Окрошка на квасі з ковбасою - дуже смачний покроковий рецепт
Окрошка !!! Для багатьох влітку - це звичайнісіньке блюдо. Одного разу я гостювала у своєї подруги, так ось у них в сім'ї кожен ранок починається з її приготування. Ставиться вариться картопля і яйця, шинкують огірки, зелень і всі інші інгредієнти. А в холодильнику завжди стоїть запітнілі пляшка доброго квасу.
Протягом дня то один, то інший з членів сім'ї «пірнає» в холодильник, заливає квасом нарізані продукти, заправляє вміст сметаною і насолоджується смаком цього чудового літнього холодного супу.
Всі ми готуємо окрошку. І їмо її будинку, в гостях, в місцях громадського харчування, і природно, всюди вона різна за смаком. І це не дивно, адже рецептів її приготування існує просто величезна безліч.
З чим тільки її не готують - з м'ясом, з ковбасою, з куркою, з рибою, з креветками, з грибами, з квашеною капустою ..., так всього і не перерахуєш. І така велика кількість рецептів говорить лише про народну любов до цієї страви.
Але все ж найчастіше її готують з ковбасою, по так званому класичному рецепті. Це найпростіший варіант приготування. Адже відварити м'ясо вимагає досить багато часу, а ковбасу просто купив в магазині і готуй!

Сьогодні я хочу поділитися з Вами дуже смачним рецептом окрошки. Всі, хто пробують її у мене, завжди запитують, що я там таке роблю, що вона виходить такою смачною. І неодмінно просять рецепт. А який там рецепт ..., нічого особливого, він зовсім простий. Але є пара секретів, які дозволяють зробити цей холодний суп дуже і дуже смачним.
Окрошка на квасі з ковбасою - простий і смачний рецепт
Хоч рецепт і простий, але я вирішила написати його дуже детально, тобто покроково, і кожен етап супроводити фотографіями. Щоб не залишалося сумнівів при приготуванні, і щоб кінцевий результат перевершив всі Ваші очікування. І так, приступимо.
Нам знадобиться:
- квас - 1,5 - 2 літри
- ковбаса - 350 гр
- картопля - 2 - 3 шт (великих)
- яйце - 5 шт
- огірки - 2 - 3 шт
- редис - 250 - 300 гр
- цибуля зелена - пучок
- петрушка, кріп - пучок
- гірчиця - 1 - 2 ст. ложки
- хрін - 1 - 2 ст. ложки
- сіль за смаком
- сметана - для подачі
- часник свіжий - для подачі
приготування:
З даної кількості інгредієнтів вийде повна трилітрова каструля нарізаних інгредієнтів. Якщо для Вас це багато, то їх кількість можна пропорційно зменшити.

1. Відварити картоплю і яйця. Не слід відварювати їх в одній каструлі, трапляється, що шкаралупа у яєць лопається і бруд з картоплі може потрапити на білок.
А щоб шкаралупа не лопнула, яйця треба заздалегідь дістати з холодильника і дати їм полежати при кімнатній температурі. Шкаралупа лопається від різкого перепаду температур, всередині яйце холодну а зовні від нагрівання води шкаралупа дуже швидко нагрівається, ось вона і не витримує.
Дати охолонути і тому, й іншому. Щоб яйця легше очищалися, їх треба після варіння помістити в холодну воду.
2. Помити огірки, зелень, редис помити і очистити.
3. Картоплю порізати кубиками розміром приблизно 0,7 - 0,8 см. Хто - то ріже її крупно, а я люблю різати і не крупно, і не дрібно. На мій погляд, при нарізці такого розміру все інгредієнти в блюді будуть відчуватися, як єдине ціле. І нічого не буде вибиватися із загального ансамблю.

4. Редис розрізати на дві половинки, потім кожну частину розрізати на пластини товщиною в 0,5 см і порізати короткими брусочками. Одну - дві редиски залишити для прикраси блюда.

5. Яйця розрізати на дві половинки і дістати жовтки, скласти їх в чашку. Розім'яти толкушкой або виделкою в однорідну суміш. Додати по одній - дві ложки хрону чи гірчиці. Я додаю по одній ложці і того, і іншого.

Чоловік любить гостріше, ну а для всіх інших і такої гостроти буває досить. Тому я при подачі виставлю гірчицю і хрін додатково на стіл. Кому буде мало, можна додати.
Якщо вдасться роздобути або відкопати на дачній ділянці свіжий корінець хрону, то то буде просто чудово. В цей період часу, після зими і весни, він особливо гарний. Він набрав стільки соку, що більше вже ніколи не набере.
Ми копаємо хрін саме навесні. Я його чищу, перекручують на м'ясорубці, додаю трохи кип'яченої водички, солі та оцту. Коли він постоїть хвилин 20 - 30 і насититься, то його можна подавати до столу. І спробуйте подати його зі сметаною. Намажте на шматочок хліба хрін, а зверху сметану, і спробуйте! Це незрівнянно!
До речі з холодником таке доповнення буде в самий раз.
6. Посолити і перемішати яйця з гострими приправами. Чому я перетираю жовтки? Адже можна їх і порізати? Відповідь дуже проста - для густоти страви. Хоча і не тільки для цього, для смаку теж.

Спробуйте як - небудь просто порізати яйця, і наступного разу перетерти жовтки з приправами, і Ви відчуєте різницю.
7. А ось білки потрібно порізати, бажано не дуже крупно. Я ж скористаюся яйцерезка. Завдяки їй шматочки вийдуть не великими і не дуже дрібними.

8. Тепер огірки. Тут також є пара секретів. Ну по - перше, чим смачніше огірки, тим смачніше окрошка. Якщо вже визріли свої огірочки, то краще і не придумаєш, використовуємо їх.
Але от якщо огірочки ще тільки посадили, і в кращому випадку на них лише з'являються перші листочки, то доведеться купувати їх в магазині або на ринку. Бажано купувати невеликі свіжі плоди. Якщо плід млявий, то смаку, і тим більше запаху, від нього буде мало.
Поторкайте його, особливо з боку хвостика, поверхня повинна бути пружною і щільною. А якщо палець залишає на ній вм'ятину, то краще від таких огірків відмовитися.
В кінці травня вже з'являються свіжі непогані огірки, які привозять з підсобних господарств. Вони пупирчатие, невеликого розміру і з хорошим запахом. Ось такі огірки і треба придбати.
Огірки порізати кубиками розміром 0,6 - 0,7 см. Один огірочок залишити, або якщо плоди досить великі, залишити половину.

9. Натерти залишився огірок на крупній тертці. Це також дозволить домогтися густоти, смаку і запаху страви.

Всі нарізані інгредієнти складаємо в підходящу каструлю.
10. Залишилося порізати ковбасу. Коли будете купувати її, то пам'ятайте просте правило «Смачна окрошка виходить з смачних і якісних продуктів». І ковбаса в цьому правилі займає одне з центральних місць.
Як правило, я купую для простого рецепту звичайну варену ковбасу типу «Докторська» або »Любительська». І тільки найкращого якості, від перевіреного виробника. Якщо є ковбаса в натуральній оболонці, то купую її.
Справа в тому, що в даний час продається дуже багато всякої ковбасної продукції. Але що може бути в її складі, якщо її вартість нижче 300 рублів за кг? Правильно, невідомо що!
Тому, є ймовірність, що чим дорожче ковбаса, тим більше в ній повинно бути м'яса. До того ж, якщо виробник перевірений, то можна сміливо купувати.
До речі, можна готувати з різною ковбаси - з напівкопченої, з варено -копченой, з сирокопченої і навіть з використанням смаженої ковбаси. До речі, ми як раз готували саме в такому варіанті в минулий раз, і якщо цікаво, то переходите по посиланню і читайте.
Ріжемо ковбасу кубиками розміром о, 6 -0,7 см.

11. Ну і у нас залишилася зелень. Займемося нею. Тим більше, що тут також є одна корисна деталь, що дозволяє зробити блюдо ще більш смачним.
Зелену цибулю порізати і перекласти в миску.

Присипати сіллю, знадобиться приблизно чайна ложка. Розтерти цибулю з сіллю. Сильно не старайтеся, в кашку перетирати не треба. Досить буде стану, коли цибуля пустить сік.

Додати його в загальну суміш.

12. Петрушку і кріп дрібно порізати. Попередньо треба зрізати грубі стебла. Якщо листя петрушки жорсткі, то їх також можна розтерти. А якщо ніжні, соковиті, то така процедура не знадобиться.
Ну ось, тепер у нас все порізане. Залишилося всю порізану масу перемішати, щоб гірчиця і хрін залишили свій слід на кожному шматочку.

Маса вийшла густою, насиченою, злегка злиплої від жовтків і гірчиці.
Її потрібно охолодити. Тому відправляємо її в холодильник на 20 - 30 хвилин.
13. Ну і звичайно ж, поговоримо про квас. Квас для окрошки не повинен бути солодким. Він повинен бути насиченим, міцним, міцний. Можна приготувати його самостійно, а можна купити його в магазині.
Сьогодні я купила його в магазині. Це спеціальний варіант для окрошки, марки «Нікола». Мені він подобається, він смачний, міцний, а головне, чудово підходить для приготування нашого холодного страви.
Коли купуєте його в магазині, то уважно прочитайте склад інгредієнтів. Бажано, щоб вони були повністю натуральним, без барвників, замінників цукру, стабілізаторів, консервантів. Зате в складі має бути натуральне житнє сировину, цукор. Для бродіння можуть використовуватися молочно - кислі бактерії, це означає, що квас подвійного бродіння. Він більш смачний і корисний.
А взагалі можна використовувати його з хріном, з гірчицею, з хмелем, звичайний хлібний або пшеничний. Пшеничний квас білого кольору, але ж саме такий і використовувався в старовину в класичному варіанті приготування.
А можна приготувати його і з ревеню, тоді наше блюдо буде просто джерелом різних вітамінів і корисних речовин.
Або ж приготуйте його з чорного хліба. Звичайно зробити це потрібно буде заздалегідь. Адже йому знадобиться час для бродіння і настоювання. І ось відео рецепт, як такий квас приготувати.
Заздалегідь охолодіть його в холодильнику.
14. Тепер, коли все готово, і все охололи, можна накривати на стіл. Поставте на стіл гірчицю і хрін, сметану. Кому - то може знадобитися додатково зелень, кому - то сіль, тому не забуваємо і про них.
Часник також не буде зайвим. Тим більше, що його вже привезли із Середньої Азії зі свіжого врожаю. Він соковитий, ароматний і смачний. Звичайно, можна було його і порізати, і додати в загальну масу. Але мені подобається їсти його з холодником саме вприкуску.
А ще подобається натирати його на скоринку хліба, вмочивши в сіль. Ці ласощі родом з дитинства, і тому якщо є скоринка, то вона обов'язково буде натерта часником.
Не забути порізати і поставити на стіл хліб, він може бути, як чорним, так і білим. Кому як більше подобається.
15. Дістати нарізану основу і квас з холодильника. Покласти кожному в миску добру порцію салату, якщо його можна так назвати і налити квас.

Ми, в нашій родині, вважаємо за краще густу окрошку, в ній практично стоїть ложка. Ріжемо великими шматочками залишений редис і розкладаємо його на поверхні. Так як густота достатня, шматочки не тонуть, і їх можна красиво розкласти.

Викласти по ложці або по дві сметани. Перемішати і їсти з задоволенням, насолоджуючись смаком і запахом улюбленого всіма нами страви.
Окрошка виходить такою смачною, що важко втриматися і не з'їсти відразу ж другу порцію. Хороша вона і тим, що основа лежить в холодильнику, захотів пригоститися, так охолодитися, поклав собі в мисочку стільки скільки треба, залив квасом, здобрив сметаною і обід готовий. Їж на здоров'я!
Таке блюдо просто знахідка для спекотного літнього дня. З'їсти тарілочку, так ніби й сила звідки-то додається. Тому так і любимо її, за її простоту, і особливу смакота!
Знаю, що багато хто зараз готують окрошечка на кефірі, тим більше, що і рецептів для цього є чимало. Але приготована за всіма правилами на квасі, вона звичайно ж ні з чим не зрівняється. Адже не дарма вона є традиційним російським блюдом, що має багату традицію і приготовлену саме на цьому напої.
А я на сьогодні на цьому закінчую. Сподіваюся, що рецепт, поради та секрети виявляться для Вас потрібними і Ви приготуєте окрошку саме за цим рецептом.
А тим, хто вже приготував - Приємного Апетиту!