» » Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста


Вчора у нас знову були гості, і я не довго думаючи, вирішила знову спекти пиріг з чорницею до чаю. Зовсім недавно пекла чорничний пиріг зі сметаною заливкою, також до приходу гостей, і всім він дуже сподобався! Його я готувала зі свіжою ягодою з пісочного тіста.

А вчора я вирішила спекти його вже з дріжджового тіста. А начинку приготувати з ягодою, сиром і кремом. Повинен вийти справжній кулінарний шедевр! Правда повозитися з ним доведеться чимало, але що не зробиш заради улюблених гостей, яким завжди радий.

Як відомо, сама ягода має досить нейтральний смак, і при з'єднанні з іншими компонентами, вона набуває різні смакові нотки. А тут їх буде достатньо. Це буде далеко не одна, і не дві нотки, а їх збереться навіть на цілу мелодію!

Смак буде змінюватися кілька разів, як «смаковий букет» у хорошого вина.

Чорницю я використовую свіжу, так як зараз літо і самий сезон її збору. Але я вже встигла її наморозили в достатній кількості, щоб взимку також радувати себе і своїх близьких пирогами, де буду використовувати заморожену ягоду.

А зараз я пропоную розпочати роботу, і разом зі мною приступити до приготування цього чудо - пирога. Байдужим він точно не залишить нікого.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

В даному способі приготування є ще один великий плюс - відмінний рецепт дріжджового здобного тіста. Причому з мінімальною кількістю яєць і масла. Приготувавши пиріг, залиште цей рецепт в закладках. Чи зможете потім піч з такого тесту інші здобні пироги і булочки.

Пиріг з чорницею з дріжджового тіста в духовці

Як Ви вже зрозуміли, пиріг у нас буде з дріжджового тіста, а ось в якості начинки ми будемо використовувати не тільки сир і чорницю, але також і лимонний крем. За великим рахунком, крем може бути абсолютно будь-який, хоч заварний, хоч ванільний. Але лимонний крем дасть не тільки легку потрібну кислинку нашої випічці, а також ще і неймовірно свіжий аромат.

Тому, я віддаю перевагу в цьому рецепті саме лимонному крему. Його також будемо готувати сьогодні в рамках одного рецепта.

І так, розділимо весь етап приготування на кілька кроків.

  • приготування опари
  • заміс тесту
  • приготування лимонного крему для начинки
  • приготування начинки
  • формування пирога
  • випічка в духовці

Як бачите, їх не мало. Тобто розраховуйте, що Вам знадобиться не менше двох, двох з половиною годин на приготування. І ще знадобиться час, щоб пиріг встиг охолонути. Подавати його краще охолодженим, хоча, звичайно, і теплий він з'їсть з не меншим задоволенням!

Нам знадобиться для тіста:

  • борошно вищого сорту - 500 гр
  • яйце - 1 шт
  • масло вершкове 82,5% - 80 гр
  • молоко - 250 мл
  • дріжджі свіжі - 40 гр
  • цукор - 150 гр (6 ст. ложок)
  • ванільний цукор - 10 гр
  • сіль - 0,5 ч. ложки
Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Для начинки:

  • сир - 200 гр
  • цукор - 50 гр (2 ст. ложки)
  • крохмаль - 30 гр (1 ст. ложка)
  • лимонний крем - 100 гр
  • чорниця - 300 гр
Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Для лимонного крему:

  • лимон - 2 шт
  • яйце - 2 шт
  • цукор - 100 гр (4 ст. ложки)
  • масло вершкове 82,5% - 3 ст. ложки

І ще нам знадобиться 2 чайні ложки цукрової пудри для посипання і прикраси нашого пирога.

Приготування опари і заміс тесту

1. Молоко зігріти на водяній бані. Нам потрібно тепле, а не гаряче молоко. На ньому ми будемо робити опару, і якщо його перегріти, то дріжджі в ньому зваряться, і опара, а потім і тісто не піднімуться.

2. В молоко розкришити дріжджі. Ми сьогодні їх використовуємо свіжі. Можна, звичайно, взяти і сухі, але мій вибір завжди падає на свіжі, якщо є така можливість.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Якщо все ж таки вирішите використовувати сухі дріжджі, то читайте на пакетику їх витрата. І розрахуйте, скільки їх знадобиться на 500 грамів борошна.

3. Додати 2 столові ложки цукрового піску і ложку борошна.

4. Дріжджі з компонентами перемішати. Для кращого і швидшого їх розчинення можна скористатися віночком. Навіть зробити це не можна, а потрібно. Тому що борошно буде плавати грудочками, та й дріжджі не поспішатимуть швидко розчинятися.

5. Коли після перемішування все грудочки будуть розбиті, поставити опару в тепле місце для підходу.

6. Для цього може знадобитися хвилин 15 - 30. Час буде залежати від свіжості дріжджів і температурного режиму в приміщенні.

7. Якщо в приміщенні тепло, то вже через 15 - 20 хвилин опара підніметься і збільшиться в об'ємі в два - три рази. На поверхні з'явиться шапочка з невеликими бульбашками.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Це буде сигналом до того, що її можна додавати в заміс.

заміс тесту

А поки опара піднімається займемося приготуванням тесту.

1. У велику миску, або невеликий таз всипати цукор і вбити яйця. Змішати вміст за допомогою міксера в однорідну масу. Бажано, щоб цукор при цьому розчинився.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

2. Додати ванільний цукор і сіль, і ще раз перемішати.

3. Прямо в таз просіяти борошно через сито. Під час цього процесу частинки борошна насичуються киснем і тісто за рахунок цього добре піднімається і виходить пишним і повітряним.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

До того ж в борошно можуть випадково потрапити які - то тверді частинки, або що-то взагалі чужорідне. Цього ми допустити не хочемо, тому просіюємо борошно кожен раз перед випічкою і не лінуємося.

4. Коли опара збільшиться в об'ємі, влити її в таз і все перемішати. Для цього можна використовувати міксер зі спеціальними насадками для замісу. Буде швидше, до того ж і руки залишаться чистими.

Якщо ж насадки немає, то спочатку перемішайте вміст ложкою, поки зможете це зробити. А потім змочити руки маслом і замісити його руками. Звичайно в цьому випадку воно буде липнути до рук. Але заміс треба буде продовжити.

Потихеньку борошно почне густіти і тісто буде стає більш слухняним. Зазвичай на заміс може йти до 10 хвилин часу. І трохи менше може знадобиться часу на заміс за допомогою насадок.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

5. Коли тісто стане однорідним і більш - менш легко стане відходити від рук, додати вершкове масло.

Його я рекомендую використовувати 82,5% жирності, так як якщо відсоток нижче, то маслом такий продукт по суті вже не є. Можна, звичайно, використовувати при замісі і масло нижчого відсотка, і навіть маргарин. Нічого страшного не станеться. Але слід, знати, що в цих продуктах багато трансжирів, або пальмового масла, які не дуже корисні для здоров'я.

Вершкове масло я не розтоплюю, просто нарізаю його шматочками. Воно у мене вже попередньо підлягало при кімнатній температурі приблизно півгодини, і тому легко з'єднається з тестом, так як стало вже досить м'яким.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

6. Продовжити перемішувати тісто міксером за допомогою насадок. Або ж замісити тісто руками. Так як в нього вже додано масло, замішувати його стало дещо легше.

Перемішуємо або замішуємо ще не менше 5 хвилин. Тісто має вийти приблизно ось такий консистенції. Як бачите, воно не густе. Це дозволить отримати його в кінцевому результаті дуже повітряним, з дірочками. І таке тісто дуже добре підніметься.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

7. Присипати його невеликою кількістю борошна, прикрити рушником або серветкою і залишити для підйому в теплому місці.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Підніматися воно буде приблизно годину. Але це також залежить від температури в приміщенні і свіжості дріжджів. Якщо добре піднялася опара, то і тісто підніметься також добре.

Готове тісто має збільшитися в об'ємі в два - три рази. І це буде відмінним результатом.

Приготування лимонного крему для начинки

Якщо Ви не вмієте готувати лимонний крем, то обов'язково навчитеся. Виходить він дуже смачним. А використовувати його можна для промазування коржів при випічці тортів, а також їсти разом з млинцями, сирниками і оладками.

Тим більше, що приготувати його зовсім нескладно.

1. Великі лимони помити і обсушити. На дрібній тертці натерти з них цедру. Натирайте тільки жовту частину цитрусових, біла частина гірчить і може зіпсувати смак крему.

2. Коли натерли жовту скоринку, розрізати лимони на дві половинки і віджати з них сік. Можна скористатися для цього соковижималкою, а можна не бруднити її, а віджати сік виделкою.

Для цього спочатку вичавіть той сік, який зможете віджати руками. Потім бічною стороною вилки прокрутити кілька разів в лимонної м'якоті. Нічого страшного, якщо разом з соком будуть падати в миску і кісточки, і тверді волокна. Ми їх потім приберемо.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Як бачите, соку вийшло багато.

3. Приготувати сито і процідити через нього сік в чисту миску. Потім чайною ложечкою протерти м'якоть, стільки, скільки вийде. Решта викинути.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

4. В окремій мисці змішати яйця з цукром.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Збити міксером або віночком.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

5. Додати сік і цедру.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Перемішати міксером.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

6. Поставити миску з вмістом на водяну баню. Як закипить вода в нижній ємності, варити крем приблизно 10 хвилин. При цьому масу треба безперервно помішувати, щоб яйця не згорнулися. Інакше в кремі з'являться небажані білі пластівці.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

По суті необхідно перемішувати вміст миски безперервно. Маса почне повільно густіти і міняти колір на яскраво - жовтий. Нам буде потрібна консистенція не дуже густої сметани. У процесі охолодження вона ще злегка застигне.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

У мене пішло 10 хвилин часу. А Ви дивіться за станом свого крему, як вийде у Вас.

7. Як тільки домоглися потрібної консистенції, витягнути миску з води і додати масло. Перемішати до його повного розтоплення.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

8. Після чого поставити крем остуджувати. Для начинки він нам буде потрібен холодний.

начинку приготувати так

По суті, це самий простий і швидкий етап в приготуванні нашого пирога. Він не займе багато часу і дуже простий.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Сир необхідно перемішати з лимонним кремом і крохмалем.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Потім пробити блендером, щоб розбити зернисті крупинки. Так начинка вийде більш ніжною і повітряної.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Вийшла вона у нас не дуже рідкої і не дуже густий. Трохи постоявши, вона ще трохи загусне. Крохмаль почне виконувати свої функції. Адже кладеться він у нас для загустіння начинки, щоб вона не повзла і не розтікалася без міри.

Також нам треба перебрати чорницю, звільнивши її від лісового сміття і листочків. Також прибрати не визріли ягоди. Обполоснути її холодною водою і дати злегка обсохнути. Якщо ягідки целенькие, то можна викласти їх на кілька шарів паперових рушників, щоб вода вбралася.

Якщо ж ягода м'яка, то просто відкиньте її на друшляк, і дайте стекти воді.

формування пирога

Коли наше тісто збільшилося в об'ємі в два - три рази, можна вважати, що воно підійшло, і пора починати формування пирога. Це також цікавий і не зовсім простий процес.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

1. Тісто обминути прямо в тазу. Воно стало податливим і еластичним. Якщо воно все ще прилипає до рук, то присипте його трохи борошном. Але взагалі воно вже слухняно, хоча і злегка рідкуватий. Вірніше, це не зовсім підходяще слово, просто не можу підібрати іншого. Напевно воно скоріше, не рідкуватий, а липке.

2. Стіл присипати борошном і викласти на нього наше тісто. Якщо що - то прилипло до стінок, то або присипте їх борошном і соскребите рукою, або скористайтеся силіконової лопаткою. Нею ж можна скористатися, якщо тісто прилипло до столу.

