4 ст. ложки борошна. Перемішати до зникнення грудочок. Якщо вони погано розходяться, то можна використовувати віночок. Але не збивати, а лише перемішати.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру
Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

3. Поставити в тепле місце для підходу. Можна прикрити серветкою, або харчовою плівкою. Через неї видно, як піднімається опара.

Якщо дріжджі свіжі, то для опари буде достатньо 10 - 15 хвилин для підйому. Вже хвилини через 3 на поверхні стануть видні пухирці, дріжджі почнуть «прокидатися», а потім на поверхні з'явиться пишна «шапочка», а кількість опари збільшиться в два - три рази.

Це сигнал до того, що вона підійшла, і можна рухатися далі.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

4. А поки вона піднімається, потрібно двічі просіяти борошно. Це важливий етап, і ігнорувати його не треба. При цій процедурі, борошно насичується киснем, і готове тісто буде ніжним, пишним, з великою кількістю дірочок всередині.

5. Також потрібно зайнятися сиром. Його можна пробити блендером, або ж перетерти через сито. Особливо це важливо зробити, якщо сир має велику зернисту структуру. Великі зерна важкі, і тесту буде важче підніматися на кожному з етапів.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Тому важливо допомогти йому в цьому.

6. Яйця і вершкове масло треба заздалегідь дістати з холодильника. Знову ж для того, щоб полегшити підйом тесту. Молоко ми гріли, а яйця і масло краще мати кімнатної температури. До того ж масло для приготування тіста нам потрібно буде злегка підтале.

Якщо масло 82,5%, то воно дуже швидко стає м'яким при кімнатній температурі. А щоб процес прискорити, то його краще порізати кубиками.

7. Збити віночком або міксером два яйця з цукром, додати туди ж щіпку ваніліну, або ж його можна замінити ванільним цукром, який потрібно додати ложечку, і навіть дві, природно чайних.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Також всипати дрібку солі. Без неї ніяк. Все ретельно перемішати.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

8. Ввести підготовлений сир і потім підтале вершкове масло. Ретельно перемішати до однорідності.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

9. Додати до одержаної маси підійшла до того часу опару. Перемішати.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

10. Поступово ввести муку, краще частинами, додаючи її за неповним склянці. Кожен раз гарненько перемішуючи тісто.

11. Коли ложкою стане робити це вже важко, продовжити заміс руками. Місити не менше 7 хвилин, до цього часу тісто не буде вже таким липким, менше буде тягнутися і легше відходити від рук. Коли на руках буде залишатися дуже мало тесту, значить можна зупинитися.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Це означає, що тісто готове. Слідкуйте, щоб на стінках посуду, в якій замішується тісто не залишалося муки. Вчасно збирайте її і втручайтеся в тісто.

Для кращого підйому тесту потрібно, щоб стіни не були в борошні.

12. Зібрати тісто в великий клубок, накрити серветкою або харчовою плівкою і залишити для підйому. Підніматися воно буде годину - півтори. Чим свіже дріжджі, тим часом буде менше.

13. Коли тісто збільшиться в об'ємі, його слід ретельно обмять, випустивши всі бульбашки повітря. Потім знову накрити серветкою і знову залишити підходити, ще на годину - півтори.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Буває, що часу для підйому потрібно менше. Слідкуйте нема за часом, а за станом тесту. Якщо воно збільшилося до потрібного обсягу, значить переходите до наступного етапу.

14. Коли тісто підійшло вдруге, його треба знову добре обмять. І сформувати заготовки для майбутніх ватрушек. Для цього розділити тісто на однакові за розміром кульки. З даної кількості у мене вийшло 16 - 1 | 7 штук.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Можна просто відривати потрібну кількість тіста від основного шматка, що називається на око. І формувати заготовки таким чином.

15. Деко рясно змастити олією. Викласти на нього заготовки, я викладаю 9 штук, потім розтягнути їх руками, сформувавши невеликі коржі. Залишайте між ними відстань, вони постоять, розійдуться і піднімуться.

16. У серединку викласти густе варення або повидло, знадобиться приблизно по дві столові ложки на кожну заготовку.

17. Залишити для підйому в теплому місці. Можна на той час поставити духовку для розігріву, нам потрібна буде температура 180 градусів.

І поставити деко на плиту. Тепло від неї дозволить тесту швидше піднятися.

18. Коли ватрушки піднімуться, акуратно змастити вільну від варення частина тесту збитим яйцем. Можна використовувати для цього силіконову пензлик. Але сильно не тисніть на неї, щоб тісто не опало.

Ватрушки піднімаються дуже швидко. Приблизно через 15 - 20 хвилин їх уже можна ставити в духовку.

19. Випікати 15 - 20 хвилин до красивого рум'яного кольору. Потім дістати з духовки, дати трохи постояти, після чого перекласти на блюдо і подавати з чаєм.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Тісто виходить просто відмінним, пишним і дуже ніжним. Наїстися їм просто неможливо, кожен раз з'їдаючи одну з ватрушек, рука мимоволі відразу ж тягнеться за другий.

