» » Салати з полуницею

Салати з полуницею


Яскраві літні салати з полуницею завжди виглядають дуже незвично і оригінально. Вони привносять в меню сезонне різноманітність, створюючи неповторний настрій і незабутні поєднання. Полуниця дозволяє з'єднати в одній страві найрізноманітніші смаки і аромати, створити несподівані комбінації, виступаючи сполучною ланкою і тієї самої «родзинкою», яка перетворює салат в головне блюдо. Яскравий колір цієї ягоди відмінно контрастує із зеленню та іншими овочами і змушує навіть саме скромне блюдо виглядати по-особливому.

Салат з полуницею

Elena Demyanko / Shutterstock.com

особливості приготування

Для того щоб салат з полуницею став прикрасою вашого обіду або вечері, досить не забувати про елементарні правила його приготування:

  1. Для салатів можна використовувати виключно свіжі ягоди. Заморожена полуниця через втрату форми і консистенції не підійде.
  2. Полуниця разюче легко травмується, тому її додають в останню чергу, а при необхідності перемішувати інгредієнти і зовсім діють дуже акуратно. Готувати салат потрібно лише перед подачею на стіл.
  3. Полуницю краще нарізати досить великими скибочками, так, щоб її смак яскраво відчувався.
  4. Полуниця «не дружить» з майонезом. Уважно підбирайте соуси для салатів з полуниці. Такі салати краще готувати з класичними заправками на основі різних рослинних масел холодного віджиму. Чим яскравіше і незвичніше буде смак заправки, тим краще.

Чим заправити салат з полуницею?

Смак полуниці прекрасно розкривається в компанії:

  • бальзамічного оцту;
  • різних гірчиць;
  • перцю, в тому числі гострого;
  • меду.

А ось часник краще використовувати з обережністю, адже саме аромат полуниці повинен виступати головним в будь-якому салаті і перебивати його неприємними нотками не слід. Також в салати з полуницею рідко додають і цибулю, аромат якого погано поєднується з її власним запахом і смаком.

Фруктові солодкі салати прекрасно поєднуються з заправками на основі молочних продуктів, меду. Можна експериментувати і з більш оригінальними поєднаннями для десертних салатів, наприклад, додаючи бальзамічний або винний оцет для створення незвичайних контрастів.

З чим поєднується полуниця в салатах?

Салати по-новому розкривають насичений аромат полуниці і її характерний смак. Полуниця в салатах ніколи не втрачається, прекрасно поєднуючись як з нейтральними інгредієнтами, так і з досить яскравими.

У салатах полуницю вдало доповнять:

  • сири і молочні продукти;
  • ягоди і фрукти;
  • свіжі або пройшли теплову обробку овочі - підійдуть авокадо, огірки, помідори, перець, селера;
  • морепродукти;
  • птиці, м'ясо і м'ясні делікатеси;
  • горіхи;
  • крупи - кускус і киноа зроблять легкі салати з полуницею більш ситними;
  • зелені салати і зелень: рукола і шпинат - найпопулярніші доповнення для полуниці.

Теплий салат з курки і полуниці

Складові: 100-150 г стиглої полуниці, 1 велике куряче філе, 100 г сиру моцарелла (можна використовувати і будь-який сир з білою цвіллю), по 1 пучку руколи і листових салатів, сіль, перець, оливкова олія.

Для заправки: 2-3 ст.л. оливкового масла або олії з виноградних кісточок, 1 ст.л. винного оцту, 1 ч.л. рідкого меду, 1 ч.л. зерновий гірчиці, сіль і суміш перців.

