Пісний борщ з буряком і квасолею
Борщ - блюдо традиційне і дуже улюблене, обов'язкове для кожного меню. Але наваристий, ароматний, настільки складний за складом борщ, приготовлений за класичними рецептами - блюдо далеко не дієтичне. Для тих, хто стежить за принципами здорового харчування, сидить на дієті або дотримується посту, ми приготували прекрасний рецепт пісного борщу з квасолею, смакові якості якого ні крапельки не поступаються більш звичним варіантам приготування. При цьому корисність і поживність у нього набагато вище!
складові
- квасоля - 3 ст.л.
- буряк - 1 шт.
- морква - 1 шт.
- картопля - 3 шт.
- капуста - ¼ качана
- Зелена цибуля
- оцет столовий - 0,5 ст.л.
- томатна паста - 1 ст.л.
- рослинне масло для обсмажування
- сіль за смаком
Рецепт пісного борщу з квасолею
Насамперед, нам потрібно замочити квасолю, щоб потім було легше її варити. Беремо 3 ложки квасолі, поміщаємо їх в посудину і заливаємо склянкою кип'яченої води. В ідеалі, потрібно залишити квасоля з водою на ніч. В крайньому випадку - почекати три години, поки квасоля не розмокне.
Якщо квасоля вже розмокла, викладаємо її в каструлю, в якій будемо варити борщ. Стару воду зливаємо, а замість неї заливаємо квасолю трьома літрами свіжої води. Ставимо на вогонь і варимо приблизно годину.
За цей час ми можемо підготувати інші інгредієнти борщу. Наприклад, картоплю і моркву й буряк. Для початку, чистимо картоплю і нарізаємо її на невеликі шматочки, як для супу.
Потім чистимо моркву і натираємо її на крупній тертці.
Слідом за морквиною чистимо і натираємо на крупній тертці буряк.
Ставимо на вогонь сковороду, наливаємо трохи рослинного масла і викладаємо морквину й буряк. Ці овочі можна не смажити, але тоді пісний борщ вийде не такий наваристий і смачний. Отже, обсмажуємо овочі, розмішуємо їх. Потім накриваємо сковорідку кришкою і тушкуємо буряк з морквою протягом десяти хвилин.
Якщо квасоля вариться вже протягом години, можемо додавати до неї кубики картоплі і моркву й буряк зі сковорідки. Після додавання буряка вода відразу стає бордовою, але ми можемо зробити наш червоний борщ з квасолею ще більш насиченим. Для цього кладемо в глибоку тарілку ложку томатної пасти, заливаємо її склянкою кип'яченої води, розмішуємо і виливаємо суміш у каструлю з борщем. Туди ж додаємо половину ложки оцту і трохи солі.
З усіх «базових» овочів останньої кладемо в борщ капусту - вона готується дуже швидко. Нарізаємо капусту тонкими шматочками і додаємо до борщу. Нашому страви залишилося готуватися десять хвилин.
Залишилося додати до борщу цибулю-порей. Промиваємо його і нарізаємо кружальцями.
Викладаємо цибулю в каструлю з борщем і вимикаємо вогонь. Накриваємо каструлю і даємо борщу з квасолею настоятися.