3. Промес тісто гарненько. Воно взяло відсутню борошно зі столу і вже зовсім не липне до рук. Так і повинно бути, тому що нам треба його розкачати в великий пласт.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

4. За необхідності додайте ще трохи борошна на стіл, візьміть качалку і розкачати пласт товщиною в 6 - 7 мм. Намагатися розгортати рівномірно, щоб вийшла скрізь однакова товщина.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Слідкуйте, щоб тісто не липнуло до столу, за необхідності підсипати муку.

5. Пласт виходить досить великий і займає значну частину столу. Викласти на нього начинку приблизно однаковими острівцями по всій поверхні рівномірно.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Потім розрівняти її всю з поверхні, не захоплюючи краю. Залишити з країв сантиметра два.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

6. Насипати чорницю, також розподіляючи її рівномірно.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

7. Акуратно підігнувши тісто з одного з кінців почати його скачувати.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Скачати тісто з начинкою в рулет, і розрізати його на однакові шматки в 3 см. Товщиною.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Відрізавши один зі шматочків відразу ж викласти його в змащену маслом форму. Начинку залишаємо усередині, а тісто у нас виходить зверху.

Наступний шматочок також відрізаємо і тут же викладаємо злегка внакладку на перший. І так, поки не відріжемо і не викладемо всі шматочки. Останній викладаємо в серединку.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

У мене вийшло не дуже рівно і красиво викласти тісто, так як я вже досить поспішала. Треба було відразу прикинути, як його краще викласти. Але вже почавши робити це неправильно, перекласти більше не вийде, інакше витече начинка. Але це нічого, коли пиріг спечеться, все буде красиво.

8. Форма у мене не дуже велика і залишилося зайвих три шматочки. Я склала їх в невелику форму для випічки хліба або кексу. Буде ще один маленький пиріг.

Випічка і подача

1. Готові пироги в формі виставити на деко і поставити в холодну духовку.

2. Виставити температуру 170 градусів. Поки духовка буде нагріватися, а у мене нагрів йде 15 хвилин, тісто поступово підніметься.

3. Потім пиріг повинен пробути в духовці ще 30 - 40 хвилин і спекти до готовності. Готовність, як зазвичай перевіряється зубочисткою. Якщо проткнути пиріг, а потім дістати зубочистку, то на ній не повинно залишитися ні рідкого тесту, ні рідкої начинки.

Духовка у всіх пече по - різному, і тому за пирогом треба стежити. Так одного разу, я готувала такий пиріг у подруги, і мені довелося прикрити верх фольгою, так як зверху він став вже красивим і рум'яним, а всередині не до кінця пропікся.

Слідкуйте за пирогом, тому що якщо він надмірно підсмажиться, стане не зовсім красивим і апетитним.

4. Готовий пиріг дістати, вийшов він високим і красивим. Однак постоявши трохи, серединка злегка може впасти, але зовсім незначно. Своєю краси пиріг зовсім не втратить.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

5. Дочекатися, поки він охолоне, потім посипати його цукровою пудрою через сито, щоб вона рівномірно розподілилася. Розрізати його і подати до столу з гарячим ароматним чаєм.

Виходить як би набір булочок, з начинкою всередині. Але різати його можна довільно. Тісто вийшло ніжним і повітряним, сир не відчувається взагалі, ягоди придбали разом зі своїм природним смаком ще і лимонне настрій. А сам пиріг просто тане в роті.

Закритий пиріг з чорницею з дріжджового тіста

Всі мої гості були у величезному захопленні. Розглядали, як і що там всередині і питали, як можна таке створити. Смакували і прицмокували від задоволення.

А я також була дуже рада тому, що мені вдалося порадувати і здивувати гостей звичайним, здавалося б, чорничним пирогом.

Думаю, що і Вас даний рецепт зацікавить також, як і моїх гостей. Адже так приємно буває «створити» що - небудь таке на своїй кухні! Тим більше, коли виходить такий прекрасний смачний результат.

Готуйте смачний чорничний пиріг, поки ще продається багато ягоди. І морозьте її на зиму, і в цю пору можна пекти дуже смачну солодку випічку з замороженої ягоди.

Смачного!

Радимо прочитати

0 комментариев

X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки