Окрошка з ковбасою на квасі за класичним рецептом
Найбільше люблю окрошку, коли всі овочі зібрані на своєму городі. Перші огірочки, редиска, зелень - все це свіже, хрустке, з неймовірним запахом свіжості і літа. З такими продуктами вона виходить найсмачнішою.
Добре ще купити на ринку картопля свіжого врожаю. Він зараз рано з'являється у продажу. Його навіть просто відварити, та приправити часничком з кропом, і то смачно буде. А в поєднанні з іншими свіжими овочами, та з квасом, так взагалі не описати словами.
Загалом, овочі краще всього вибирати свіжі. Навіть якщо будете купувати в магазині, або на ринку, перевірте, щоб огірочки і редиска були м'якими, так кволо. Ну яка окрошка з таких овочів вийде ?!
Сьогодні будемо готувати класичну окрошку з ковбасою, але якщо хочете, то можна цілком замінити її відвареним м'ясом або куркою. А то і зовсім приготувати її в пісному варіанті. До речі різні варіанти приготування Ви можете подивитися в спеціальній статті, там 10 цікавих рецептів, один кращий за інший. Серед них і добре всім відомі, і зовсім невідомі.
А такий важливий компонент, як квас, найкраще зробити самостійно. Дати йому настоятися як слід, «встигнути», тоді наше літнє холодна страва вийде міцний, грайливим, смачно пахне.
Ну, або якщо будете купувати його в магазині, то віддавайте перевагу натуральному продукту живого бродіння без всяких зайвих добавок. Звичайно варто він подорожче, але краще переплатити зайві 30 - 40 рублів, ніж їсти потім невідомо що.
А якщо вдасться купити ще й свіжі яйця з яскравим жовтком, то тоді це буде найкраще з того, що взагалі можна приготувати.
Ну, приступимо до приготування.
Класичний рецепт дуже смачної окрошки на квасі
Кількість інгредієнтів дається на повну трилітрову каструлю. Це звичайно ж без квасу. Я люблю, коли в окрошка мало не варто ложка. Тому цієї трилітрової каструлі нам вистачить не більше, ніж на 6 порцій.
Якщо врахувати, що, як правило, ніхто не обмежується однією мискою, і все просять добавки, то це якраз буде на один раз для трьох осіб.
Якщо Ви любите такий холодний суп не дуже густим, то зменшите кількість інгредієнтів. Якщо ж окрошка маса залишиться на наступний день, то її можна буде зберегти в холодильнику. На смак це ніяк не відіб'ється.
Нам знадобиться:
- ковбаса варена - 300 гр
- картопля - 4 - 6 шт (в залежності від розміру)
- яйце - 5 шт
- огірок свіжий - 4 шт (невеликих)
- редис - 250 - 300 гр
- зелена цибуля - пучок
- кріп - 0,5 пучка
- петрушка - 0,5 пучка
- хрін тертий - 2 ст. ложки
- гірчиця - 2 ст. ложки
- сіль за смаком
- сметана - для подачі
- квас - 1,5 - 2 літри
приготування:
Будь-яка господиня знає, що кількість інгредієнтів - поняття досить відносне. Так, огірки і картоплю можуть бути, як зовсім маленькими, так і вкрай великими.
Тому в цій справі «очей» - найголовніше мірило. Загалом має бути приблизно однаково. Окрошка тим і хороша, що в ній багато всього. Тому все і кладемо «багато».
1. Так як готуємо сьогодні блюдо з використанням ковбаси, то з неї і почнемо. Купуйте варену ковбасу високої якості.
Тільки з якісних і смачних продуктів вийде якісна і смачна окрошка.
Висловлювання, що мовляв «яка різниця, яка ковбаса, все одно її різати» є, м'яко кажучи, невірним аргументом. Різниця в ціні між дешевою вареною ковбасою і хорошою, рублів 100 за кілограм. А за 300 гр всього 30 рублів. Зате різниця в смаку буде величезна. Тому, раджу не економити на цьому.
Ковбасу краще брати без жиру. Добре підходить сорт «Останкінська» або «Докторська», краще в натуральній оболонці.
Нарізати її кубиками невеликого розміру.
Часом готують і з напівкопченої ковбасою і навіть зі смаженою. Але я вважаю, що це вже для гурманів. Звичайна варена ковбаса ідеально підходить для нашого сьогоднішнього страви.
2. Заздалегідь зварений і охолоджений картоплю нарізати кубиками середнього розміру. Для того, щоб він легко різався, його треба гарненько охолодити. Тоді кубики будуть рівними і не будуть липнути один до одного.
По можливості всі інгредієнти нарізайте однакового розміру. Так блюдо буде виглядати більш естетично. А я ще й вірю, що від нарізки залежить і смак страви в цілому. Тому ріжу все акуратно, щоб і на етапі приготування все виглядало гідно і красиво.
3. Яйця відварити, охолодити в холодній воді і нарізати кубиками. Щоб це було легше зробити, використовуйте яйцерезка. В даному випадку кубики вийдуть трохи менше за інших в нарізці, але зате наш холодний суп буде виглядати більш красиво.
Є ще такий спосіб, де яйця поділяються на білки і жовтки. Білки ріжуться кубиками і жовтки розтираються. Тим самим, робимо блюдо більш густим і насиченим. Особливо красиво виходить, коли жовтки у яєць насиченого жовтого кольору.
У минулому рецепті окрошки я саме так і робила.
Але сьогодні інший рецепт. У яйцях, використовуваних сьогодні мною, звичайні жовтки, тому я їх ріжу за допомогою яйцерізки.
4. Редис ретельно промити, зрізати хвостики і з двох сторін і почистити за потребою. Як вже говорилося вище, редис краще придбати свіжий, середнього розміру. Такий овоч соковитий, міцний, помірного гіркувато - солодкого смаку. Якраз такий, який треба.
Переспілі екземпляри вже зайве гірчать, до того ж вони часто бувають порожніми всередині, так і шкірка їх дуже жорстка і волокниста. Такий редис краще в страві не використовувати.
5. Те ж саме стосується огірків. Брати їх краще середнього або маленького розміру. Такі плоди з тонкою шкіркою, в них ще не встигли сформуватися насіння, вони мають солодкуватий свіжий смак і чудовий запах.
Огірочки нарізати кубиками стандартного розміру, так як різали та інші компоненти.
А ось одна моя подруга, все огірочки ріже, а один натирає на тертці для кращого запаху і густоти окрошки. Але це вже вибір кожного. Молоденькі огірочки і так дадуть все, що потрібно.
6. Зелень також подрібнити, по необхідності зрізавши грубі стебла.
Всі інгредієнти після нарізки скласти в каструлю.
7. Зелена цибуля порізати, як зазвичай, перекласти в миску і присипати сіллю. Розтерти за допомогою ступки до появи соку.
Я знаю, що часом цю процедуру деякі господині пропускають, вважають марною і непотрібною. Так ось я повинна Вам сказати, що вона ще як потрібна.
Якщо цибуля просто нарізати і всипати в загальну масу, він буде просто плавати в супі, ну і трохи відчуватися на смак, коли будемо їсти. Перетертий ж цибуля пустить сік, і цей сік наситить буквально кожен нарізаний в Окрошковий масу шматочок. Чи варто говорити, що це в рази поліпшить смак страви в цілому.
Навіть якщо сумніваєтеся в цьому, спробуйте приготувати хоч раз. Потім завжди будете готувати тільки так, і ніяк інакше.
8. Але і це ще не все. До цибулі додати гірчицю і хрін, і розтерти ще і всі разом. Додати ложку або дві, регулюйте самі. Але скажу відразу, навіть додавши по дві ложки того і іншого, в страві Ви цього не відчуєте. Гостро не буде.
Зате який божественний смак це подарує нашому холодному супу! Ви собі навіть не уявляєте.
Взагалі в приготуванні справжньої смачної окрошки зайвих дій не буває. Все потрібно і важливо! Часом кажуть - «Та що там, накришив за все, так залив квасом ...» Не буду сперечатися, це також буде окрошка, але спробуйте зробити один раз за правилами, так як готували здавна, тоді і відчуєте різницю. Не дарма ж вона має назву - класична! А значить до її приготування є певні вимоги, існують також і певні правила приготування.
9. Тепер додаємо розтерту масу в загальну нарізку. Солимо до смаку і відправляємо в холодильник мінімум на 20 хвилин, щоб маса охолола.
10. Тепер, що стосується квасу. За старих часів спеціально для страви готували білий несолодкий квас, готувався він з пшеничного сировини.
Або ж можна приготувати домашній хлібний квас, рецептів якого зараз існує дуже багато.
І як альтернативу можна використовувати покупної квас, яким я сьогодні і скористалася. Це квас марки «Нікола». Всі інгредієнти для його приготування використовуються тільки натуральні, без будь - яких консервантів, замінників цукру, стабілізаторів і барвників. Це квас живого бродіння, в якому використано житнє сировину і цукор.
Зазвичай в такому напої процес бродіння відбувається завдяки молочно - кислих бактерій, і він класифікується, як напій подвійного бродіння. Тобто, як напій високого класу. Коштує він може і дорожче, ніж його аналоги, але зате результат того вартий.
Загалом, квас «Нікола» цілком підходить для сьогоднішнього страви. Тим більше, що є спеціальний, не надто солодкий квас саме для окрошки. Хоча є й інші гідні сорти, головне при виборі уважно прочитати їх склад.
І звичайно ж будь-який з них слід заздалегідь охолодити в холодильнику.
11. Ну, а тепер, коли все нарізано і охолоджене, пора накривати на стіл. Обов'язково поставте на стіл гірчицю і хрін. Хоч ми і поклали все це в загальну масу, але може хто - то захоче додати. Також не забудьте поставити сметану, її потрібно буде покласти кожному в тарілку обов'язково.
Звичайно ж потрібен хліб, свіжа зелень. Ну і можна викласти на стіл свіжий часник. Вприкуску з чорним хлібом, це буде дуже смачно!
12. Розкласти салатну масу по тарілках. Не шкодувати, класти побільше. І залити її холодним квасом, обов'язково присмачити сметаною. Відразу ж подавати на стіл і їсти з задоволенням!
Смак у такої окрошки виходить просто казковий. Описати словами його неможливо. Всі інгредієнти з'єднані загальним смаком, нічого не виділяється, все збалансовано і гармонійно. Коли їси, відчуваєш справжнє задоволення.
Смакуєш кожну ложку, і хочеться продовжити це задоволення. Тому їси не поспішаючи, розтягуючи час, відведений на трапезу.
Потрібно сказати, що поки я не стала готувати саме за цим рецептом, моєї улюбленої була окрошка на кефірі. Але з приходом цього рецепта, стало набагато важче визначатися, яку ж з них готувати на цей раз.
Спробуйте приготувати за цим рецептом і Ви відразу ж зрозумієте про що я говорю. Адже не дарма, цей рецепт є класичним, тобто основним. І коли їси приготовану страву, розумієш, чому воно є перлиною російської кухні. І чому всі ми так його любимо.
Так що готуйте і їжте на здоров'я. Діліться рецептом зі своїми друзями. І нехай всім нам буде смачно!
Смачного!
Також читайте інші цікаві рецепти окрошки.
- Окрошка - 10 рецептів приготування смачної класичної окрошки на квасі
- Окрошка - 8 простих і смачних рецептів приготування
- Класичний рецепт окрошки на кефірі з ковбасою
- Окрошка зі щавлем на кефірі (де також дається 20 рецептів страв зі щавлем)