Салати з полуницею
Яскраві літні салати з полуницею завжди виглядають дуже незвично і оригінально. Вони привносять в меню сезонне різноманітність, створюючи неповторний настрій і незабутні поєднання. Полуниця дозволяє з'єднати в одній страві найрізноманітніші смаки і аромати, створити несподівані комбінації, виступаючи сполучною ланкою і тієї самої «родзинкою», яка перетворює салат в головне блюдо. Яскравий колір цієї ягоди відмінно контрастує із зеленню та іншими овочами і змушує навіть саме скромне блюдо виглядати по-особливому.
Elena Demyanko / Shutterstock.com
особливості приготування
Для того щоб салат з полуницею став прикрасою вашого обіду або вечері, досить не забувати про елементарні правила його приготування:
- Для салатів можна використовувати виключно свіжі ягоди. Заморожена полуниця через втрату форми і консистенції не підійде.
- Полуниця разюче легко травмується, тому її додають в останню чергу, а при необхідності перемішувати інгредієнти і зовсім діють дуже акуратно. Готувати салат потрібно лише перед подачею на стіл.
- Полуницю краще нарізати досить великими скибочками, так, щоб її смак яскраво відчувався.
- Полуниця «не дружить» з майонезом. Уважно підбирайте соуси для салатів з полуниці. Такі салати краще готувати з класичними заправками на основі різних рослинних масел холодного віджиму. Чим яскравіше і незвичніше буде смак заправки, тим краще.
Чим заправити салат з полуницею?
Смак полуниці прекрасно розкривається в компанії:
- бальзамічного оцту;
- різних гірчиць;
- перцю, в тому числі гострого;
- меду.
А ось часник краще використовувати з обережністю, адже саме аромат полуниці повинен виступати головним в будь-якому салаті і перебивати його неприємними нотками не слід. Також в салати з полуницею рідко додають і цибулю, аромат якого погано поєднується з її власним запахом і смаком.
Фруктові солодкі салати прекрасно поєднуються з заправками на основі молочних продуктів, меду. Можна експериментувати і з більш оригінальними поєднаннями для десертних салатів, наприклад, додаючи бальзамічний або винний оцет для створення незвичайних контрастів.
З чим поєднується полуниця в салатах?
Салати по-новому розкривають насичений аромат полуниці і її характерний смак. Полуниця в салатах ніколи не втрачається, прекрасно поєднуючись як з нейтральними інгредієнтами, так і з досить яскравими.
У салатах полуницю вдало доповнять:
- сири і молочні продукти;
- ягоди і фрукти;
- свіжі або пройшли теплову обробку овочі - підійдуть авокадо, огірки, помідори, перець, селера;
- морепродукти;
- птиці, м'ясо і м'ясні делікатеси;
- горіхи;
- крупи - кускус і киноа зроблять легкі салати з полуницею більш ситними;
- зелені салати і зелень: рукола і шпинат - найпопулярніші доповнення для полуниці.
Теплий салат з курки і полуниці
Складові: 100-150 г стиглої полуниці, 1 велике куряче філе, 100 г сиру моцарелла (можна використовувати і будь-який сир з білою цвіллю), по 1 пучку руколи і листових салатів, сіль, перець, оливкова олія.
Для заправки: 2-3 ст.л. оливкового масла або олії з виноградних кісточок, 1 ст.л. винного оцту, 1 ч.л. рідкого меду, 1 ч.л. зерновий гірчиці, сіль і суміш перців.
приготування:
- Куряче філе промийте, посоліть і поперчіть. Обсмажте м'ясо на грилі до готовності. Можна також запекти його в духовці, злегка окропивши оливковою олією. Готове філе накрийте фольгою і зберігайте його теплим.
- Зелень промийте і злегка обсушити. Порвіть листя на невеликі шматочки і розкладіть по тарілках.
- Полуницю промити, обсушити і наріжте на четвертинки.
- Із зазначених інгредієнтів приготуйте заправку.
- На добре розігрітій сковороді гриль швидко обсмажте сир до легкого плавлення.
- Викладіть скибочки полуниці на салат.
- Сир порізати великими скибочками і розкладіть їх біля полуниці.
- Тепле філе порізати слайсами під кутом і розкладіть зверху.
- Приправте салат заправкою і відразу ж подавайте до столу, поки він теплий.
Схожий рецепт: салат з полуницею, куркою і сиром.
Салат з полуниці, авокадо і огірків
Інгредієнти (на 4 порції): 300 г полуниці, 2-3 середніх огірка, 1 авокадо, кілька гілочок м'яти і базиліка, сіль і перець за смаком.
Для заправки: 1-2 ст.л. бальзамічного або будь-якого фруктового оцту, 4 ст.л. оливкової олії холодного віджиму.
приготування:
- Полуницю промити, обсушити і розрізати на четвертинки.
- Огірки помийте і наріжте якомога більше тонкими кружечками.
- Авокадо звільніть від кісточки і шкірки, акуратно наріжте тонкими часточками.
- М'яту і базилік промийте, зелень дрібно нарубати.
- Приготуйте заправку і акуратно змішайте її з іншими інгредієнтами.
- Відразу ж подавайте салат до столу.
Класичний салат з полуницею і руколою
Інгредієнти (на 2 порції): 2 великих пучка руколи, 300 г полуниці, 50-100 г улюблених горіхів (краще всього кешью або мигдалю).
Для заправки: 1 ст.л. бальзамічного оцту і зерновий гірчиці, 1 ч.л. солодкої гірчиці дижонской, 4 ст.л. рослинного масла (оливкового, гарбузового), мелений перець і сіль.
приготування:
- Полуницю і рукколу промийте та висушіть.
- Полуницю наріжте половинками або четвертинками.
- Горіхи наріжте пластинками або злегка порубати.
- З інгредієнтів для заправки змішайте соус.
- Викладіть на тарілки рукколу і полуницю, злегка перемішайте.
- Полийте салат заправкою і присипте зверху горіхами.
Оригінальний салат з полуницею та ківі
Інгредієнти (на 2 порції): 200 г полуниці, 1 велике ківі, 1 пучок листя шпинату або листового салату, 2 ст.л. обсмажених зерен кунжуту.
Для заправки: 1 ст.л. лимонного соку, 1 ч.л. рідкого меду, 2 ст.л. оливкового масла, перець чилі і соєвий соус за смаком.
приготування:
- Ківі очистіть і наріжте півкільцями.
- Полуницю промити, обсушити і наріжте товстими пластинками.
- Салат або шпинат промити, обсушити і нарвіть якомога дрібніше.
- Змішайте інгредієнти для заправки.
- Перемішайте разом з соусом зелень, полуницю і ківі.
- Готовий салат подавайте, трохи посипавши підсмаженим кунжутом.
Салат з полуниці зі шпинатом
Nitr / Shutterstock.com
Інгредієнти (на 4 порції): 500 г полуниці, 2-3 великих пучка шпинату, 100 г улюблених горіхів (краще всього пекан або кешью), 1 пучок збірної улюбленої зелені.
Для заправки: 3 ст.л. винного оцту, 4 ст.л. оливкового масла, 1 ст.л. меду, 1 ч.л. гострої гірчиці, дрібка гострого перцю або свіжий перець чилі, соєвий соус.
приготування:
- Полуницю промийте і розріжте на четвертинки.
- Шпинат промийте, великі листи порвіть і перекладіть в салатницю.
- Горіхи підсмажте на сухій сковороді.
- Полуницю і горіхи додайте до шпинату.
- Із зазначених інгредієнтів приготуйте гостру заправку. Порубати зелень і додайте до соусу.
- Вилийте соус в салат і перемішайте. Відразу ж подавайте салат до столу.
На замітку: при бажанні можна присипати шпинатному-полуничний мікс будь-яким сиром з блакитною цвіллю або зрілим козячим сиром.
Салат з авокадо, креветок і полуниці
Інгредієнти (на 2 порції): 16 великих креветок, 2 стиглих авокадо, 200 г дрібних ягід полуниці.
Для заправки: 1 ст.л. малинового або яблучного оцту, 3-4 ст.л. оливкової олії холодного віджиму, 1-2 ч.л. меду, сіль або соєвий соус за смаком.
приготування:
- Креветки відварити до готовності і очистіть. Якщо ви віддаєте перевагу більш ароматний варіант, підсмажте їх на грилі.
- Авокадо очистіть і наріжте м'якоть великими кубиками.
- Полуницю промити, обсушити і наріжте половинками.
- Приготуйте заправку і акуратно змішайте всі інгредієнти.
Теплий салат з полуниці з креветками
Інгредієнти (на 4 порції): 2 великих пучка руколи, 200 г помідорів чері, 300 г стиглої полуниці, 24 великі очищені креветки, 50 г тертого пармезану.
Для заправки: по 2 ст.л. бальзамічного оцту, оливкового масла і рубаною зелені, сіль за смаком.
приготування:
- Рукколу промийте та висушіть.
- Полуницю вимити, обсушити і наріжте четвертинками.
- Із зазначених інгредієнтів приготуйте заправку.
- Помідори черрі помийте і наріжте на половинки. Злегка прогрійте їх на великому вогні.
- Креветки розморозити, промийте, посоліть, злегка присипте цукром і обсмажте на грилі або звичайній сковороді до готовності.
- Змішайте в мисці рукколу, полуницю і помідори з заправкою.
- Розкладіть салат по підігрітих тарілках і зверху викладіть гарячі креветки.
- Посипте теплий салат пармезаном.
Салат-коктейль з м'ясом птиці, ананасом і полуницею
Інгредієнти (на 3-4 порції): 200 г стиглої полуниці, 300 г будь-якого запеченого чи копченого м'яса птиці (краще за все качки або гуски), 150 г м'якоті свіжого ананаса або 100 г консервованих ананасів, 2 солодких перцю, 5 варених яєць, 100 мл несолодкого йогурту або сметани, 2 ст. л. улюбленої зелені, 50 мл білого вина, сіль і перець за смаком.
приготування:
- М'ясо птиці наріжте тонкою соломкою.
- Перець помийте, видаліть серцевину і наріжте аналогічної соломкою.
- Полуницю промийте і поріжте четвертинками або трохи дрібніше.
- Ананас наріжте невеликими шматочками.
- Яйця зваріть круто, відокремте білки від жовтків. Жовтки натріть на дрібній тертці, білки поріжте довгою соломкою.
- З йогурту, білого вина, зелені і приправ приготуйте заправку, введіть в неї натертий жовток.
- Укладайте салат в високі келихи або креманки пошарово, перемазуючи соусом і постарайтеся, щоб шар полуниці залишився верхнім.
Легкий салат з полуницею та моцарелою
Інгредієнти (на 4 порції): 500 г стиглої полуниці, 250 г моцарели, 1 грейпфрут або апельсин, 3 ст.л. ароматного рослинного масла, 1 ст.л. бальзамічного оцту, сіль і перець за смаком, 100 г міксу салатів, свіжий чебрець або базилік, трошки меду.
приготування:
- Полуницю промити, обсушити і наріжте на половинки.
- Акуратно розкладіть її по тарілках на подушку з міксу салатів.
- Моцареллу злегка обсушити, при бажанні підігрійте на грилі і розріжте кульки навпіл. Додайте сир до полуниці.
- Зі свіжих трав, масла, бальзамічного оцту приготуйте основу заправки. З апельсина або грейпфрута вичавіть сік і додайте до соусу.
- Заправте салат готової заправкою і відразу ж подавайте до столу
Класичний фруктовий салат з полуницею
5 second Studio / Shutterstock.com
Інгредієнти (на 4 порції): 300 г полуниці, 2 банана, 2 ківі, 1 солодкий апельсин, 2 середніх солодких або кисло-солодких яблука, 2 персика або абрикоса, 100 г солодкого або питного йогурту, мед або цукор за смаком, свіжа м'ята, ваніль.
приготування:
- Всі фрукти вимийте і очистіть.
- Полуницю залиште цілою або наріжте половинками. Ківі і банани наріжте великими скибочками. Яблука очистіть від шкірки, видаліть у них серцевину і наріжте великими часточками. Персики або абрикоси також наріжте якомога більшими.
- Змішайте йогурт з цукром або медом і на свій смак додайте ваніль для ароматизації.
- Кілька листочків м'яти дрібно порубати і додайте в заправку.
- Акуратно перемішайте фрукти з заправкою і дайте салату постояти 10-15 хвилин в холодильнику.
На замітку: особливо гарний такий багатокомпонентний фруктовий салат з кулькою вершкового морозива і шоколадної або горіховою крихтою на додаток.
Ароматний солодкий салат з полуниці і банана
Інгредієнти (на 4 порції): 500 г стиглої полуниці, 2 великих банана, по одному лимону, лайму та апельсину, мед і цукор за смаком, 1 ст.л. бальзамічного або будь-якого фруктового оцту, кориця, кардамон, мускатний горіх і ваніль.
приготування:
- З цитрусових видавіть по 1 ст.л. соку. Змішайте сік разом з цукром, оцтом і спеціями на свій смак.
- Полуницю промийте і наріжте на половинки.
- Банан очистіть і поріжте невеликими шматочками.
- Змішайте фрукти з заправкою і дайте постояти салату хоча б 10 хвилин.
Гострий салат з полуницею і бананом
Інгредієнти (на 2 порції): 200 г полуниці, великий пучок листового салату, 2 банана, 50 г будь-яких рубаних горіхів.
Для заправки: 2 ст.л. винного оцту або лимонного соку, 4 ст.л. будь-якого ароматного рослинного масла, 1 ч.л. меду, 4-5 зубчиків часнику, свіжий перець чилі, 10 г імбиру, сіль і перець за смаком.
приготування:
- Полуницю промийте і наріжте на половинки або четвертинки.
- Банан очистіть, поріжте товстими кружальцями і обсмажте на сковороді або грилі до появи золотистої скоринки.
- Листя салату промийте і порвіть на невеликі шматочки.
- Приготуйте заправку, натер імбир на дрібній тертці. Дрібно порубати часник і перець чилі і перетріть їх з імбиром. Додайте інші інгредієнти заправки.
- Акуратно змішайте в мисці зелень, полуницю і смажені банани, приправте їх готової заправкою.
На замітку: листові салати можна замінити на пекінську або китайську капусту.