Угорська ватрушка в мультиварці

Це ще один з варіантів приготування смачної випічки. Приготувати її можна як у духовці, так і в мультиварці.

Спосіб приготування схожий на рецепт королівської ватрушки. Але відмінність полягає в тому, що тут буде кілька шарів.

Готується вона нескладно, а виходить неймовірно смачною. Я вирішила включити сьогодні в замітку відео, де докладно розповідається, як її приготувати. Подивіться, яка гарна вона виходить, прямо як торт.

А готується зовсім нескладно. Якщо у Вас є мультиварка, то приготуйте за цим рецептом обов'язково. Дуже смачно виходить! Я думаю, що всі Ваші домашні залишаться задоволеними.

Яблучні ватрушки з листкового тіста

Це ще один з рецептів, який готується не дуже часто. Як Ви вже зрозуміли з назви готуються ватрушки з саморобного листкового тіста і яблучним повидлом або мармеладом.

приготування:

  • борошно - 2,5 склянки
  • вершкове масло 82,5% - 200 гр
  • яйце - 2 шт
  • яблучне повидло - 200 гр
  • холодна вода - 0,5 склянки

приготування:

1. Борошно просіяти через сито. Половину склянки відсипати, а до решти борошна додати 1 ч. Ложку розтопленого вершкового масла, 1 яйце і влити половину склянки холодної води.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Замісити тісто, скачати в кулю і накрити рушником. Дати постояти 30 хвилин.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

2. Потім розкачати тісто у велику корж товщиною в 1 см., Посередині викласти масло, не захоплюючи краю.

3. Загнути краю тесту так, щоб вони заходили край на край. Масла при цьому видно бути не повинно, воно все залишиться всередині. Тісто в даному випадку буде мати вигляд чотирикутника.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

4. Розкачати уздовж в одну сторону, скласти втричі. Потім знову розкачати також уздовж і також в одну сторону. Знову скласти втричі і прибрати в холодильник на 10 - 15 хвилин.

5. Потім дістати з холодильника і повторити операцію ще 2 рази.

6. Потім розкачати тісто товщиною в 0,5 см, вирізати з нього заготовки для ватрушок. Можна для цього використовувати блюдце.

7. На серединку викласти яблучне повидло або мармелад, рівномірно розподіливши їх, але не захоплюючи краю.

8. Краї тесту змастити збитим яйцем і защипнути їх таким чином, щоб ватрушка мала круглу форму.

9. Деко змастити олією і викласти на нього заготівлі. Змастити їх зверху збитим яйцем. Серединку проколоти ножем в двох - трьох місцях, щоб тісто не здуло при випічці.

10. Випікати при температурі 180 градусів 20 - 25 хвилин, тобто до готовності. Готові ватрушки стануть приємного золотистого кольору.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Подавати з чаєм і їсти з задоволенням.

Такі ж ватрушки можна приготувати і з сиром. А також можна використовувати для готування вже готове листкове тісто. Якщо в холодильнику є його запас, то приготувати такі ласощі до чаю, буде дуже швидко і легко.

«Сирки» з пісочного тіста

Це також дуже смачний вид випічки, який завжди з'їдається з величезним задоволенням. Начинка може використовуватися будь-яка, а ось тісто готується пісочне. Як готувати пісочне тісто ми вже вчилися, і тому я не буду описувати весь процес в подробицях.

Нам знадобиться:

  • борошно - 400 гр (2,5 склянки)
  • вершкове масло - 50 гр
  • сметана - 200 гр
  • яйце - 4 шт
  • цукор - 100 гр
  • розпушувач - 1 ч. ложка

Для начинки:

  • сир - 500 гр
  • цукор - 0,5 склянки
  • або варення - 400 гр

Для льезона:

  • яйце - 1 шт
  • молоко - 0,5 склянки

приготування:

1. Масло заздалегідь дістати з холодильника і дати йому можливість злегка підтанути. Потім перетерти його з цукром і яйцями в однорідну масу. Для цього можна користуватися міксером або віночком.

Якщо використовувати тільки яєчні жовтки, то тісто вийде більш розсипчастим.

2. Додати в суміш сметану і знову перемішати.

3. Просіяне борошно змішати з розпушувачем. Якщо його немає, то можна замінити його чайної содою, її знадобиться тільки половина чайної ложки. Її треба загасити оцтом, а краще за все лимонним соком.

4. Поступово всипати прісеянную борошно і замісити тісто. Намагатися робити це швидко, щоб тісто не розкисати під впливом гарячих рук.

5. Скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на 1 - 2 години.

6. Тісто розкачати, вирізати з нього круглі заготовки, які защипнуть з країв, щоб утворилися вже готові формочки, які ми і будемо заповнювати начинкою.