приготування:

  1. Куряче філе промийте, посоліть і поперчіть. Обсмажте м'ясо на грилі до готовності. Можна також запекти його в духовці, злегка окропивши оливковою олією. Готове філе накрийте фольгою і зберігайте його теплим.
  2. Зелень промийте і злегка обсушити. Порвіть листя на невеликі шматочки і розкладіть по тарілках.
  3. Полуницю промити, обсушити і наріжте на четвертинки.
  4. Із зазначених інгредієнтів приготуйте заправку.
  5. На добре розігрітій сковороді гриль швидко обсмажте сир до легкого плавлення.
  6. Викладіть скибочки полуниці на салат.
  7. Сир порізати великими скибочками і розкладіть їх біля полуниці.
  8. Тепле філе порізати слайсами під кутом і розкладіть зверху.
  9. Приправте салат заправкою і відразу ж подавайте до столу, поки він теплий.

Схожий рецепт: салат з полуницею, куркою і сиром.

Салат з полуницею, куркою і руколою

Салат з полуниці, авокадо і огірків

Інгредієнти (на 4 порції): 300 г полуниці, 2-3 середніх огірка, 1 авокадо, кілька гілочок м'яти і базиліка, сіль і перець за смаком.

Для заправки: 1-2 ст.л. бальзамічного або будь-якого фруктового оцту, 4 ст.л. оливкової олії холодного віджиму.

приготування:

  1. Полуницю промити, обсушити і розрізати на четвертинки.
  2. Огірки помийте і наріжте якомога більше тонкими кружечками.
  3. Авокадо звільніть від кісточки і шкірки, акуратно наріжте тонкими часточками.
  4. М'яту і базилік промийте, зелень дрібно нарубати.
  5. Приготуйте заправку і акуратно змішайте її з іншими інгредієнтами.
  6. Відразу ж подавайте салат до столу.

Класичний салат з полуницею і руколою

Інгредієнти (на 2 порції): 2 великих пучка руколи, 300 г полуниці, 50-100 г улюблених горіхів (краще всього кешью або мигдалю).

Для заправки: 1 ст.л. бальзамічного оцту і зерновий гірчиці, 1 ч.л. солодкої гірчиці дижонской, 4 ст.л. рослинного масла (оливкового, гарбузового), мелений перець і сіль.

приготування:

  1. Полуницю і рукколу промийте та висушіть.
  2. Полуницю наріжте половинками або четвертинками.
  3. Горіхи наріжте пластинками або злегка порубати.
  4. З інгредієнтів для заправки змішайте соус.
  5. Викладіть на тарілки рукколу і полуницю, злегка перемішайте.
  6. Полийте салат заправкою і присипте зверху горіхами.

Оригінальний салат з полуницею та ківі

Інгредієнти (на 2 порції): 200 г полуниці, 1 велике ківі, 1 пучок листя шпинату або листового салату, 2 ст.л. обсмажених зерен кунжуту.

Загрузка...

Для заправки: 1 ст.л. лимонного соку, 1 ч.л. рідкого меду, 2 ст.л. оливкового масла, перець чилі і соєвий соус за смаком.

приготування:

  1. Ківі очистіть і наріжте півкільцями.
  2. Полуницю промити, обсушити і наріжте товстими пластинками.
  3. Салат або шпинат промити, обсушити і нарвіть якомога дрібніше.
  4. Змішайте інгредієнти для заправки.
  5. Перемішайте разом з соусом зелень, полуницю і ківі.
  6. Готовий салат подавайте, трохи посипавши підсмаженим кунжутом.

Салат з полуниці зі шпинатом

Салат з полуницею і шпинатом

Nitr / Shutterstock.com

Інгредієнти (на 4 порції): 500 г полуниці, 2-3 великих пучка шпинату, 100 г улюблених горіхів (краще всього пекан або кешью), 1 пучок збірної улюбленої зелені.

Для заправки: 3 ст.л. винного оцту, 4 ст.л. оливкового масла, 1 ст.л. меду, 1 ч.л. гострої гірчиці, дрібка гострого перцю або свіжий перець чилі, соєвий соус.

приготування:

  1. Полуницю промийте і розріжте на четвертинки.
  2. Шпинат промийте, великі листи порвіть і перекладіть в салатницю.
  3. Горіхи підсмажте на сухій сковороді.
  4. Полуницю і горіхи додайте до шпинату.
  5. Із зазначених інгредієнтів приготуйте гостру заправку. Порубати зелень і додайте до соусу.
  6. Вилийте соус в салат і перемішайте. Відразу ж подавайте салат до столу.

На замітку: при бажанні можна присипати шпинатному-полуничний мікс будь-яким сиром з блакитною цвіллю або зрілим козячим сиром.

Салат з авокадо, креветок і полуниці

Інгредієнти (на 2 порції): 16 великих креветок, 2 стиглих авокадо, 200 г дрібних ягід полуниці.

Для заправки: 1 ст.л. малинового або яблучного оцту, 3-4 ст.л. оливкової олії холодного віджиму, 1-2 ч.л. меду, сіль або соєвий соус за смаком.

приготування:

  1. Креветки відварити до готовності і очистіть. Якщо ви віддаєте перевагу більш ароматний варіант, підсмажте їх на грилі.
  2. Авокадо очистіть і наріжте м'якоть великими кубиками.
  3. Полуницю промити, обсушити і наріжте половинками.
  4. Приготуйте заправку і акуратно змішайте всі інгредієнти.

Теплий салат з полуниці з креветками

Інгредієнти (на 4 порції): 2 великих пучка руколи, 200 г помідорів чері, 300 г стиглої полуниці, 24 великі очищені креветки, 50 г тертого пармезану.

Для заправки: по 2 ст.л. бальзамічного оцту, оливкового масла і рубаною зелені, сіль за смаком.

приготування:

  1. Рукколу промийте та висушіть.
  2. Полуницю вимити, обсушити і наріжте четвертинками.
  3. Із зазначених інгредієнтів приготуйте заправку.
  4. Помідори черрі помийте і наріжте на половинки. Злегка прогрійте їх на великому вогні.
  5. Креветки розморозити, промийте, посоліть, злегка присипте цукром і обсмажте на грилі або звичайній сковороді до готовності.
  6. Змішайте в мисці рукколу, полуницю і помідори з заправкою.
  7. Розкладіть салат по підігрітих тарілках і зверху викладіть гарячі креветки.
  8. Посипте теплий салат пармезаном.

Салат-коктейль з м'ясом птиці, ананасом і полуницею

Інгредієнти (на 3-4 порції): 200 г стиглої полуниці, 300 г будь-якого запеченого чи копченого м'яса птиці (краще за все качки або гуски), 150 г м'якоті свіжого ананаса або 100 г консервованих ананасів, 2 солодких перцю, 5 варених яєць, 100 мл несолодкого йогурту або сметани, 2 ст. л. улюбленої зелені, 50 мл білого вина, сіль і перець за смаком.

приготування:

  1. М'ясо птиці наріжте тонкою соломкою.
  2. Перець помийте, видаліть серцевину і наріжте аналогічної соломкою.
  3. Полуницю промийте і поріжте четвертинками або трохи дрібніше.
  4. Ананас наріжте невеликими шматочками.
  5. Яйця зваріть круто, відокремте білки від жовтків. Жовтки натріть на дрібній тертці, білки поріжте довгою соломкою.
  6. З йогурту, білого вина, зелені і приправ приготуйте заправку, введіть в неї натертий жовток.
  7. Укладайте салат в високі келихи або креманки пошарово, перемазуючи соусом і постарайтеся, щоб шар полуниці залишився верхнім.

Легкий салат з полуницею та моцарелою

Інгредієнти (на 4 порції): 500 г стиглої полуниці, 250 г моцарели, 1 грейпфрут або апельсин, 3 ст.л. ароматного рослинного масла, 1 ст.л. бальзамічного оцту, сіль і перець за смаком, 100 г міксу салатів, свіжий чебрець або базилік, трошки меду.

приготування:

  1. Полуницю промити, обсушити і наріжте на половинки.
  2. Акуратно розкладіть її по тарілках на подушку з міксу салатів.
  3. Моцареллу злегка обсушити, при бажанні підігрійте на грилі і розріжте кульки навпіл. Додайте сир до полуниці.
  4. Зі свіжих трав, масла, бальзамічного оцту приготуйте основу заправки. З апельсина або грейпфрута вичавіть сік і додайте до соусу.
  5. Заправте салат готової заправкою і відразу ж подавайте до столу

Класичний фруктовий салат з полуницею

Фруктовий салат з полуницею

5 second Studio / Shutterstock.com

Інгредієнти (на 4 порції): 300 г полуниці, 2 банана, 2 ківі, 1 солодкий апельсин, 2 середніх солодких або кисло-солодких яблука, 2 персика або абрикоса, 100 г солодкого або питного йогурту, мед або цукор за смаком, свіжа м'ята, ваніль.

приготування:

  1. Всі фрукти вимийте і очистіть.
  2. Полуницю залиште цілою або наріжте половинками. Ківі і банани наріжте великими скибочками. Яблука очистіть від шкірки, видаліть у них серцевину і наріжте великими часточками. Персики або абрикоси також наріжте якомога більшими.
  3. Змішайте йогурт з цукром або медом і на свій смак додайте ваніль для ароматизації.
  4. Кілька листочків м'яти дрібно порубати і додайте в заправку.
  5. Акуратно перемішайте фрукти з заправкою і дайте салату постояти 10-15 хвилин в холодильнику.

На замітку: особливо гарний такий багатокомпонентний фруктовий салат з кулькою вершкового морозива і шоколадної або горіховою крихтою на додаток.

Ароматний солодкий салат з полуниці і банана

Інгредієнти (на 4 порції): 500 г стиглої полуниці, 2 великих банана, по одному лимону, лайму та апельсину, мед і цукор за смаком, 1 ст.л. бальзамічного або будь-якого фруктового оцту, кориця, кардамон, мускатний горіх і ваніль.

приготування:

  1. З цитрусових видавіть по 1 ст.л. соку. Змішайте сік разом з цукром, оцтом і спеціями на свій смак.
  2. Полуницю промийте і наріжте на половинки.
  3. Банан очистіть і поріжте невеликими шматочками.
  4. Змішайте фрукти з заправкою і дайте постояти салату хоча б 10 хвилин.

Гострий салат з полуницею і бананом

Інгредієнти (на 2 порції): 200 г полуниці, великий пучок листового салату, 2 банана, 50 г будь-яких рубаних горіхів.

Для заправки: 2 ст.л. винного оцту або лимонного соку, 4 ст.л. будь-якого ароматного рослинного масла, 1 ч.л. меду, 4-5 зубчиків часнику, свіжий перець чилі, 10 г імбиру, сіль і перець за смаком.

приготування:

  1. Полуницю промийте і наріжте на половинки або четвертинки.
  2. Банан очистіть, поріжте товстими кружальцями і обсмажте на сковороді або грилі до появи золотистої скоринки.
  3. Листя салату промийте і порвіть на невеликі шматочки.
  4. Приготуйте заправку, натер імбир на дрібній тертці. Дрібно порубати часник і перець чилі і перетріть їх з імбиром. Додайте інші інгредієнти заправки.
  5. Акуратно змішайте в мисці зелень, полуницю і смажені банани, приправте їх готової заправкою.

На замітку: листові салати можна замінити на пекінську або китайську капусту.

Радимо прочитати

Млинці з начинкою з сиру і полуниці
Такі звичні млинці з сиром при додаванні шматочків свіжої полуниці перетворюються на щось дуже оригінально-смачне. Виразний полуничний аромат і легка ягідна кислинка в начинці надають страві особливі
Сирники з полуницею
Пропонуємо приготувати дуже смачні сирні сирники річного формату. В якості начинки використовуються невеликі шматочки полуниці, смак якої гармонійний в тандемі з сиром. Незважаючи на те, що в цьому

0 комментариев

X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки