Моцарелла в оливковій олії і приправах
Коли до Нового року залишається все менше часу, починаєш поглядати на календар і прикидати, скільки часу буде, щоб накрити головний стіл на рік. Добре, коли попереду вихідні або хоча б один день, коли можна все встигнути і купити, і приготувати ... А якщо ні? Якщо весь день ти зайнятий, а через годину після повернення додому вже й гості будуть на порозі? Тоді доводиться вивчати «довгограючі» страви, які можна приготувати навіть не напередодні, а за кілька днів і це буде їм тільки на користь!
Наприклад, можна приготувати за тиждень до торжества моцарелу в пряному маслі і поставити її в холодильник. Все, що залишиться потім - це докласти шпажки, та хліб нарізати. Вся принадність цієї страви саме в «визрівання», тому що моцарелла повинна не поспішаючи увібрати в себе смак і оливкового масла, і часнику, і трав з перцем. Ще однією незаперечною якістю цієї закуски є час її приготування. Приготувати її можна практично мимохідь, потрібно просто змішати ароматну масляну суміш і закинути в неї кульки моцарели.
До речі, моцарелу для цієї закуски краще взяти в міні-форматі, тоді це буде закуска на один укус. Якщо ви віддаєте перевагу великі кульки, то з такою моцарелою можна за п'ять хвилин приготувати «Капрезе», додавши нарізаний помідор.
складові
- 1 упаковка сиру моцарелла (міні-кульки в сироватці, вага близько 150 г)
- 70 мл оливкової олії першого холодного віджиму
- пучок базиліка
- 3-4 гілочки чебрецю
- 8-10 горошин рожевого перцю
- 3 зубчики часнику
- щедра щіпка солі
Як приготувати закуску з моцарелли
Зубчики часнику для більш комфортної очищення покласти на обробну дошку і приплюснути широкої стороною ножа або товкачем, як буде зручніше. Потім часник очистити і покласти на обробну дошку. Додати листочки базиліка і молоді гілочки чебрецю. Часник і трави посікти ножем.
У миску скласти рубаний часник, трави, додати сіль, горошини перцю і потовкти товкачем для пюре в кашку.
Додати до пряної суміші оливкова олія і перемішати, щоб олія першого віджиму від трав і часнику. Дати маслу настоятися близько 1 години при кімнатній температурі. Якщо часу немає зовсім, то можна пожертвувати цим пунктом, але ароматизоване масло - запорука успіху.
Моцареллу звільнити від сироватки. Для цього розкрити упаковку з кута (обережно!) І злити сироватку. Потім дістати кульки сиру і скласти в миску з маслом і спеціями.
Добре перемішати, щоб сир весь був змазаний олією і приправами. Накрити миску кришкою і прибрати в холодильник на 2-7 днів. Потрібно щодня діставати миску з холодильника і перемішувати, так моцарелла просочиться пряним маслом більш рівномірно і інтенсивно.
Найкраще подавати такий сир з відповідним хлібом, наприклад з цільнозерновий борошна або чіабаттою. Подати на великій тарілці, встановивши в центр миску з моцарелою, а хліб і шпажки розкласти по колу.
Порада: якщо після свята залишиться ароматне масло або трохи сиру, то можна приготувати чудову пасту або навіть піцу з приголомшливим ароматом. Добре таким ароматним маслом і заправляти овочевий салат.