В якості начинки можна використовувати сир, повидло або навіть картопля. В цьому випадку додавати цукор в тісто не треба, тільки лише дрібку для смаку.

7. Змастити краю льезоном, щоб вони не розкривалися під час випікання. Його знадобиться лише дві столові ложки. Решта льезон можна використовувати для піджарки батона.

8. Духовку прогріти до 180 градусів. Деко змастити малому і викласти на нього заготівлі.

9. Поставити їх без начинки в духовку і дати їм злегка зарум'яниться. Потім дістати, наповнити начинкою і довести в духовці до готовності. Загальний час випікання складе не більше 20 хвилин.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

10. Подавати з чаєм і їсти з задоволенням.

Лінива «сирка» з рідкого тесту

А таку ватрушку готувати одне задоволення. Не треба ставити опару і чекати, поки підніметься дріжджове тісто. Не треба витримувати тісто в холодильнику. Потрібно просто окремо змішати інгредієнти для тіста і для начинки. Залити те й інше в форму, і випекти смачну, пишну випічку.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Нам знадобиться для тіста:

  • борошно - 6 ст. ложок
  • яйце -3 шт
  • сметана - 4 ст. ложки з гіркою
  • масло рослинне - 2 ст. ложки
  • сода - 0,5 ч. ложки
  • ванілін - на кінчику ножа
  • сіль - щіпка

Для начинки:

  • сир - 200 гр
  • яйце - 2 шт
  • цукор - 2 - 3 ч. ложки
  • родзинки - жменя
  • вершкове масло - для змащування форми

приготування:

1. Приготувати тісто. Для цього розбити яйця в миску, додати сметану і рослинне масло. Масло беріть без запаху. Збити вміст за допомогою міксера.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Можна збивати і віночком. Буде трохи довше, але не значно.

2. Додати просіяне борошно. Просіяти її слід обов'язково для кращого насичення киснем. Так ватрушка вийде пишною і повітряної.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

3. Туди ж просіяти соду і додати ванілін на кінчику ножа. Якщо ваніліну немає, то тоді в начинку можна буде додати ванільний цукор.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

4. Все перемішати за допомогою міксера.

5. Поставити тісто в сторонку, а тим часом займемося начинкою.

6. Сир протерти через сито. У нас повинен вийти сирний крем, а для цього нам потрібен буде дуже невеликий по консистенції сир.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Виходить він повітряним, дрібним і легким, як пух.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

7. У сир додати яйця і цукор. Збити міксером в однорідну масу.

8. Ізюм промити, ошпарити окропом і обсушити паперовим рушником. Після чого додати в начинку. Перемішати ложкою або лопаткою.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

9. Форму рясно змастити вершковим маслом і вилити в неї тісто. Не лякайтеся, що його мало, в процесі випікання воно обов'язково підніметься.

10. У центр викласти сирну начинку, надавши заготівлі вид ватрушки. Викладати начинку, відступивши від країв 4 - 5 см. Обережно розрівняти її, але не притискати. Внизу обов'язково повинен залишитися шар тіста.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

11. Духовку прогріти до 180 градусів і поставити в неї форму з ватрушки. Випікати 35 - 40 хвилин, в залежності від особливостей духовки.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

12. Готовою випічці дати охолонути, потім акуратно перекласти її на блюдо. Розрізати на шматочки і подавати з чаєм.

Ватрушки - 8 кращих домашніх рецептів з сиром і без сиру

Ось така швидка і «лінива» у нас вийшла ватрушка. Слід ще сказати, що виходить вона практично дієтичної. Мінімум масла і цукру, борошна також всього 6 ложок. Так що, хто любить випічку, але стежить за фігурою, беріть рецепт на замітку.

Їжте, насолоджуйтеся смаком без жодних проблем!

Ось така у нас сьогодні вийшла добірка. Всі рецепти, як на підбір - один кращий за інший! Буває, хочеться що - небудь спекти до чаю, і завжди стоїть вибір - що ж вибрати? І вибір завжди важкий, тому що все дуже смачно! Тому доводиться готувати по черзі.

Я сподіваюся, що Ви також будете готувати по цих рецептах, і полюбите їх також, як любимо ми. А може бути у Вас є свій улюблений домашній рецепт ?! Поділіться їм будь ласка з нами в коментарях, всім буде дуже цікаво.

А я на цьому закінчую сьогоднішню підбірку. Готуйте і їжте на здоров'я!

Смачного!

Радимо прочитати

Шаньги з картоплею: ​​покроковий рецепт з прісного дріжджового тіста
Шанежки - так ласкаво називають у нас на Уралі ці круглі відкриті пиріжки з картоплею. Коли ми в 70-х роках переїхали жити в цей регіон Росії, я вперше їх спробувала. Пригощала ними нас наша сусідка.

0 комментариев

X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки