Супи з шпинату - кращі рецепти зі свіжого та замороженого овоча
У минулій статті, присвяченій страв з шпинату ми докладно розглядали, що можна смачненького приготувати з цього листового зеленого овоча. І визначили, що приготувати з нього можна практично все, починаючи від салатів і супів і закінчуючи другими, борошняними стравами і несолодкими десертами.
І в ній я запропонувала всього два рецепта першої страви, пославшись на те, що в одній з наступних статей, ця тема буде представлена більш широко. Що я і збираюся зробити сьогодні.
На мій погляд, якщо навіть у багатьох до цього овочу склалося досить упереджена думка, і хтось зовсім не хоче його сприймати, як харчовий продукт, від смачного і корисного першого страви навряд чи хто відмовиться. У всякому разі, я таких не зустрічала.
І навіть якщо спочатку люди дивляться на такий суп з недовірою, то розсмакувавши, неодмінно просять добавки, а вже після того, як розсмакували остаточно, просять поділитися рецептом.

Хоча, якщо Ви читаєте цю статтю, то сприймаєте цей зелений листовий овоч сімейства амарантових, швидше за все, позитивно. І ось навіть спеціально знайшли рецепти через пошук. І це дуже похвально, бо готувати з нього треба обов'язково!
Це дуже корисний продукт, і про користь я писала в минулій статті. Але от не вказала в ній про шкоду. А як такої шкоди - то і немає. Правда вважається, що в ньому багато щавлевої кислоти і вона протипоказана при ревматизмі, подагрі і артриті, хворобах сечового міхура і виразці шлунка.
Але слід сказати, що кислоти багато вже в старих переросли листі, а ось молоденькі листочки дуже навіть корисні, в них її надлишку не спостерігається. А супи - пюре, та й просто пюре навіть спеціально показані при дієтичному і дитячому харчуванні. До того ж вплив щавлевої кислоти відмінно нейтралізується доданими в суп молочними продуктами.

Причому заморожені листя також корисні, як і свіжі. Тому їх потрібно не тільки їсти в сезон, але і заготовляти на зиму - морозити і сушити.
І сьогодні ми будемо готувати супи зі шпинату, якраз і із замороженого, і зі свіжого. І кожен з представлених рецептів Ви зможете готувати з такого продукту, який у Вас є. Оскільки ніякої різниці в приготуванні не буде.
зміст:
- Супи з шпинату
- Суп-пюре зі шпинату з овочами і вершками
- Суп-пюре зі свіжого шпинату
- Смачний курячий суп із замороженого шпинату
- Холодник зі свіжого шпинату зі щавлем і яйцем
- Сочевичний суп зі шпинатом і кабачком
- Шпинатна чорба з картопляними галушками
- Холодник по-болгарськи
- Суп зі шпинату з йогуртом по-турецьки
Супи з шпинату
Готувати їх з цього овоча можна практично з усіма овочами, а особливо з картоплею, морквою, цибулею, кабачком. Також цей зелений овоч чудово поєднується з усіма крупами, і такими бобовими, як сочевиця.
Можна готувати його і з грибами, а також з таким же зеленим овочем, як щавель, або ж з кропивою. Можна влітку навіть заготовляти мікси з цієї трійці, розкладаючи їх по пакетиках, все разом, набраними порціями для однієї готування.
Дуже зручно використовувати такі пакетики взимку - виклав в каструлю один з них, і кожен раз можна радувати своїх близьких різними варіантами смачних перших страв. При цьому ще й підживлюватися приємними спогадами про літні дні, теплі, сонце ...
Також в зимові дні можна готувати шпинатові супи з м'ясом, з куркою, з рибою, з креветками ... В принципі, з усім, з чим зазвичай і готуємо їх в цю пору року.
Ну і звичайно ж, не забудемо і про всіма улюблених сирних варіантах і супах-пюре з додаванням вершків або молока.
Як бачите, меню можна скласти досить широке. І урізноманітнити тим самим, часом набридли зимовий раціон харчування.

Швидше за все, кожна з господинь задається питанням «Що ж приготувати з шпинату?» Так ось, я сподіваюся, що сьогоднішня пропозиція дозволить урізноманітнити Ваше меню перших страв.
Суп-пюре зі шпинату з овочами і вершками
Це досить простий, але від цього не менш смачний рецепт. У нас в будинку він є просто черговим варіантом. Коли не знаєш, що приготувати, то як раз він, як правило, і приходить на допомогу.
Нам знадобиться:
- шпинат - 250 - 300 гр (свіжий або заморожений)
- картопля - 2 - 3 шт
- морква - 1 шт
- кабачок - 1 шт
- вершки 20% - 200 - 250 мл
- спеції - мелений коріандр і ін. за смаком
- сіль, перець - за смаком
- грінки - для подачі
Якщо готуєте в зимовий час, і у Вас немає свіжого кабачка, то нічого страшного, просто додайте зайву картоплину.
приготування:
1. Картопля, морква і кабачок порізати кубиками. Намагатися різати овочі однакового розміру, щоб вони зварилися рівномірно.
Якщо кабачок молоденький, то його не обов'язково очищати від шкірки, так як в ній зосереджена велика кількість вітамінів. Потрібно лише ретельно відмити овоч і зрізати живці.

Такий кабачок найкраще і використовувати в страві - він молодий, у нього невеликі, практично невидимі, молочні насіння і блюдо з ним вийде дуже ніжним і приємним на смак.
2. У каструлю налити 1,5 - 2 літри води, в залежності від того, який консистенції блюдо Ви хотіли б отримати. Довести до кипіння, і потім викласти в неї підготовлені овочі. Воду посолити і варити до готовності картоплі і моркви. Якщо готові вони, то і кабачок теж готовий.
3. А поки овочі варяться, перебрати і очистити шпинат, видалити всі пошкоджені і жовте листя, черешки, особливо якщо вони вже великі зрізати.
Листя ретельно промити спочатку в мисці у великій кількості води. Якщо вони дуже брудні, то замочити їх у воді кімнатної температури і дати трохи постояти, щоб відстав пісок і сухі травинки.
Потім промити у великій кількості проточної води. І нарізати невеликими смужками.
4. За готовності овочів додати нарізаний шпинат до них в каструлю. Варити 2 - 3 хвилини. Якщо він заморожений, то також додати його і варити 1 - 2 хвилини. Час вважайте після закипання.
5. Перекласти масу в чашу блендера і збити в пюре. Всю рідина відразу не виливайте, долийте лише після того, як збили всю масу, регулюючи нею потрібну густоту.
6. Знову перелити масу в каструлю і довести до кипіння. Додати мелений чорний перець і коріандр, а також інші спеції на свій смак.
Можна додавати сушені і свіжі трави, такі як чебрець, базилік, естрагон. Або ті, які любите Ви.
Якщо ж Ви хочете посилити смак спецій, то їх попередньо потрібно обсмажити на невеликій кількості рослинного масла і тільки після цього ввести в бульйон.
7. Як тільки бульйон закипить, відразу ж додати вершки. Чим жирніше вершки, тим смачніше вийде готову страву. Намагайтеся використовувати їх не менше 20% жирності.
Перемішати до стану, поки вони повністю не розійдуться в загальній масі.
8. Довести знову до кипіння і тут же вимкнути. Накрити кришкою і дати постояти 5 хвилин, щоб суп відпочив і набрався сил.
9. Розлити по тарілках і подавати з грінками або свіжою зеленню. Для бажаючих можна поставити на стіл і сметану. Зайвої вона не буде.

Суп бажано їсти гарячим. У холодному вигляді шпинат важче засвоюється організмом і перетравлюється в шлунку.
Виходить він дуже смачним і неймовірно ніжним і повітряним. У прямому сенсі, що тане в роті. Їсти його не тільки смачно, але і приємно!
Так як в ньому ми зовсім не використали масла, то його можна вважати дієтичним. А якщо хочете зменшити природне кількість жиру в 20% вершках, то замініть їх 2,5% молоком. Смак збережеться, а кількість калорій ми зменшимо.
Дуже рекомендую такий його, він дуже хороший! І це чиста правда!
Суп-пюре зі свіжого шпинату
Такий суп можна зварити і з замороженого овоча, але, звичайно ж, найсмачнішим він виходить з овоча свіжого. А приготувати його простіше простого.
Нам знадобиться:
- шпинат - 3 повні жмені
- картопля - 2 шт
- цибуля - 1 шт
- морква - 1 шт
- вода - 1,25 літра
- масло рослинне - 2 - 3 ст. ложки
- сіль, чорний мелений перець - за смаком
- сметана - для подачі
- яйце відварне - 2 шт для подачі
приготування:
1. Шпинат перебрати, прибрати пошкоджені і пожухлі листя. Ретельно промити його у великій кількості води, потім дати їй стекти.
2. Картоплю і моркву почистити і порізати невеликими кубиками.
3. Налити в каструлю воду і довести її до кипіння. Як закипить, помістити в неї картоплю з морквою. Знову довести до кипіння і варити до готовності. На це піде приблизно 12 - 15 хвилин часу. Можна посолити за смаком, як закипить вода.
4. А поки овочі варяться займемося цибулею. Порізати його кубиками маленького розміру і спочатку обсмажити, потім додати 1/3 частина води і потомить на маслі до м'якості.
5. Порізати шпинат.
6. Додати до цибулі і припустити протягом 1 хвилини, помішуючи вміст. Потім вимкнути вогонь.
7. З овочів злити більшу частину відвару, відвар зберегти, і спюріровать вміст.
8. Туди ж додати цибулю зі шпинатом, перемішати в однорідну масу. Для кращого збивання можна потихеньку додавати відвар.
9. Коли маса вийде однорідної і рівною, долити відвар, стільки скільки потрібно. У мене пішов весь відвар. Суп - пюре повинен вийти не дуже густим, і не дуже рідким.
10. Знову поставити його на вогонь і довести до кипіння, поки не закипів, додати чорний мелений перець за смаком. Я додала дрібку.
Як тільки він закипів, відразу ж вимкнути. Зелений овоч не треба довго варити, інакше в ньому загубиться більшість вітамінів і корисних речовин.

Однак хочу нагадати, що сирий і холодний шпинат важко перетравлюється. І тому найкраще його вживати в гарячому вигляді.
11. Заздалегідь відварити і охолодити яйця, почистити їх і порізати для прикраси, як захочеться. Також поставити на стіл сметану. Її можна додавати в готову страву.
Їсти гарячим! Дуже смачний, легкий супчик, який їсть з великим задоволенням!
Смачний курячий суп із замороженого шпинату
Новий сезон шпинату йде щосили. І вже готуємо супи зі свіжого листя. Але морозильну камеру також потрібно звільняти для нових приписів. І розбираючи вміст пакетиків на полицях, виявила невикористаний пакет замороженого овоча.

Здорово! Значить сьогодні на обід буде смачна страва. І це також один з моїх улюблених рецептів, так як готується він дуже просто, а смачним виходить, просто не передати словами.
Один раз приготуєте, і будете потім готувати кожен раз.
Нам знадобиться:
- шпинат заморожений - 300 - 350 гр
- курка - 300 - 400 гр
- картопля - 2 шт
- морква - 1 шт
- цибуля - 1 шт
- спеції - мелений коріандр, зіра, чебрець, базилік - 1 ч. ложка (суміш)
- сіль, перець - за смаком
- рослинне масло - 2 ст. ложки
- кріп свіжий або заморожений - 2 ст. ложки (різаний)
- сметана - для подачі
приготування:
1. Куряче м'ясо помити, залити водою і поставити на вогонь. М'ясо краще брати частково на кісточці, а частково м'якоть. У мене сьогодні 2 крильця і половинка грудки. Крильця дадуть навар, а грудка - багато м'яса.

Води на таку кількість я налила в каструлю 2 літри.
2. Довести воду до кипіння, ретельно знімаючи піну. Зменшити вогонь до мінімального і варити курку до готовності, приблизно хвилин 25 - 30.
При варінні на дуже повільному вогні бульйон вийде світлим і прозорим. Періодично, під час всього процесу, знімати піну.
3. Почистити і дрібно порізати цибулю. Моркву натерти на тертці для корейської моркви або на звичайній середній тертці. Вона дасть гарний колір бульйону і легкий солодкуватий присмак всьому блюду в цілому.

4. Зігріти на сковороді олію і викласти відразу і цибулю і моркву. Перемішати і тушкувати на повільному вогні до готовності.

Коли помітите, що вся рідина з сковорідки випарилася, додайте половину або 1/3 склянки води, закрийте посуд кришкою і тушкуйте до готовності моркви.

5. Тим часом очистити картоплю і порізати його дрібною соломкою.

6. Через 30 хвилин варіння курки додати його в вариться бульйон. Варити 12 - 15 хвилин до повної готовності. За цей час, м'ясо повинно добре відходити від кістки. Посолити за смаком, щоб картопля вже варився в підсоленій воді. Інакше смак його буде прісним.
Нам необхідно буде його дістати і розділити на волокна, за бажанням прибравши всю шкіру. Особисто мені не подобається, коли вона плаває в супі. До того ж вона має кілька Насильницьке смак і, на мій погляд, буде тільки заважати.
Можна м'ясо і порізати на кубики, але я віддаю перевагу розділяти його на невеликі волокна, щоб не порушувати структуру м'яса, і щоб всі інгредієнти в ньому виглядали рівноцінно.
7. Викласти м'ясо назад в бульйон. Дати закипіти. Додати мелений перець.

8. Коли морква буде повністю готова, додати в сковороду заморожений шпинат, розморожувати для цього його не треба. Різати теж не треба. При перемішуванні і варінні, він сам стане потрібного розміру.

Накрити кришкою і залишити на невеликий час, щоб він швидше обм'як. Тобто злегка припустити його. Після того, як він обмякнет, досить буде потримати його під кришкою 2 хвилини.

9. Викласти в каструлю вміст сковорідки, довести до кипіння.
9. Додати подрібнений кріп. У мене він сьогодні також заморожений. Я зазвичай завжди мороз багато зелені, і роблю запаси на зиму. Як заморозити зелень, зберігши її аромат і більшість вітамінів, Ви можете прочитати, перейшовши за посиланням.
10. Знову дати закипіти і вимкнути газ. Каструлю накрити кришкою і дати настоятися 7 - 10 хвилин.

11. Обов'язково подати зі сметаною. Молочні продукти нейтралізують негативний вплив наявної в овочі щавлевої кислоти.

Та й просто зі сметаною буде смачніше! А ще ніжніше і ароматні!
Хочу зробити невеличкий відступ від теми.
Такий суп я готувала сьогодні, а в гостях у мене були онуки. Молодшому днями буде два роки, і шпинату йому ще їсти не доводилося. Першу ложку він спробував з великим небажанням і обережністю, другу вже розкуштував і став розглядати в тарілці, що ж там таке смачне.
А з третьої ложки, він вже уважно спостерігав за мною, коли я дула на ложечку з вмістом, щоб йому не було гаряче. І видно було, що він ще міг потерпіти, поки я дую, але от якби ложечка випадково пішла не до нього в рот, він би тут же став обурюватися.

Загалом з'їв навіть більше, ніж зазвичай. Та ще й прицмокував від задоволення.
Внучка ж уже набагато старші, але в їжі завжди виявляє обережність. Не їсть того, чого не знає. Тому довелося сказати, що це просто зелений борщ, а з чого секрет. І якщо вона здогадається, то отримає приз.
З'їла все з задоволенням. З чим був щі, вона не вгадала, але солодкий приз все одно отримала! Коли дізналася, що зі шпинату, сказала, що тепер буде його любити!
Так що всі залишилися задоволені!
Холодник зі свіжого шпинату зі щавлем і яйцем
По суті такий варіант можна назвати холодними зеленими щами, які прекрасно сприймаються жаркими літніми днями. У минулій статті я вже ділилася одним з варіантом щей, але готувалися вони не у вигляді пюре. Сьогоднішній рецепт відрізняється від попереднього, і тому я також хотіла б поділитися і їм.
Нам знадобиться:
- шпинат - 100 гр
- щавель - 100 гр
- огірок свіжий - 1 шт
- яйце - 0,5 - 1 шт
- сметана - 1 ст. ложка
- зелена цибуля - 0,5 пучка
- кріп - 0,5 пучка
- цукор - 0,5 ч. ложки
- сіль за смаком
приготування:
1. Шпинат і щавель перебрати, видалити попсовані і пожухлі листя. Потім ретельно промити.
2. Відварити кожен вид в невеликій кількості води в окремому посуді. Досить буде 5 хвилин.
Ці дві зелені овочеві культури варити разом не рекомендується. Щавель містить велику кількість щавлевої кислоти і при варінні їх разом, другий втратить свій ніжний смак і колір.
3. Перетерти через сито і те, і інше, можна вже в одну посуд.
4. Пюре розвести гарячою водою, додати сіль, цукор і варити 5 - 7 хвилин. Кількість води регулюйте самостійно, це залежить від того, який густоти блюдо Ви більше любите.
Якщо хочете, то можна використовувати не воду, а нежирний м'ясний бульйон.
5. Остудити вміст.
6. Порізати часточками огірок, цибуля і кріп дрібно нашаткувати. Яйце порізати кубиками і часточками.

7. Остиглий суп розлити по тарілках, покласти кожному в тарілку порізану цибулю, кріп, огірки, яйце і сметану.
Їсти з задоволенням!
Сочевичний суп зі шпинатом і кабачком
Мало хто варить супи з сочевицею, а даремно. Сочевиця - дуже корисний продукт, який неодмінно треба включати в раціон будь-якої людини. Тим більше, що вона ще й дуже смачна.
Готувати його можна як з замороженим, так і з зі свіжим овочем.
В даному варіанті у нас буде використовуватися свіжий овоч. І це буде суп. Але при бажанні, Ви можете в кінці приготування спюріровать його, і тоді вийде рідке пюре.
Нам знадобиться:
- шпинат - невеликий пучок
- кабачок - 1 шт
- морква - 1 шт
- цибуля - 1 шт
- сочевиця зелена - 0,5 склянки
- сметана - 2 - 3 ст. ложки
- рослинне масло - 2 - 3 ст. ложки
- спеції - за смаком
- сіль, чорний мелений перець - за смаком
- зелень петрушки - для подачі
приготування:
Для приготування супу необхідно за 2 - 3 години до готовності промити сочевицю і залити її половиною склянки води. Дати їй настоятися. За цей час вона має набрякнути і збільшитися в об'ємі в два рази.
1. Цибулю почистити і порізати невеликими кубиками. Будемо його обсмажувати, і щоб цей процес відбувся швидше, цибуля краще порізати подрібніше.

2. Моркву почистити і потерти на тертці, з нею суп приготується набагато швидше.
3. У каструлю з товстим дном влити олію і обсмажити на ній суміш спецій. Для нього прекрасно підійде зіра і мелений коріандр, а також мускатний горіх і сушений або свіжий чебрець. Або ж можете використовувати ті спеції, які подобаються більше за інших.
Для кращого розкриття аромату, краще всього їх обсмажувати. Щоб спеції не згоріли, обсмажувати їх суміш на олії протягом хвилини. Масло при цьому не повинно бути надто гарячим.
Якщо каструлі з товстим дном у Вас немає, то обсмажте масу на сковороді, а потім перекладіть в каструлю, в якій і будете потім варити.
4. Після хвилини обсмажування спецій, додати цибулю і моркву, і смажити - гасити до м'якості.
5. Додати в каструлю сочевицю. Води в ній не залишилося, і це добре, не треба відціджувати. Ще раз обполоснути холодною водою і викласти в каструлю.
6. Обсмажити масу протягом однієї хвилини, потім налити 750 - 1000 мл води, в залежності від того, який густоти блюдо Ви хочете отримати. Відповідно, якщо любите погустіше, то додайте перше значення, а якщо пожиже, то друге.
Довести до кипіння і варити 15 хвилин до готовності сочевиці. А якщо точніше, то вона повинна бути практично готова.
7. Додати нарізаний кубиками або дрібною соломкою кабачок. Замість нього можна додати і картопля. Але ось з молоденьким кабачком, суп вийде не менш ситним і смачним, але зате менш калорійним. Тому вибирайте або одне, або інше. Посолити бульйон за смаком.
А можна ввести в нього і кабачок, і картопля - і цей варіант також буде хороший!
Але в цьому випадку, картоплю потрібно додати хвилин через 5 після додавання в нього сочевиці. Це необхідно зробити тому, що картопля буде варитися трохи довше.
8. Шпинат перебрати і ретельно промити. Потім порізати не надто крупно, але і не дрібно. Через 5 - 7 хвилин після викладання кабачка, можна викласти і його.

9. Перемішати. Якщо відчуваєте, що бульйон для Вас занадто густий, додайте трохи окропу. Але взагалі краще розраховувати кількість рідини спочатку.
Доливати воду в вариться суп не рекомендується!
10. Не чекаючи, поки маса закипить, викласти в бульйон сметану. Вона додасть йому ніжний вершковий смак і нейтралізує вплив щавлевої кислоти. Особливо це рекомендується людям з підвищеною кислотністю.
Ну і щоб щавлевої кислоти в шпинаті було не дуже багато, використовуйте тільки молоді переросли листя, навіть якщо Ви його зберетеся морозити.
11. Довести його до кипіння і варити не більше 5 хвилин. За дві хвилини до вимкнення додати чорний мелений перець, який можна додати вже в готовому вигляді, а можна розмолоти самостійно. 5-6 горошин чорного перцю буде досить, можна також розмолоти і горошину запашного перцю.
Чи потрібно говорити, що зі свіжомеленою перцем аромат буде набагато багатшими.
12. Потім вимкнути газ, накрити кришкою і дати постояти ще 5 - 7 хвилин.

Потім розлити по тарілках, посипати свіжою подрібненою петрушкою і їсти з задоволенням.
Шпинатна чорба з картопляними галушками
Таке блюдо готують в Болгарії, і називається воно там «чорба».
Нам знадобиться:
- шпинат - 500 гр
- вершкове масло - 3 - 4 ст. ложки (або топлене)
- зелена цибуля - 2 - 3 стебла
- кисле молоко або кисле молоко - 0,5 склянки
- яйце - 1 шт
- сіль за смаком
Для картопляних галушок:
- картопля - 2 - 3 шт
- масло вершкове - 1 ч. ложка
- яйце - 1 шт
- мука
- сіль за смаком
приготування:
1. Картоплю очистити і поставити варитися до готовності в злегка підсоленій воді. Як буде готовий, відвар злити, але не виливати, він нам ще знадобиться.
2. Гарячий картопля розім'яти виделкою, потовкти товкачем або пропустити через м'ясорубку. Додати вершкове масло, перемішати. Потім додати сире яйце і знову перемішати.
Додати борошно, що називається, на око, підсипаючи потроху (розмір картоплин у всіх різний, значить і борошна може знадобитися різна кількість). Повинна вийде густа маса, з якої будемо формувати галушки.
3. А поки вариться картопля перебрати і ретельно промити шпинат. Потім порізати його подрібніше. Пір'я лука також порізати, як зазвичай ріжемо для салату.
4. Перекласти в каструлю і залити водою, щоб маса була тільки прикрита. Додати вершкове або топлене масло. Поставити на газ і варити 5 хвилин на великому вогні, щоб вода википіла.
5. Потім додати 1,5 - 2 літри води, в залежності від того, який густоти чорбу Ви хочете отримати. І варити ще 5 хвилин. Посолити бульйон за смаком.
6. До цього часу у нас повинна бути вже готова картопляна маса. Час розрахуйте. Формувати чайною ложкою невеликі галушки і опускати їх в гарячий бульйон. Варити до тих пір, поки всі галушки не спливуть.
Не опускайте в бульйон відразу все галушки. Спочатку сформуйте і опустіть одну або дві. Якщо вони тримають форму і не розвалюються, значить в них досить борошна. Якщо ж розвалилися, то підмішати в картопляну масу ще борошно і знову спробуйте.
7. Яйце розбити в миску і збовтати його виделкою. Додати до нього кисле молоко або кисле молоко і перемішати до однорідності.
Влити отриману масу в суп, перемішати, спробувати, чи достатньо солі. Якщо немає, то посолити ще. Довести до кипіння і вимкнути газ.
8. Закрити кришкою і дати постояти 5 - 7 хвилин. Потім розлити по тарілках і подати до столу. Болгарська чорба вийшла дуже смачною.

А наступний рецепт також відноситься до страв болгарської кухні.
Холодник по-болгарськи
По суті це також чорба. На цей раз вона у нас буде холодною.
Нам знадобиться:
- шпинат - 500 гр
- рис - 0,5 склянки
- часник - 4 зубчики
- борошно - 1 ст. ложка
- вершкове масло - 1 ст. ложка
- оцет або сік лимона - за смаком
- сіль за смаком
приготування:
1. Рис промити, залити водою і варити до готовності. Як закипить, воду посолити, але не дуже сильно.
2. Шпинат перебрати, очистити і ретельно промити. Потім дрібно нарізати і залити невеликою кількістю води, припустити 5 - 7 хвилин під кришкою.
3. Поки вариться рис і гаситься шпинат, в невеликій сковорідці обсмажити на маслі борошно протягом 2 хвилин. Помішувати до зникнення грудочок, потім додати дві - три ложки води і перемішати до однорідності.
4. Коли рис звариться, і буде готовий шпинат, з'єднуємо обидва компонента і доводимо кількість води до 1,5 - 2 літрів. Тобто до тієї густоти, яку більше любите.
5. Довести до кипіння, посолити за смаком, якщо це буде потрібно.
6. Остудити при кімнатній температурі, потім помістити в холодильник.
7. Подавати з подрібненим або товченим часником, додавши за смаком лимонний сік. А якщо лимона не виявилося, то можна додати оцет за смаком.

Цей холодник дуже хороший, коли на вулиці спекотно і може застосовуватися замість окрошки.
Суп зі шпинату з йогуртом по-турецьки
А ось ще один цікавий рецепт супу, який готується трохи незвично для нас. Замість вершків, молока або сметани в ньому використовується йогурт.
А щоб він вийшов густим додається також і борошно, але також не так, як ми робимо це зазвичай, а вельми цікавим способом.
Ну не буду Вас більше мучити, ось і рецепт.
Мені в даному варіанті подобається простота і швидкість, з якою готується суп. А також останній завершальний штрих у вигляді заправки з вершкового масла, яка прекрасно прикрашає все блюдо в цілому.
Таке блюдо приємно подати на стіл і не менш приємно їсти.
Ось і все рецепти на сьогодні. Варіть супи з шпинату, поки на нього йде сезон. А також обов'язково заготовлюйте його на зиму. Тим самим Ви зможете не тільки внести різноманітність в свій зимовий раціон харчування, але також і отримати хорошу порцію вітамінів.
Всі тонкощі і нюанси роботи з цим дивовижним овочем дуже докладно описані у мене в минулій статті. Там є ціла глава, присвячена цьому. Тому я сьогодні не буду повторяться. Кому цікаво дізнатися всі тонкощі приготування, переходите по посиланню і читайте.
А я на цьому закінчую! Сподіваюся, що рецепти виявляться для Вас корисними, і Ви неодмінно зможете що - небудь вибрати для себе.
Готуйте і їжте на здоров'я!
Смачного!